Златото може да поскъпне рекордно през тази година

Търсенето на дребно би следвало също да остане силно
17 яну 2023 22:08, Йоана Цонева
15
Златото може да поскъпне рекордно през тази година
Снимка: БГНЕС

Според анализатори от бранша цените на златото ще се повишат до рекордни стойности над 2000 долара за тройунция през тази година, макар и с известни сътресения, тъй като САЩ забавят темпа на повишаване на лихвените проценти и в крайна сметка ще спрат да ги увеличават, предава "Ройтерс"

Спотовите цени на благородния метал се изстреляха над 1900 долара за тройунция, нараствайки с около 18% от началото на ноември, тъй като инфлационният натиск отслабва, а пазарите очакват по-малко агресивна парична политика от страна на Федералния резерв на САЩ.

Бързо растящите лихвени проценти се отразиха негативно на цените на златото през миналата година, като ги свалиха до 1 613,60 долара през септември от високите 2 069,89 долара през март - малко преди рекордния връх през 2020 г.

По-високите лихвени проценти повишиха възвръщаемостта на облигациите, като направиха недоходното злато по-малко желано за финансовите инвеститори, и тласнаха долара до най-силната му стойност от 20 години насам, което направи златото с доларова цена по-скъпо за много купувачи.

Пониженията при щатския долар и доходността по облигациите „ще се превърне в макро попътен вятър за жълтия метал, тласкайки златото над $2000/унция през следващите месеци”, смята анализатор от Bank of America.

С по-малък натиск от долара и облигациите, инвеститорите навярно ще се насочат към златни кюлчета в опит да хеджират срещу инфлацията и икономическите сътресения, казва анализаторът Нитеш Шах от WisdomTree, добавяйки, че цената може лесно да премине границата от 2 100 долара за до края на годината.

Златото традиционно се разглежда като актив убежище, подходящ за съхранение на стойност.

„Рискът централните банки да прекалят и да тласнат икономиките си към рецесия е голям.”, казва Шах.

Още по темата
Спекуланти, които през ноември залагаха, че цените на златото ще спаднат, имат натрупана нетна дълга позиция във фючърсите на COMEX (най-големият пазар за фючърси и опции върху цените на металите) от 8.3 милиона унции злато на стойност 16 млрд. долара, което спомага за покачване на цените.

Анализатори очакват централните банки да продължат да увеличават златните си резерви, след като купиха повече злато през първите 9 месеца на 2022 година от всяка една година през последния половин век, според данните на Световния съвет по златото.

Търсенето на дребно на златни кюлчета и монети би следвало също да остане силно, подкрепено от възстановяващия се икономически растеж в Китай, най-големият потребителски пазар, посочват анализатори от ANZ.

От друга страна златото достигна прекалено далеч твърде бързо, което означава, че може да има корекция, според анализатори.

„Ако цените паднат от настоящите нива до диапазона 1 870 – 1900 долара за унция, очакваме (възходящата) тенденция да се обърне”, посочват от банката, добавяйки, че ако златото падне под 1800 долара, понижението може да достигне до 1 730 долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновения човек не се вълнуват от злато, даже вече и пръстени и синджири не носят златни за да нямат ядове. Инвестиционното злато е за душманите, които богатеят на гърба на хората. Ненужна новина за бедна България.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ценно било златото... като нямаш чаша вода 3 дни ще видим.
9
1
 
2
 
! Отговори
Къци преди 1 година
Всички ние без тебе имаме злато.
8
4
 
21
 
! Отговори
Бай Асен преди 1 година
А нашето отива в канадски ръце, пр.ст народ, оттам слаби политици и държавници и т.н.!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6 Как ще стане на САЩ само лихвата по дълговете им ще надхвърли 1 трилион долара, повтарям това е само лихвата без главницата.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 5: но златото няма лихви. Ако централните банки набримчат достатъчно депозитните лихвени проценти валутите се връщат в играта но хората с големи кредити ще почнат да се бесят по домовете си.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-добро от златото, ако искате да съхраните стойността на хартията си, която може да се имитира и обезценява от централната банка. Няма риск другия вариант е да правите инвестиции, ама там както можете да спечелите така и да загубите при златото няма риск.
4
0
 
14
 
! Отговори
българина преди 1 година
ами като се знае колко пари ще напечатат още ....
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не златото поскъпва доларът и другите валути тип тоалетна хартия поевтиняват.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, и аз залагам че лихвите ще бъдат надути яко и златото ще падне. Мат'ряла да му мисли!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда. Точно преди вдигането на лихвите.