Как да се предпазим от измами на Черния петък?

Все повече хора пазаруват онлайн
21
Как да се предпазим от измами на Черния петък?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Черният петък и голямото пазаруване идват. Комисията за защита на потребителите стартира проверки за нелоялни търговски практики.

Първото нещо, за което трябваме да внимаваме, е търговецът, от когото пазаруваме. Според европейското законодателство, всеки електронен търговец трябва да обяви коя е фирмата му, къде се намира и контакти за връзка. На второ място са условията, с които трябва да се съгласим, за да закупим дадена стока или услуга. Това заяви директорът на Европейския потребителски център (ЕПЦ) Соня Спасова в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ все повече хора пазаруват онлайн. Спасова цитира данни на Българската е-комерс асоциация, според които потребителската кошница е в размер на 555 евро - повече от предходната година.

"Добре е преди Черния петък в рамките на седмица или две да проверяваме цената на желания продукт. Друг съвет е да се гледа абсолютната цена, а не процента на намалението", поясни директорът на ЕПЦ.

Спасова констатира още, че за "червена лампичка" при онлайн пазаруване може да бъде приемано намаляването на цената на абсолютно всички стоки в даден магазин.

"Ако пазаруваме от търговец от ЕС, можем да върнем почти всички стоки, закупени онлайн. Има някои изключения от хигиенна гледна точка. Важно условие е те да не бъдат използвани", подчерта тя.

В ефира на Bulgaria ON AIR гостът отбеляза, че законодателството е уредено добре и при онлайн, и при пазаруване във физически магазин. В първия случай разполагаме с 14 дни да върнем стоката. Във физическите магазини срокът за връщане е по преценка на търговеца.

"Според законодателството минималната гаранция за всички стоки е 2 години. Ако търговец ви даде 2 месеца гаранция, можете да оспорите това, включително и при покупка на обувки", каза Спасова.

Директорът на ЕПЦ бе категорична, че не е логично при онлайн покупка да ни бъдат искани повече от три имена и имейл. "Българите обичаме да плащаме кеш, когато получим стоката. В чужбина няма такава практика. В подобни случаи е добре да се плати с кредитна или дебитна карта", смята тя.

Спасова обобщи, че удължаването на Черния петък се дължи на икономическата обстановка и стремежа на търговците да пазаруваме повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: измамиЧерен петък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Като не им пълните гушите. В България черен петък няма, както и промоции като на запад. И да е намалено нещо трябва да е полуразвалено или пред разпадане.
16
0
 
1
 
! Отговори
Д. преди 1 година
Некомпетентен и повърхностен събеседник сте поканили.
15
0
 
2
 
! Отговори
До Любопитен преди 1 година
В читавите магазини си важи аз съм връщал обувки на над година защото кожата се бе нацепила на сгъвката която става като ходиш ( явно е че дефекта е от нормална употреба) .Читавите търговци и производители предпочитат да ти върнат пари или да заменят стоката вместо да си губят времето в разправии или да получават негативни коментаеи по нета, от което само може да им падне оборота .
14
4
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Даже предполагам кой телевизор си взел и откъде :) Защото и аз го гледах и наистина цената беше wow. Но имам малко дете вкъщи и OLED-а ще го направи на нищо... Затова Nanocell същия размер. OLED-ът за бедни, един вид :) Иначе ми направи впечатление, че тази година имаше скъпа намалена техника и то не с малко. Например- фен съм на Sonos. Такива цени нямаше, човек. Как да не взема да се ъпгрейдна. А повече от нормално при висок клас техника да спестиш хубави пари, ако има намаления.
13
2
 
6
 
! Отговори
Бате Мате преди 1 година
Като НЕ купувате. Ей така се предпазва от измами, но тъпите овце са си *** овце.
12
0
 
7
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Ако държавните институции си бяха на мястото, особено НАП,за търговците всеки ден ще е черен докато не се оправят и спрат да надуват цените на стоките.Начини много,няма кой да ги прилага и да защити хората с ниски доходи.Иначе бля ,бля показващи се и коментиращи колкото искаш.
11
2
 
4
 
! Отговори
do 11 преди 1 година
Това да обясняваш на читател на днес.бг какво е златна карта, защо кредитна и т.н. е все едно на шкембака пред панелката да му го говориш. Един вид- на сляп по рождение няма как да обясниш какво е жълто. Да, има стоки с измислени намаления, но ако човек, като тебе си следи цените и знае точно кой модел техника, дреха или каквото и да е му трябва, намаленията са супер.
10
2
 
5
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Има само един вариант: НЕ пазарувайте тогава, особено в България. Цените са надути поне с 20% нагоре.
9
6
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Нищо вярно. Не знам какво значи залежала стока, при условие, че купувам техника, модел 2022-ра... Говорим за 77-инчов ОЛЕД екран 2 броя. Цените им ги знам наизуст по всички дилъри, откакто излязоха и ги следя, защото знам, че наесен ще ми трябват 2 такива. Само от екрани спестих точно 3.5к лв.. Да кажем, че си бях набелязал около 80 артикула и знаех всяка една цена как се движи през годините. И да, цените на техниката са най-ниски в ЕС. Казвам като човек с 5000 поръчки в Амазон и Ибей.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предпазвам се лесно- плащам САМО с кредитна карта златна. Иначе казано при евентуален проблем оспорвам трансакцията, а потребителите на златни и платинени карти биват обслужвани доста по-бързо. Няма да разберат хора, които си мислят, че кредитната карта е кредит. Няма смисъл да им се обяснява на тях. Относно цените- тази година обзавеждахме с уреди цяла нова къща. Среден към висок клас неща- смарт джаджи, ОЛЕД екрани, висок клас аудио. На намаленията спестих над 25к лв., а цените ги знам наизуст
7
0
 
11
 
! Отговори
Любопитен преди 1 година
Големи групости в тази статия. Дори и за обувки важала минималната гаранция от две години!!!! Абе вие добре ли сте?
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не купуваме.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се предпазите, като започнете да консумирате толкова, колкото е достатъчно за да живеете нормално. Е, сега който си е финансово независим няма да му пука, но за останалите, можете например да не си вземете телевизор за в тоалетната, а вместо това може да си купите някой друг плод или зеленчук.
4
0
 
5
 
! Отговори
Зрителите преди 1 година
Каква е тази Соня Спасова? Общи приказки по теми, по които този център няма никакво отношение.
3
2
 
10
 
! Отговори
Теодор преди 1 година
Къв черен петък, к'ви пет лева? Има Световно по футбол. Който продал нещо - продал.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предпазваме се като не ходим на пазар а си ядем домашната зимнина, и без това продават само менте китайска стока
1
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
единственото спасение е да не купуваме и да не се занимаваме с прос-то-тиискладовете се чистят рекламата лъже на поразия и де-би-лите се хващат