Вдигнат ли се лихвите по кредитите, ще се качат и за депозитите

В основата на тези промени стои инфлацията
13
Вдигнат ли се лихвите по кредитите, ще се качат и за депозитите
Снимка: Dnes.bg, архив

„Ще се вдигнат лихвите по кредитите, ще започнат да се вдигат и лихвите по депозити“. Това каза пред bTV банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му лихвите няма да се вдигат рязко и проблем може да имат само хората, които са взели кредит на ръба на възможностите си да го изплащат. Той напомни, че има и договори, които не предполагат вдигане на лихвата.

Хампарцумян коментира, че банките не могат да правят едностранно резки промени. На въпроса колко може да се повишат лихвите банкерът даде пример със САЩ, където в момента за 30-годишен кредит средно са 6,5%-7% и уточни, че може да очакваме стойности в тази посока.

„Инфлацията е първопричината за вдигането на лихвите. Тя по същия начин започва да помпа и доходите на хората, но малко по-късно. Ясно е, че днешните 100 лв. ще бъдат по-скъпи от утрешните 100 лв.“, уточни финансистът.
Хампарцумян очаква вдигането на лихвите, както и страхът от война и рецесия да „охлади“ имотния пазар.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 5 . Сега са 60% , но основната част от сделките през последните години са с преобладаващи кредити на нива 2 пъти по- високи от 2008 г. - около 2/3 . А когато спре кредитирането последните сделки ще са 100% със собствени средства .
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не биваше да се допуска това! Можеше у нас инфлацията да е минимална! От газа всичко тръгна нагоре!
11
0
 
7
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
Сега четох статия с заглавие мвф казва че нямало да има рецесия в бг. Но в статията нямаше такава информация а само се казва че безработицата няма да е над 5 пр. Ще кажа само, че лихвите ще растат това води до рецесия а тя води до безработица а тя пък води до спад на цените на активите. България ще изпадне в тежка рецесия заради Германия и заради енергоемкото си производство. Ако някой си мисли че ние сме остров на благоденствието и благополучието много греши. А ако не намалеят цените няма пазар
10
1
 
3
 
! Отговори
Гербер-СиДеСарски преди 1 година
Кой не скача е червен! Кой не иска да живее на тъмно и на студено е червен долен социалист и путинист! Както Киро вика хора дарявайте си заплатите на Зеленски и за оръжия на Украйна. Правете санкции с които сами ще си го начукваате отзаде.
9
0
 
7
 
! Отговори
До Неделчо преди 1 година
Нима? Колко много е тоя народ?
8
12
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Само, че имам познат строител, който ми е казвал, че 60% от клиентите му са със собствени средства! Тоест твоите балони са само в твоите мечти. И аз купих 2 апартамента преди 3-4 г и въобще не съм се замислял да ги продавам, даже не се интересувам колко струват. Само си прибирам 2 наемчета от 1750 лв общо
7
1
 
18
 
! Отговори
Неделко Миленковски преди 1 година
Много народ с общ семеен доход 5-6-7 хиляди лева си повярва, че няма да е никакъв проблем да се теглят кредити за по 17-20 години с месечна вноска 3 бона и се накупиха кутиики за по 200-250к евра, а това пък караше брокерчетата да надуват още и още. Сега както се очаква лихвите ще скочат от 2% на 5-6% вноските ще скочат сериозно, а с увеличените цени за отопление, ток и вода и задаваща се рецесия, тези хора могат само да се молят на Всевишния да имат работа и да не боледуват следващите години.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
скачаааай!
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се чуди дали да купува имоти,жилища да не купува -виждате какво става .Парите започват отново да имат цена .Балона който надуха с тези политки ще гръмне ,а хората които се подлъгаха да теглят кредити ,тука последната година и половина или купиха имоти на тия зверски цени ,не ги мисля
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лихва на депозитите - малко над 0 , а инфлация - малко над 50% ! "Благодаря" за лихвата ...
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А така Хампарцумянка кажи и им че ще им го тикнем целия а не половината.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дам, за депозитите 0,5%, а за кредитите -12%.
1
0
 
21
 
! Отговори
Ох на Дедо преди 1 година
6.5% - 7%, ох на дедо......