Откъде ще ни връхлети следващата финансова криза?

В основата ще е сенчестият банков сектор
Обновена: 31 яну 2023 21:20 | 31 яну 2023 20:54, Нели Христова
85
Откъде ще ни връхлети следващата финансова криза?
Снимка: БГНЕС

Когато банките взривиха глобалната икономика през 2008 г., регулаторите от Брюксел до Вашингтон се бореха да поставят скелето на една по-стабилна система. Всичко това беше добре, но какво да кажем за частите от финансовата система, които бяха изоставени? Няколко вълнички под повърхността сега карат студена пот да избива по челото на експертите.

Тревожните звънци бият за така наречените банки в сянка или небанки - не банки в традиционния смисъл на думата, а структури като инвестиционни фондове, застрахователи, частни капиталови, пенсионни и хедж фондове.Те не само избягнаха някои от по-строгите правила, наложени по време на последната криза, но също така се възползваха, като поеха много от рисковете от обикновения банков сектор, пишат от Politico.

Но добрите времена след кризата са към своя край. Централните банки увеличават лихвените проценти в опит да се справят с нарастващата инфлация, което означава, че ерата на евтините пари е приключила.

А регулаторите се опасяват, че уязвимостите, натрупани през последните няколко години, са готови да експлодират и да изпратят ударни вълни по целия свят.

Зловещ сценарий

Намаляващото предлагане на пари в сенчестата банкова система означава, че "виждате някои от проблемите, които съществуват – биват разкрити", предупреждава Верена Рос, шеф на регулатора на ценните книжа на ЕС, в ексклузивно интервю за Politico.

Не е трудно да се види какво може да се случи и как. Досега поредица от миникризи, сравнително малки и самостоятелни, означава, че има ясен и зловещ сценарий за начина, по който проблемът в банкирането в сянка започва и след това се разпространява:
 

  • Основният пример са сътресенията, които засегнаха пенсионните фондове в Обединеното кралство през есента, като Английската централна банка трябваше да се намеси, за да купи облигации, за да успокои пазарите.
  • По подобен начин нестабилните колебания на цените на фючърсните пазари, предизвикани от руската инвазия в Украйна, създадоха парична криза в европейските енергийни компании.
  • В началото на пандемията "натиск за пари" от страна на компании създаде проблеми на краткосрочните дългови пазари — отново изисквайки намеса на централната банка.
  • И през 2021 г. колапсът на хедж фонда Archegos разпространи загуби от големи скрити залози към банките.


Същите теми преминават през всички тези колебания: краткосрочен натиск върху парите, рискови залози и ефект на доминото.

Допълнителни рискове

"Това, което виждате във всички тези периферни епизоди е, че има общ проблем около … ликвидността, ливъриджа и взаимосвързаността", обяснява Рос. И това са "общи индикатори за проблеми, които трябва да разгледаме, за да идентифицираме къде потенциалните допълнителни рискове може да идва от."

Не е само регулаторът на ценните книжа. Други наблюдатели отправят подобни предупреждения за това как сенчестите банки могат да засилят кризата.

Промяна в условията на финансовия пазар може да доведе до краткосрочен финансов стрес и да предизвика принудителни продажби, каза Жером Ребул, управляващ директор на дирекцията за регулаторна политика и международни отношения във френската Autorité des Marchés Financiers (AMF).

Това може да създаде "самоподсилващ се механизъм", при който продажбата води  цените още по-надолу, създавайки по-голям натиск върху инвеститорите – или повече искания за парични средства чрез изискване за маржин на позициите на деривати. "Това е епизодът, който всички имат предвид", каза той.

Но въпреки че почти всички са съгласни, че сенчестият банков сектор може да е злополука, която чака да се случи, няма ясен или съгласуван план как да бъде спрян.

Какво може да се направи

Глобалните власти искат да направят сенчестите банки по-устойчиви, за да предотвратят превръщането на паричната криза в пълномащабна криза. Централните банкери настояват за действие, защото в противен случай може да им се наложи да налеят публични пари, за да успокоят нещата – във време, когато искат да направят обратното: да се отдръпнат от пазарите.

Има разделение относно това колко далеч да стигнете. Докато централните банки искат да прехвърлят подобни предпазни мерки, които вече съществуват в банковата система - като парични буфери - към сенчестия банков сектор, пазарните регулатори предпочитат по-специализирани опции.

Както казва Рос, не е вярно, че един размер пасва на всички.

"Според мен не е непременно правилният подход просто да кажем, защото имаме мярка X в банковия сектор или мярка Y в застрахователния сектор, трябва да имате същото непременно в друг сектор", обяснява тя. "Трябва да погледнете в това, което всъщност има смисъл в отделната област и сектор, с който се занимавате."

Все пак има общи позиции относно необходимостта да се утвърдят наличните инструменти по време на криза - като санкциониране на инвеститори, бързащи да си върнат парите бързо - и за предпочитане преди нещо друго да се появи.

Ние не сме банки

От своя страна фондовата индустрия силно се съпротивлява на каквито и да е реформи, които биха я принудили да държи буфери като банките, и се страхува да не бъде сложена заедно с други части от сенчестия банков сектор.

Но дори тя разпознава проблема.

"Смятам ли, че има риск от инциденти в небанковия сектор? Бих казал, да, да. Всеки път, когато имате толкова дълъг период на стимулиращи лихвени проценти и стимулираща фискална политика и след това излезете от него, ще видите това", обяснява Майкъл Педрони, главен директор по глобалните въпроси в ICI, който представлява глобалния фонд индустрия.

В ЕС тече дебат за това колко предписващи са наличните инструменти в ключов законодателен акт за фондовете и за подобряване на данните и докладването пред властите.

"Трябва да си подредим къщата в ЕС", каза Рос. "От друга страна, трябва да сме наясно, че живеем в глобална финансова система."


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Ала Бала преди 9 месеца
Как откъде ? Или от централните, или от задружните действия на локалните лихварски кочини. :)
65
1
 
0
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ И ДПС ЗА ДА ПРОДЪЛЖИ РАЗГРАБВАНЕТО И ПОВЕ ДА МАЖЕТЕ ОТ АНАРНИЯТА,КОЯТО НИ ЗАВЕЩАХА ТЕЗИ ЛЪЖЕ ПОЛИТИЦИ !!ПОНЕ ДЕЦАТА ВИ ЩЕ ИЗБЯГАТ И ЗАЖИВЕЯТ НА ЗАПАД !!
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Герб набута Държавата България с външен дълг 44 000 000 000 евро!Нарочно,за да е зависима от Световните финансови институции!.Затова само Възраждане, единствената партия,която мисли за Българите!
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въпросът е : от къде ще ни връхлети финансовата криза?! Отговора е ясен-от ес,заради Украйна! Не може една година ес да поддържа на системи голяма корумпирана държава като Украйна,и даняма последствия за страните членки! И тъй като нас никой не ни е.ава,ние ще го отнесем най много! Само Възраждане!
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Машинния превод е основата на "журналистите" тук ! Жалка история ....
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Си Ла си ми до Ла ре. Кога бе златен, беше. Сега хартийките в зелено повличат еврака с двата крака в бат ака. Амин.
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако искаш да видиш истински престъпници не е нужно да ходиш до затвора, достатъчно е да пуснеш телевизора.
59
1
 
15
 
! Отговори
ОЧАКВАТ НИ 5 ГОДИНИ преди 9 месеца
И СЕГА ЩЕ Е КАТО ПРЕЗ 2008 !!! КРИЗАТА ИДВА, ЩЕ ИМА ИНФЛАЦИЯ И БЕЗРАБОТИЦА !!!! ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ ЩЕ СЕ СРИНАТ !!!!
58
1
 
8
 
! Отговори
От евро преди 9 месеца
И като сме във валутен борд, и какво, Да влизаме в Дългови Спирали???Вместо да си изплатим дълговете и ЧАО МВФ и СБ. Никой не мисли в тази насока. А и МВФ не е КАТОЛИЧЕСКА СВАДБА? Да давам ли за пример Аржентина. Само от Концесии и Енергетика сме загубили в пъти повече от заемите с лихвите, които са ни дали и плащаме. Представяме им едно листче със сметката, ако искат да я приемат. А истината е, че нямаме ЗАГРИЖЕНИ и Достатъчно СПОСОБНИ Финансисти, УСТРОйва ги СТАТУКВОТО. ТАКА е ПО$ЛЕСНО И УДОБ
57
5
 
11
 
! Отговори
От евро преди 9 месеца
Когато Англия приеме еврото, тогава и България ще го приеме. Англия и като член на ЕС НЕ ПРИЕ еврото. А там е Ситито в пъти по-кадърно и знаещо от нашите "акули". Да не давам примери с Дания и Швеция. Един от атрибутите на ДЕМОКРАЦИЯТА е РЕФЕРЕНДУМ.
56
0
 
7
 
! Отговори
От евро преди 9 месеца
Имаме фиксиран курс и регулатори МВФ, които определят проценти ликвидност на БАНКИ и по-строга дисциплина с финансови "ИГРИ", особено за Търговските Банки - докарали кризата 2008 г. Сега като отслабят банковата дисциплина и по-голям процент дефицит и задлЪжнялост, в превод значи КУПОН, същиат купон предизвикал дот.кома криза, ипотечна криза, криза деривати и АЗИАТСКА КРИЗИ. И още, и още. Някои хора от сегасе облизват на бъдещите ФАЛИТИ, и поредното грабене на Хората. При КРИЗА едни грабят ДРУГИ
55
0
 
6
 
! Отговори
До 56 от Евро преди 9 месеца
Златен запас на България 47 ТОНА. 2/3 от златото го дадоха за "съхранение", в Банка Англия. ИЗНЕНАДА НАЛИ? Концесията за добив на злато може да се предоговори, със заплащане ПРОЦЕНТ злато, МОЖЕ нали, пусто едни юнаци подписаха и преподписаха едни концесии с по-ниски проценти за държавата от Африка. Китай от 2016 и Турция купуват злато на поразия. Тук няма извенение! Другото Германия си искаше 50 тона злато, след дълго мотане получи само 37 тона и то ПРЕТОПЕНО, т.е. оригиналното е заминало.
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Основна причина за всяка финансова криза- нископлатеният функционално неграмотен бачкатор (важи за цял свят, но у нас дялът на подобни е стряскащ спрямо средното за ЕС и САЩ). Ще се избият по 1000 за една позиция за складов работник, докато на други места с двадесетократни заплати има по 0.7 души на позиция. И такива ми ти работи. Просто си трябва слугинска класа, но доста по-малко от сегашната. Има излишък. С КОВИД се опитаха да я премахнат малко, защото нямаше достъп до ваксини, ама малко.
53
1
 
12
 
! Отговори
Дивергент преди 9 месеца
Вързани сме към еврото изкуствено. Но все още не сме задължени да плащаме дълга на Европа.
52
2
 
24
 
! Отговори
НиковаПовечеСДС-Чума преди 9 месеца
Откъде ще ни връхлети следващата финансова криза?Как откъде!? От където идват всички злини по Земята! От тези,които бомбадирата на 10.01.1945г. България и хвърлиха на 44 хил.бомби! От тези,които хвърлиха атомните си бомби вад Япония,за да демонстрират морала си.От краварете - от световните терористи ФАЩ и ингилизите.Не е тайна,че са наследници на закоравели престъници и извратеняци,избягали от Закона,заселили се в Хаумеуика и изтрепали до крак местното население ин дианци - близо девет милиона.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До От еврото: Моля обясни откъде ще вземеш 50-100 тона злато за да обезпечиш това, също така защо ще връзваш валутата към суровина с пръсъща стойност ? (ако знаеш какво е това на първо място). Второ, ние сме във борд от 97ма към дойчмарката, от 2001ва към еврото. за да поддържаме 1.995лева за евро , трябва да си обезпечаваме парите по същия начин като със златото. Като нема злато нема лев... но с тия модерни технологии колко ще е нужно златото не се знае..
50
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Фен на Вики Джъстис: Малоумникк ние сме вързани към еврото от както се е пръкнало. Валутен борд знайш ли кво е ? Функционално неграмотни ооолигофррени
49
5
 
14
 
! Отговори
Дивергент преди 9 месеца
Истината е друга. САЩ са пред колабс. Срива на долара е неизбежен още от 2008 г. Единствено чрез война може да се отложи или с трета световна война да се анулира дълга на американците. Затова постоянно са инициатори на конфликти по света. България, благодарение на продажбите политици отново е на губещата страна. Особенно след въвеждането на еврото, което в момента се обезценява благодарение на САЩ. Единствения изход е затваряне на инвестиционните борси и въвеждане на планова икономика.
48
3
 
22
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 9 месеца
След влизането в еврозоната. Това ще е финалния удар, който ще ни ликвидира окончателно. Вечна инфлация, глад и нестабилност. Ще плащаме дълговете на Гърция и Италия по нареждане на Германия. Помислете добре преди да скачате от радост, като чуете думата "ЕВРО". Цялата тази работа вони на гнило.
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Все някой друг им бил "винивен". Всъщност кой ин е пречил на тези "умни финансисти" в Лондон да си съставят законодателство и да го прокарат, ако искат да се защитят от сривове? в текста въоще, ама въобще не се споменава, чв вътрешният дълг на САЩ законово има таван, кпйто не беше увеличен, което предплога банкрут на държавата есента? Нищо не се спомена и за широкото използване на крипто и др. валути, без да се е правил опит да се вкарат в закон, т.е. финансовият пазар умишлено не се владее,..

Спонсорирани публикации