Търговията на дребно се е увеличила с 2,1% за година

През август са се продали с 6,5% повече храни и напитки
4
Търговията на дребно се е увеличила с 2,1% за година
Снимка: БГНЕС

През август 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота с 1.0% в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец по съпоставими цени. Данните са предварителни и сезонно изгладени, съобщи НСИ.

Оборотът в търговията на дребно се увеличава с 2.1% спрямо август 2021 г. въз основа на календарно изгладени данни.
През август 2022 г. е отчетено увеличение на оборота спрямо предходния месец във всички големи групи: търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 6.5%), търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.1%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.5%).

По-значително нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6.8%. Намаление е отчетено при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2.2%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0.5%.

През август 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (със 7.7%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4.4%), докато в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетено намаление (с 3.9%) в сравнение със същия месец на 2021 година.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значителен ръст е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 24.2%. Оборотът намалява при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5.6%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.5%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: търговияхрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Супер! 70 хиляди души население по малко за една година.Банките с исторически печалби от 1 милиард ...от такси по депозити ! Бензина на 3 лева Пшеницата 1000 долара ! Чудесен свят под вещото ръководство на САЩ и ЕС .Какво друго да очакваме ..един референдум в Кърджали и автономия в Делиормана .Но преди това ще си купя още 15 апартамента в южните квартали
3
2
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Как няма да се увеличава, като заради инфлацията доходите скачат непрекъснато. В нашата компания средната нетна заплата в края на 2021 беше около 2500лв. В момента преминава 3000лв. 20% увеличение за няколко месеца е ясен знак за инфлация.
2
2
 
6
 
! Отговори
Калкулатор Първи преди 1 година
Оопс 12.9%!
1
3
 
8
 
! Отговори
Калкулатор Първи преди 1 година
Инфлация 15% а увеличение на оборота 2.1% това значи намаляване на търговията 13.9%! Ако има реално увеличение търговията тя трябва да включва и данните за инфлацията или 17.1%. Типичен случай на подвеждащо тълкуване на статистиката.

Спонсорирани публикации