Розоберът в Карлово може да бъде прекратен

Проблемите са ниската изкупна цена и липсата на берачи
19
Розоберът в Карлово може да бъде прекратен
Снимка: БГНЕС

Розоберът в Карлово започна, но има съмнения, че заради ниската изкупна цена, кампанията тази година може да бъде прекратена предсрочно. Основен проблем в бранша и тази година е недостигът на работна ръка.

Прибирането на розов цвят започна с около 10 дни закъснение заради метеорологичните условия. Представителите на сектора посочиха, че съществува риск да пласират продукцията си на цена под себестойността и за поредна година ще търпят загуби.

"Знаем, че обявените и сключените договори тази година са на цена 2.50 за кг розов цвят. От разговорите с розопреработвателите виждаме, че нямат намерение да бъде качена тази цена", казва Зара Клисурова – розопроизводител, пред БНТ.

"Няма как да плащаме разходи над 1,50 лв., имаме себместойност на този цвят до начало на кампанията и да го продаваме на 2,40 лв. Това означава да работим на загуба", добави Христо Николов - розопроизводител и председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите.

Тази година берачите желаят заплащане от 1,2, на места 1,3 за кг набран цвят. Освен че работната ръка е по-скъпа, тя и не достига, тъй като работниците предпочитат по-доходни сектори.

Според браншовите представители изкупната цена на розовия цвят трябва да бъде не по-ниска от 3 лева на килограм без ДДС, за да не остане неприбрана реколтата тази година. Добивът за миналата година е 8800 тона.

"Ако изкупната цена остане такава каквото е обявена в началото и имаме един голям пик, в който ние ще се принудим да увеличаваме цената на работниците, за да я приберем, очаквам да паднем под този добив", коментира Христо Николов.

Николов подчерта, че розопроизводителите предстои да получат финансова помощ по ковид мярката, но те гледат на нея като на компенсация за покриване на загуби от миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Карловорозобер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Готин преди 2 години
Нямало работна ръка!? Не всичко от онова "головото" време е лошо.Алоо, министрите!Спомнете си за ученическите бригади.Пазете децата и им осигурете добри условия. Собствениците сами ще осигурят финансирането. Просто върнете бригадите за ученици и студенти. Има начини. При студентите дайте бонус за билките на бригада да могат да си помогнат с таксите. Малките научете на труд и им изградете ценностната система. Насърчете ги!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8 - Кат нямаш ко да ядеш ше береш ми неее ... Тая глуспит с помощите трбва да приключи! Не остана работна ръка!
13
2
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Анонимен 8 Цял ден, робинята Изаура...рози си виждал само в цветарницата. Поинтересувай се колко е работния ден при розите.
12
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Докато има гламави да продават труда си за 2.40-2.50 лв, ще има и тарикати, които да го купуват.Нормално е и вече никой да не иска да бере - какво може да се купи за 10-15лв ? Зорлем ще го съсипят, ама и ние сме гламави!Докато жълтите павета не станат розови, промяна няма да има, ама всеки си трай.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
. . . . . имаме себместойност на този цвят. . . . . . . Пак ли неграмотните са днес в дежурство?
10
4
 
15
 
! Отговори
aaa преди 2 години
Да си направят преработващи системи и да продават масло или розова вода. Или да закриват бизнеса, няма как. Щом си на загуба няма смисъл да блъскаш за нищо. Това е положението, пазарна икономика.И аз мога да произвеждам домати на 10лв килото, но няма кой да ги купува.
9
2
 
9
 
! Отговори
Бай Коко преди 2 години
Който има розоварна да си гледа и рози. Сега розите носят само разходи. Доходи на 10 години една има доходна.
8
1
 
5
 
! Отговори
Бек преди 2 години
Цецу Цветанов няма ли го да брее..Или сега няма избори и фотографи да чупи стойки..
7
0
 
21
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисара преди 2 години
До АсанАсане, имах 42дка разов масив. Миналата година го изкорених и сега е засадих овес. Колкото субсидии получих за розите толкова и сега за овеса. Ако искаш бостан ще те уредя по 25ст. килото ,но ти ще ги посадиш и копаш. Продаваш на борсата в София -Дружба на 40ст./цени от 2021г/
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ще берете бе хора. Дърржавата дава на бизнеса ще даде и на вас, нема страшно , който е ходил на жълтите павето той е и взел.
5
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашето розово масло е доказано най доброто в света.Но понеже французите искат да ни изместят през ЕС дават субсидии за лавандула и нашите абдали вадят розите и садят лавандула.Конкурираме Франция която от векове сади лавандула.Ама *** си е ЛАВАНДУЛА
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По 5лв на кг ще я купят от Русия само и само да могат
3
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отидете да берете плодове и зеленчуци в Англия. Там плащат. В България комунистите искат някой да им работи без пари.
2
12
 
45
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Не е истина че няма купувачи за Розовият цвят! Русия има нужда от продукцията ни и би изкупила всичкото количество. Без мръснишки оправдания!
1
8
 
59
 
! Отговори
Ама преди 2 години
Тук държава има ли, и какво прави правителството за този толкова важен символ на България ?!!! Ах да.... северна Македония е по-важна !