Със скока на лихвите търсенето на ипотечни кредити ще намалее

Цените на имотния пазар в България в момента са в застой
123
Със скока на лихвите търсенето на ипотечни кредити ще намалее
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Основният инструмент, с който централните банки борят високата инфлация, е цената на кредита. Тук основният въпрос е как да намерим баланса между високата инфлация, която все по-често в ежедневието усещаме по джоба си, като в същото време не задушим бизнеса. Това каза Борис Димитров от Кредит Навигатор в предаването "Клуб Investor" по BloombergTV с водещ Ивайло Лаков.

Лихвените проценти в България към момента не реагират по никакъв начин макар банките вече да затегнаха условията. Някои намалиха процента на финансиране, а други завишиха изискванията за дохода на кредитополучателите. На този етап в България високата инфлация не се отразява на цената на кредита, а се отразява на рисковите критерии на банките при отпускане на кредит. Цените на имотния пазар в България в момента са в застой, като все още банковото кредитиране подпомага търсенето.

„Очакването ни е третото тримесечие и към края на годината най-вероятно трендът да се обърне и потенциалните купувачи, които ще са на пазара, да намалеят. Ако някой мисли да продава, сега не е лош вариант да излезе на пазара, за да вземе добра цена”, посъветва Димитров.

Той прогнозира, че след третото тримесечие на годината лихвите по всички банкови кредити ще започнат да се покачват и хората още сега трябва да бъдат консервативни при кандидатстване за кредит.

„Ако сега някой желае да изтегли кредит, е добре той да си калкулира завишаване на вноската от порядъка на 30% до 50%, за да провери дали и тогава доходите му ще издържат”, каза той.

„Ако кредитните задължения не се обслужват, кредиторът има право да пристъпи към събиране и от неипотекирано имущество”, предупреди събеседникът и допълни, че увеличаването на основните лихвени проценти вероятно ще доведе до повишаване на лошите кредити макар банките вече да управляват добре този риск.

Средният ипотечен кредит в големите градове в България за 2021 г. е между 160 000-180 000 лева, което показва ясно изразена тенденция за покачване на размера. За първото тримесечие е регистриран ръст на отпуснатите жилищни кредити от 45% спрямо миналата година.

„Българинът не се притеснява да живее на кредит”, сподели Димитров.

В САЩ с повишаването на лихвените проценти последва рязко понижаване на търсенето на ипотечни кредити, посочи гостът.

По отношение на ваканционните имоти банките винаги са били по-консервативни и процентът на финансиране е 70 и надолу, защото се приема, че цената на ваканционния имот е по-волатилна.

„Малко или много това е луксозна стока. Ние като потребители стигаме до ваканционен имот, когато сме си решили проблема с основното жилище”.

Предвид усложнената глобална икономическа обстановка много инвеститори са заели изчаквателна позиция, сподели събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: имотиинфлациякредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 - Банките не оперират така, както си мислиш. За съжаление, няма нищо логично и хоманно в съвременната банкова и фискална политика.
16
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какъв застой на цените на имотите у нас се говори? Това са глупости, нарочно следя цените и на немалко имоти цената им е скочила с 30 % за 3 месеца, а за две години някои имоти показват увеличение с близо 100 процента. Включително на имоти, които са на пазара поне половин година.
15
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15 - Абе ей сега ще видиш 300$ инфлация и 150% качване на заеми и прочие. Тея, дето са взели на фиксирана лихва, ще си изплатят бързо заемите. Другите ... ауч!
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заема зввиси от заплатата. Когато е хиперинфлация заплатата спада и не стигат пари за сметки и спира да връщат заема.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вземи си фиксирана лихва, му викаш. Баа, ше взема по-малка! Пестиме 25-30 лева на месец, тва са 300 кинта на година! Ааа, сега кхак да са ти + 3300 отгоре. Дали ще избиеш от спестявания в последните 6 години, а?
12
1
 
12
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Чукча писателБаба Кристин тази седмица обяви че от юли спира количествените облекчения и последва вдигане на лихвите за първи път от 2011 в Ес
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банките сами ще спрат да отпускат заеми за апартаменти, защото не могат да съберат парите после и се обесценяват както беше 1999 г.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5 - Ааа, славната родна злоба - Хак да му е на тоя, че е искал да е по-добре от преди и по-важното - да е по-добре от мен.
9
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5 - Масово са разни ИТ-та и прочие, дето могат да си работят и от вкъщи. Тях не ги мисли. За мен този тернд дори е ХУБАВ и полезен, защото освобождават жилища за друтие хора! Виж какви цени гонят имотите до бизнес парка! Родителите ми мислят, да се местят в провинциата и да отдават семейното жилище под наем, просто зщаото наемите вече са четерицифрени.
8
7
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да видя алчните очички на всички тея, дето натеглиха по 15 кредита - тегли кредит, пуска живуи, псолек на базата на изплатените вноски, тегли още креди и и така чейнва яко, а покрай него, 50 души не могат да си купят апартаменти, защото заради такива ЖИВОТНИ, апартаментите от 70000 лева, само допреди 8-9 години, днес са по 280 000 лева!!! Искам да видя тея очички със сълзички ... АХАХХАХАХ
7
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БГ е пилотен проект. Лимити по 3 клвтч на ден на глава очаквайте, над лимита десеторно. Същото и за хляб, месо и н.н който хитрува с покупките, все една два пъти гласува и затвор. Лесно е и ще го направят
6
13
 
25
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 1 година
Никой не казва обаче, колко ще струва кило сирене в края на годината.Ясно е, че собственикът ще увеличи наема и топката отново остава в тези, които нямат собственост. Или иначе казано, е, Б.аn е отново бедния човек.
5
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почва се,най ще бъдат интересни тези които накупиха селски коФтори от кирпич на 40,50 километра от цивилизацията,децата са на училище и градини горивата над 3 лева и ако вдигнат и лихвите.
4
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България има повече апартаменти ,отколкото хора !Балончето изтънява !
3
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е наемите да скочат двойно, тези дето си избраха Киро трябва да страдат!
2
34
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учете руски.
1
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идва време разделно за ипотечните кредити.