Спад на цените на производител с 3,5% за година

За месец намалението при производството на ток е 8%
5
Спад на цените на производител с 3,5% за година
Снимка: Pixabay

Общият индекс на цените на производител се понижава с 2.3% през април 2023 г. спрямо предходния месец. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.3%, и в преработващата промишленост - с 0.1%, докато в добивната промишленост се наблюдава увеличение с 1.4%, съобщи НСИ.

По-ниски цени в преработващата промишленост са регистрирани при: производството на химични продукти - с 3.8%, производството на хранителни продукти - с 1.1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0.7%. Ръст на цените е отчетен при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 12.6%, производството на основни метали - с 1.8%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.6%.

Общият индекс на цените на производител намалява с 3.5% през април 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 година. Значителен спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 19.0%, както и в добивната промишленост - с 2.1%, а в преработващата промишленост е регистрирано увеличение - с 3.6%.

В преработващата промишленост значителен ръст на цените е отчетен при: производството на тютюневи изделия - с 46.3%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 29.2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 18.4%. Намаление е регистрирано при производството на основни метали - с 11.3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 3.2% спрямо април 2022 година. Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.0%, и в преработващата промишленост - с 0.8%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение - с 2.2%.
По-ниски цени в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти - с 5.5%, производството на електрически съоръжения - с 1.1%, производството на основни метали - с 0.7%, производството на хранителни продукти - с 0.6%. Ръст на цените е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили - с 1.9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.4%, производството на тютюневи изделия - с 1.3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 4.7% в сравнение с април 2022 година. Спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 18.1%, а ръст е отчетен при: преработващата промишленост - с 6.5%, и добивната промишленост - с 1.1%.

Спрямо април 2022 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 60.5%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 37.9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 26.5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 26.2%. Намаление на цените е отчетено при производството на основни метали - със 17.0%, и при производството на химични продукти - със 7.9%.


5
Още по темата: ценипроизводство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Общият индекс на цените на производител намалява с 3.5% през април 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 година, а индексът на цените на спекулантите се покачи с 3-5 пъти.
2
1
 
4
 
! Отговори
Момо преди 3 месеца
Значи е време цената за крайния потребител да се повиши с 5%.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Промишленост, икономика тия думи одавна са забравени сега има само внос