Достигнахме 60% от стандарта на живот на средния европеец

Българинът може да си позволи половината от това, което германецът
158
Достигнахме 60% от стандарта на живот на средния европеец
Снимка: Dnes.bg, архив

Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европейски гражданин. Българската икономика догонва европейската с по 2% на година, въпреки кризите от последните три години, показва анализ на Института за пазарна икономика.

Още по темата

Според данни за миналата година покупателната способност на българите достигат 59% от средните нива за Европейския съюз. Това сравнение, според Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика, най-точно описва процеса на догонване на средноевропейските доходи и стандарт на живот, тъй като отчита и различията в цените и доходите в отделните държави.

"Минахме границата от 50% спрямо Германия, 60% с Франция, както и двете граници ги минаваме сега за първи път. Грубо казано означава, че ние може да разполагаме на база на нашите доходи и на цените, които има в икономиката, наполовина с това, с което разполага германеца. До преди 20 години е бил с 1/4 или дори с 1/5. Тоест ние сме тръгнали от отново ниска база. В момента сме на половина, което наистина изглежда далеч, но в историята всъщност не сме го достигали", каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред БНР.

Въпреки данните на статистиката българите нямат усещането, че живеят по-добре, обясняват икономистите.

"Свободата на пътуване ни позволява много лесно да сравняваме с богатите. Позволява ни сравнително лесно да напуснем държавата и директно да се влеем в пазара на труда на по-богатите. И е нормално да правим такива сравнения. Въпреки това мисля, че обикновеният човек отчита, че разликата му в качеството на живот спрямо преди 10 години или спрямо преди 20 години наистина е чувствителна", допълни Ганев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: доходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
20
 
9
 
! Отговори
очевидна истина преди 1 година
Народна Република България когато бяхме с Русия при СССР, българите живееха на средно европейски стандарт на живот, много по-добре отколкото днес в ЕС и НАТО. Това никой не може да го оспори, цифрите и фактите са еднозначни.
38
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обезлюдяваме се, защото българина е пpoc русофил и не знае как да се размножава при свободата и демокраицята и да прилага правилно западното партньорство.
37
3
 
14
 
! Отговори
Споко! преди 1 година
Фрау Меркел успешно качи на гърба на германеца няколко милиона странни хора,които открито заявяват, че са дошли в Европа, за да живеят на социал и да разпространяват исляма.Тези индивиди идват от земи,където е традиция да се плодят като зайци, да не учат много или пък хич, а жените да не работят.Така че, както е тръгнало, след няколко десетилетия средният германец ще може да си позволява най-много половината от това, което си позволява българинът. Един ще работи, за да издържа 10 "нови германци"
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковидните пременувани на антиинфлационни добавки 70 лева ги оставиха към пенсиите , извадете ги и ще видите че има голяма измама с пенсиите .Увеличение няма реално .Цените в магазините обаче са четворни ! сАМО ДА НАПОМНЯ ЧЕ ДРУГАРЯ ГЕБРЕВ КОЙТО ЩЕШЕ ДА ГО УБИВАТ СЕГА ТРУПА МИЛИАРДИ ОТ ВОЙНАТА в У . С РАЙНА ! И стотинка няма да вземе страната .
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко процента бяхме преди две години когато яйцата бяха по 20 стотинки, сиренето 10 лева, кашкавала 15 . Сега яйца 60 ст, сирене 20 лева, кашкавал 30 лева. Продължаваме Поскъпването. Преди беше нормално човек да седне да изпие по бира с приятели, сега бирата 5 лева в кръчмата, а шопската салата 12 лева, малка ракия 5 лева, пържола с гарнитура 25 лева. Тоест 80 лева за едно хранене , а преди същото струваше 40 лева
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
преди 2 години бяхме на 72%
33
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добрата система бе тази, от която се отказахме през 1989 г.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ППДБ и ГЕРБ ще ни сринат със земята.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не достигнали, а свалили. И не 60%, а до 20%.
30
4
 
4
 
! Отговори
Хайде стига! преди 1 година
Хайде стига моля ви се, ЕС и нато са най-прекрасното място за живот, хайде стига!
29
7
 
2
 
! Отговори
Ken преди 1 година
До С кризата сравнявате --- Защо да се ограничаваме с 1980 ? Дай да сравняваме с 690г. направо ! Защо все назад сте свикнали да гледате ? Да не си някоя бивша номенклатура, която е загубила тогавашните "блага" ?
28
4
 
8
 
! Отговори
Айде стига преди 1 година
с тия осреднени сметки. Голяма част от българите са пенсионери с мизерни доходи и качеството им на живот се срива с всяка изминала година. А сред работещите има хора с 800 лв. заплата, с 2000, с 4000 и нагоре. Има и "уязвими" на социални помощи... Коя от тези групи хора е достигнала 60% от доходите на средностатистическия европеец? Или смятате пенсията на баба Марийка + доходите на наркопласьора от съседния апартамент и те двамата средностатистически са надминали 60-те % от доходите в Европа?
27
1
 
15
 
! Отговори
Тайната рецепта преди 1 година
Западна Европа и САЩ са открили рецептата за богатство - 1. Социализъм вътре в страната, субсидии; 2. Либертариански капитализъм извън страната в зависимите държави, бедните държави по света, съюзниците по света. Либертарианският капитализъм по света да носи полза на вътрешния социализъм в Западна Европа и САЩ. Рекламиране на Либертарианския капитализъм по света чрез създаване на НПО-та като Института за пазарна икономика, който да заблуждава местното население.
26
1
 
7
 
! Отговори
стр. 2023, зад.1 преди 1 година
Значи, сега ние бягаме напред към тях с 2%, а те назад към нас с 3%. Задача за 5-ти клас: кога ще се изравним?
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази статия ще си я разпечатам и ще си я сложа в рамка. Произведение на изкуството.
24
1
 
5
 
! Отговори
Настигнахме преди 1 година
Настигнахме ги вече! По възраст и стаж за пенсиониране.
23
2
 
7
 
! Отговори
С кризата сравнявате преди 1 година
Недейте сравнява с уредената криза отпреди 20-30 години. Сравняяйте с 1980 и си признайте, че просто сме достигнали пред демократичното" жизнено равнище. Само че с много по-лошо здравеопазване, много голяма ножица между бедни и богати, голяма несигурност. С три милиона по-малко население! С много, много повече дългове - държавен и на частни лица и фирми. Има напредък, който се дължи на новите технологии и щеше да си го има и без ограбването ни.
22
1
 
5
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Европееца ще достигне нас по стандарт. Тогава ще се тупаме в гърдите че сме като европа
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако съм разбрал правилно,след 20 години ги застигаме и ако продължаваме със същото темпо,те почват да ни гонят.
20
1
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Платена статия

Спонсорирани публикации