Програмата Smart Lady на Fibank продължава своята подкрепа за жени предприемачи

Fibank вече е отпуснала финансиране от 130 милиона лева и е подкрепила над 1000 жени
Програмата Smart Lady на Fibank продължава своята подкрепа за жени предприемачи

Още през 2018 г. Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира своя специален проект в подкрепа на бизнес дамите в България - Smart Lady.

Smart Lady е насочена към:

·     жени предприемачи, които искат да създадат собствен бизнес;

·     жени със собствен бизнес, който искат да продължат да развиват;

·     работещ бизнес, който се управлява от жени.

Програмата е комплексна и включва не само банкови продукти с преференциални условия, но предлага и редица финансови и нефинансови решения. Целта й е да осигури подкрепа, възможност за развитие и сигурност при финансирането.

От създаването си през 2018 година до днес програмата е финансирала бизнеси за почти 130 милиона лева и е помогнала на повече от 1000 жени да преследват мечтите си и да реализират своите цели. Секторите, в които бизнес-дамите се развиват варират от транспорт, финанси, селско стопанство, образование и дори не толкова присъщите за тях - промишленост и строителство. През годините Smart Lady създаде, проведе и подкрепи редица семинари, обучителни сесии, форуми и менторски програми, отговаряйки на една от основните си цели – подкрепа на дамите в бизнеса по теми, подпомагащи ги в управлението и развитието на техните бизнеси.

Smart Lady предоставя и възможност  за коучинг срещи на участничките  в програмата чрез които те  могат да надграждат своите  умения и да намират бизнес партньори.

През 2021 година като част от програмата бе създаден и специален фонд - Sustainable Lady, който оказва подкрепа на иновативни зелени проекти на дами с нов или развиващ се бизнес. Фондът дава възможност на стартъпи с проекти за интелигентни решения за борба с климатичните промени, замърсяването на околната среда и опазването на природата. Досега са финансирани 12 устойчиви проекта.

„Aerospheric” е проект, чиято концепция създадох по време на менторската програма за жени предприемачи, в която имах привилегията да участвам. В началната си фаза той представлява изграждането на пространство – обучителен и посетителски център – в сградата на бившо училище, намиращо се на час от София, което е наша собственост. Центърът ще бъде място за посещение за любителите на авиацията на всякакви възрасти и ще предоставя възможности за семинари, обучения и участие в разнообразни активности. Като втора фаза на проекта е изграждането на консултантски бизнес, фокусиран върху компании в авиационната индустрия и летищата в района (Източна Европа) и в тази фаза идва иновативният подход на проекта - предоставянето на уникални за България услуги, чиято цел е намаляването на въглеродния отпечатък на компаниите в сектора.” споделя в свое интервю Анна-Мария Маркова, която спечели грант от Sustainable Lady Fund, в категория „Стартиращ бизнес“.

В момента се приемат документи за участие в „Националната менторска програма за жени предприемачи“ 2024, която се осъществява с подкрепата на Smart Lady и Fibank. Всяка дама може да разбере повече за програмата, както и да подаде документи за включване на: https://mentorite.bg/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: Fibank
Още от