Достигнахме 60% от стандарта на живот на средния европеец

Българинът може да си позволи половината от това, което германецът
158
Достигнахме 60% от стандарта на живот на средния европеец
Снимка: Dnes.bg, архив

Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европейски гражданин. Българската икономика догонва европейската с по 2% на година, въпреки кризите от последните три години, показва анализ на Института за пазарна икономика.

Още по темата

Според данни за миналата година покупателната способност на българите достигат 59% от средните нива за Европейския съюз. Това сравнение, според Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика, най-точно описва процеса на догонване на средноевропейските доходи и стандарт на живот, тъй като отчита и различията в цените и доходите в отделните държави.

"Минахме границата от 50% спрямо Германия, 60% с Франция, както и двете граници ги минаваме сега за първи път. Грубо казано означава, че ние може да разполагаме на база на нашите доходи и на цените, които има в икономиката, наполовина с това, с което разполага германеца. До преди 20 години е бил с 1/4 или дори с 1/5. Тоест ние сме тръгнали от отново ниска база. В момента сме на половина, което наистина изглежда далеч, но в историята всъщност не сме го достигали", каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред БНР.

Въпреки данните на статистиката българите нямат усещането, че живеят по-добре, обясняват икономистите.

"Свободата на пътуване ни позволява много лесно да сравняваме с богатите. Позволява ни сравнително лесно да напуснем държавата и директно да се влеем в пазара на труда на по-богатите. И е нормално да правим такива сравнения. Въпреки това мисля, че обикновеният човек отчита, че разликата му в качеството на живот спрямо преди 10 години или спрямо преди 20 години наистина е чувствителна", допълни Ганев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: доходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадците от герб ,кирчо и кокорчо плюс платените от козяк 16 проамерикански *** са го достигнали европейския стандарт. останалите 98 процента от населението - глад и мизери !
98
1
 
9
 
! Отговори
парите са в крадците преди 1 година
Тук живее най-добре, който лъже и краде.
97
0
 
2
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 1 година
Абе вЕрно преди Избори се лъже най-много, а след Изборите като тръгнат кражби и корупция рекордни, ще мзeрстваме безспорно.
96
12
 
11
 
! Отговори
Точен преди 1 година
За първи път в историята си русите имат по-висок стандарт от нас. Хем воюват, хем дори в малките градове, да не говорим за Москва и Санкт-Петербурт ресторантите и дискотеките са пълни, а разходите им са 2 пъти по-малки от нашите. Докато сме в НАТО и ЕС, ще сме най-бедните в Европа.
95
5
 
8
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Европейския стандарт много се доближи до нашия а не ние сме се доближили до тях
94
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зозо, най-накрая се виждат няколко човека с нормално мислене! Време е успешните, знаещите и можещите да станат водещи! Стига с плебсовете!
93
10
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Достигнали са ги тези, дето бачкат сериозно. Дрътите комунисти, некадърници и пенсионери са обречени на вечно безпаричие. Така им се полага!!!!!! :)))))))))))))
92
3
 
5
 
! Отговори
Интересен феномен преди 1 година
Във форумите всички се правят на бедни и мрънкат до небесата. Във ФБ и на улицата всички се праскате на голямата работа и искате да ви имат за богати. Все още не мога да разбера дали сте естествени маргинали.... Или се работи върху намаляването на интелекта ви.
91
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българче, 23 200 човека в БГ печелят над 10 000 лв на месец. Това е горна средна класа и богати. Никой не може да ви даде имената :) защото са лична информация. Ама това щяхте да го знаете, ако бяхте по-образовани!
90
2
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Ихааа?!?, ако не можеш ... значи не си средна класа :) Класата си я определя всеки от нас ;)
89
1
 
4
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
До 1 Април има още седем дена, бе, мадам журналист! -)))))))))))
88
2
 
15
 
! Отговори
Ихааа?!? преди 1 година
Щом съм на 60% стигнал германците...значи вече мога да си купувам както тях на всеки три години нова кола с найлоните. Гледам германците днес на Дружба с i8 и Ленд Роувър, мерцедеси 6.3 мотора някви немски бабички карат. ..аз не знам дали мога да му купя джантата на тоз Мерцедес, 5 години да работя в България. За джантата говоря, не за мерцедеса.
87
4
 
10
 
! Отговори
хаха преди 1 година
та бай Ганди, спи си спокойно. Ти отдавна си достигнал зенита. По=нагоре, няма да те пуснат самите европейци. Те отдавна знаят, че си се продал на Русия. Единственият смисъл да те държат в ЕС, е да се пречи на Турция. А да и забравих за евтина работна ръка. Ти за друго не им трябваш. Не е нужно да си политик за да видиш тези неща. Излезна накрая, че не си толкова голям за какъвто си се взел. Е какво да се прави. Съдба!
86
6
 
10
 
! Отговори
хаха преди 1 година
нас европейският стандарт не ни интересува, а и знаем , че ние никога няма да може да го настигнем. Ние сме една страна пълна с русофили, които се интересуват само от Русия. Няма как да искаш западен стандарт, да си с Русия. А руският стандарт на живот, сме го настигнали, даже сме с малко по-високи заплати от братушките. Та това е . Който се е спасил от тука се е спасил. Няма да се очудя, ако по-нататък ни подарят на руската федерация
85
11
 
13
 
! Отговори
Радост голяма преди 1 година
Румъния и Хърватска подминаха Унгария и Гърция. Гърция, която е от 80-те в ЕС. Просто румънците лустрираха *** и използваха целия си потенциал да станат нормална европейска държава. Да не говорим, че ясно застанаха на проатлантически позиции и осъдиха монголските московци. Тук още не знам къде да застанем. Последни и се радваме, че сме на половината от 90 млн Германия. И това само на книга. Провинцията ни е най-бедната в Европа. Може да се мери само с Африка.
84
2
 
6
 
! Отговори
VladTepes до 92 преди 1 година
Цените не са драстично по-ниски като цяло и с 40 000 рубли не се живее по-добре отколкото с 1200 лв в България.
83
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бг ли достигна 60% или ЕС паднаха на 60% Бг равнище. И ще ни стигнат скоро, натам са се запътили. У ЕС всички ще са равни на Бг .:))
82
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде сега всички краварофили да си събират куфарите и да бягат в САЩ. Там пенсиите са прекрасни и живота е песен!
81
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средната брутна заплата в Русия е малко по-висока от средната в България, нетната заплата е доста по-висока, а цените им са доста по-ниски. В крайна сметка стандартът на живот в Русия е колкото средния в ЕС и доста по-висок от българския.
80
1
 
3
 
! Отговори
до кочо преди 1 година
хайде сега всички хатлантици да събират куфарите и на запад