Ръст на лихвите по депозитите ще има, но с малко

Рисково за българите е да спестяват в долари
31
Ръст на лихвите по депозитите ще има, но с малко
Снимка: Dnes.bg, архив

За първите 5 месеца на 2023 г. се забелязва ръст на депозитите. Експерти коментират, че имотният пазар е активен и ръст на цените няма.

"Българинът продължава да е спестовно насочен. Това започна от кризата през 2009 г., когато депозитите бяха 22 млрд. В момента са на 74 млрд. Ние имаме непрекъснат ръст на депозитите. Хората предпочитат да имат заделени пари. Над 80% успяват да спестяват до около 10 хил. лв. Доходите по малките населени места продължават да са малки", каза кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Той прогнозира, че депозитите в по-малките банки, които в момента са до 1,5%, ще се повишат и ще стигнат до не повече от 2%. Според него е рисково за българите да спестяват в долари, тъй като има валутен риск. В евро и в лева няма толкова голяма разлика.

"Лихвата за ипотечните кредити се определя по средната лихва на депозитите. Лихвите ще тръгнат нагоре, когато лихвите по депозитите се увеличат. Хората не трябва да се притесняват, най-вероятно в следващите 6 месеца няма да има увеличение. Индексите се увеличиха, но банките решиха да не увеличават лихвите. С половин до 1 процентен пункт може да се увеличат лихвите по изтеглените кредити в следващата година. Няма да има сътресения на кредитния пазар", коментира кредитният консултант в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът поясни, че основният фокус на рефинансирането е да подобрим условията по кредита си. Той посъветва да рефинансираме кредита си, ако плащаме лихва 2,8%.  

"Може да отидете при своята банка и да обсъдите рефинансирането. Ако вашата банка не може да ви го предложи, тогава идвате при кредитен консултант и виждате, че друга банка може да ви го даде. Това лято при рефинансирането спестявахме по 15-25 хил. лв.", каза Тихомир Тошев.

Той разясни, че има проблем единствено с обслужването на бързите кредити и посъветва хората да направят банков потребителски кредит, с който да погасят бързите и повече да не теглят такива.

"Бързите кредити трябва да се теглят в малки суми до 500 лв. и да се погасяват до заплата. В повечето страни се наричат така - кредит до заплата", категоричен е гостът.

В края на разговора кредитният консултант коментира, че имотният пазар е активен и няма ръст на цените.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: депозитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Револют вече дават по 4-5% лихва в евро и можеш да си ги ползваш по всяко време без никакви банкови такси.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щатските банки дават вече 6% по депозит, като наще не дават, някъде другаде ще дават. Парите не спят.
24
0
 
10
 
! Отговори
Икономист преди 7 месеца
Банките са пасивни обирджии. Икономическата логика изисква лихвите по депозит обикновена разплащателна сметка да са поне 0,01 % над инфлацията, а съответно по срочните депозити - повече в зависимост от срока във възходящ ред. Лихвите по кредите - съответно 2-3% над тези по депозитите. Банките печелят от разликата, а не от измислени такси. Такса обслужване на сметка - какво обслужват? Компютърът обслужва, нито я хранят, нито я обличат.
23
0
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 месеца
В България няма ЗАКОНИ . Ще ви дам пример - Банките отказват да изпълняват ЗАКОН на Правителството на АКАДЕМИК ДЕНКОВ - Не можеш да си откриеш Сметка в Банка за Получаване на Пенсия или Заплата - тя е безплатна , но струва 5 лева месечно .БНБ се тай като пръдня в *** .
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-висок е риска за спестявания в лева и евро защото инфлацията ги изяжда.
21
0
 
5
 
! Отговори
ХоХоХо преди 7 месеца
Да се благодарят всички с ипотечни кредити, че много българи, най-вече имигранти, имат милиарди спестени пари в банките, и затова лихвите по ипотеките не растат. В Англия депозитите вече стигнаха 5.5%.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди няколко години отидох при един такъв кредитен консултант, който да ми разясни нещата по тези кредитни истории и както да ми помогне с избора. Платих му повече от кредита, който исках да изтегля.
19
0
 
7
 
! Отговори
Хората с парици преди 7 месеца
не трябва да се притесняват, най-вероятно в следващите 6 месеца няма да има увеличение.
18
0
 
23
 
! Отговори
Баланс преди 7 месеца
Да проверих в Румъния депозит 3 % , кредит 6-7 % в Евро . Благодаря за съвета . Довиждане български банки .
17
1
 
24
 
! Отговори
Леле преди 7 месеца
Кой плаща на този за съвети? Само като го видя, облечен с покривката на баба си. И коментира банките и парите все едно сме някакъв остров, изолиран от света. На нашите банки не им трябвали нашите пари и затова не давали лихви?! Ами има и други банки по света. Всеки инвеститор и спестител търси най-добрата и сигурна инвестиция за парите си. Като сизтеглят парите оттук хората и нашите ще се сетят, че без да плащат по депозитите няма да има кой да си влага парите. Това ще стане до края на годината.
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не се доверявайте на тия уж кредитни консултанти. Това са хора, които гледат как да ви манипулират психиката и да ви набутат с големи кредити да теглите, за да могат и те да се облажат.
15
0
 
29
 
! Отговори
хъхъ преди 7 месеца
Ще го държат докато искат, идеята е да се набълбукат още хора с ипотечни кредити !След това ще има жътва и яздене на кредитополучатели. Банките ще бъдат щастливи и имотната мафия ще е задоволена че са си продали кутийките ....
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фиделити дава 7% APY за доларов депозит с нисък риск. Като нашите смешници ми предложат по-добри условия, тогава ще си помисля да си върна парите в българската банкова система. Явно си въобразяват, че все още сме в комунизма, и държавните граници ни ограничават.
13
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Измамници ! В целия свят вече има лихви по депозитите .Защо прецаквате бъ;гарите ? БНБ вече ви даде лихва , нали знаете колко е . Какво чакате ?
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това не са спестени пари,а задължението заплати и пенсии да се превеждат по банков път.Нещо,което през 2009 година го нямаше.Хората харчат и по-малко заради страха от инфлацията и несигурното бъдеще.Затова тази статистика е изкривена и нереална.Тези,които спестяват заради свръх доходи са не повече от 20%.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БАКБ до много скоро имаха 2% за 12 месеца за депозит в евро!
10
1
 
10
 
! Отговори
Никой не коментира преди 7 месеца
обаче изречението под заглавието - "Рисково е за българите да спестяват в долари".
9
0
 
14
 
! Отговори
Баланс преди 7 месеца
При по големи суми лихвите по депозитите достигат до 2,5 % , но това е значително по малко от инфлацията . Увеличават се вложенията във фондове . Аз лично бих препоръчал на по големите вложители преобразуване в евро и влог във фонд , ако нямат идея за бизнес . Ипотечните кредити ще минат 4 % до края на годината .
8
0
 
7
 
! Отговори
do 6 преди 7 месеца
Съвет- Перспектива+. 4% доходност, ако си с над определен доход и личен банкер. Скоро чакаме и 5%. Относно лихвите по ипотеките- зависи кой какво е теглил. Моите са фиксирани за 15 години. Разбира се, важи за хора с частно банкиране и над 10к доход. Там условията са доста по-добри. Относно инвестиции в Румънски банки- няма лошо, ама първият фонд с нисък риск ми носи 5.5%, а даже имам и доходност 14% от такива с висок риск. Работи отлично.
7
1
 
20
 
! Отговори
О божкеле преди 7 месеца
По ипотечните в Германия лихвата е вече над 4%. И по депозитите расте. Тук с всички такси скоро ще гони тези проценти. Но за депозитите бакб дават 1.45. Сигурно сега ще стане 1.60. И това ако ги внесеш за 2 години. И какъв хедж са тези 1.60 срещу инфлацията? Хаха.