Вече сме в епохата на началото на края на изкопаемите горива

Търсенето на петрол, газ и въглища ще започне да намалява
36
Вече сме в епохата на началото на края на изкопаемите горива
Снимка: БГНЕС

Светът се намира в "началото на края" на епохата на изкопаемите горива, сочат оценките на Международната агенция за енергията (МАЕ), която за първи път прогнозира, че търсенето на петрол, природен газ и въглища ще достигне максимума си преди 2030 година, съобщава в. "Файненшъл таймс".

Според новите разчети на МАЕ потреблението на трите основни изкопаеми горива ще започне да намалява през текущото десетилетие заради бързия растеж на възобновяемата енергия и разпространението на електромобилите.
"Свидетели сме на началото на края на епохата на изкопаемите горива и трябва да се подготвим за следващата епоха", посочва ръководителят на организацията Фатих Бирол.

Очаква се конкретните прогнози на организацията да бъдат оповестени идния месец.

В авторски текст за "Файненшъл таймс" Бирол приветства "историческия повратен момент", но все пак призовава да бъде направено повече за ускоряване на енергийния преход и намаляването на емисиите въпреки политическите препятствия пред декарбонизацията.

Правителствата по целия свят увеличиха инвестициите си във възобновяеми източници на енергия в отговор на климатичните промени и енергийната криза, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна, но на много места се сблъскаха с недоволство заради свързаните с това разходи по време на кризата с нарастващата цена на живота.
MAE прогнозира миналата година, че максималните стойности в търсенето на изкопаеми горива като цяло може да бъдат достигнати около 2030 г. Сега обаче организацията "изтегля напред" този момент, тъй като през последните 12 месеца се е ускорило пускането на нови технологии за възобновяема енергия./БТА, Елена Савова/
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: въглища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чудо, няма ТЕЦ, няма АЕЦ, има панелки и мелнички вятърни, искате ток йок.:))
26
0
 
4
 
! Отговори
ХИМЕРИ,ХИМЕРИ преди 7 месеца
САМО СВЕТОВНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА СТОМАНА ОТ 1 878 000 000 ТОНА ПРЕЗ 2022 ГОДИНА, ПРИСЪЩО НА ПРОЦЕСА ИЗИСКВА 3-4 МИЛИАРДА ТОНА ВЪГЛИЩА (ОКОЛО 50% ОТ СВЕТОВНИЯТ ДОБИВ). А "СКРОМНИЧКА" ФЕЦ С МОЩНОСТ 100 МЕГАВАТА ИЗИСКВА ОБЛИЦОВАНЕ НА 2 КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРА С ПАНЕЛИ И МОЛЕТЕ СЕ ДА ГРЕЕ СЛЪНЦЕ. ЕХ,ХИМЕРИ,ХИМЕРИ...
25
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
И ще се отзовем в началото на Средновековието. Което не е зле, тогава са рязали глави за много по-малки престъпления на управниците.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя мръсен ТЕЦ, замърсява по-малко то 240 пърделниак в парламента и каот го махнат, ток ще има на 2 лева.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ХХахахах! Това го слушам от 85-та година ...
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Затваряй и излопчиите на борсата! Да пчнат да работят за да видят от къде излиза хляба!
21
2
 
5
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
ще съвпадне с края на ЕС.....
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Доказаха колко са вредни слънчевите батерии а за онези големи вентилатори да не говорим, убиващи хиляди прици.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Възобняваемите източници на енергия представляват 3% от енергията в световен мащаб. Това че идва края на фосилнитв горива е риторичен трик.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
дървата също са възобновяем източник - ние ги горим, а те си растат...
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре, тпва хубаво, а къде са ви заводите за рециклиране на полимери? Навсякъде се употребяват и са необходими, но наличните защо не се използват, а се изхвърлят или горят? С какво ще се заместят? И като спряхте Белене със слънце ли ще се греете? А през зимата? А електрическите ви коли? А "екологичните" ви нови производства с каква енергия ще се заменят?
16
3
 
11
 
! Отговори
Путин преди 7 месеца
Гроздето е на Високо, за тва е Кисело!
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сърдете се на селянти. Те първи решили да водят уседнал начин на живот и взели да заграждат територии да измислят професии и за тях ресурси и да се трепят за тия територии и ресурси та чак до днес. Щехме кротко да си похапваме дренки и да не ни трябват визи и да не се стрхуваме от некакви си заплахи от тоя или оня обаче сега нефт, въглища газ мас все селска алчност.
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кви са тия възобновяеми източници бе ? Слънцето не нагрява Земята както си му е реда, а някакви панели и никой не знае какви са последствията. Вятъра губи част от силата си да бута перки и никой не знае какви са последствията. Нали сте привърженици на "ефекта на пеперудата" ? Така е с язовирите също. И с мегаполизисте целите от бетон и асфалт. После имало климатични промени и трябвало да позеленеем.
13
2
 
21
 
! Отговори
ЛГТИБ преди 7 месеца
Всеки ден гей паради
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стана като Карлсон,с перка на диррницитe,ядем скакалци и бръмбари,развява ме флаговете на розовите понита и всичко е ток и жица.
11
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Все още сме в епохата на фантасмагориите и мракобесието. Когато навсякъде има ядрени централи тогава пишете за епоха на край на изкопаеми горива. Или може би имате предвид че вече ще минаваме на дърва ?
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мохамед бин Салман, говорейки пред членове на правителството, каза, че Близкият изток ще се превърне в нова Европа през следващите пет години.Саудитският принц отбеляза, че всички страни в региона, включително Катар, с които Рияд има проблеми в отношенията, могат да дадат пример на други страни и да покажат пътя на развитие, който другите държави ще следват.
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гepмaния зakynyвa roлeми koличecтвa въrлищa зa TEЦ-oвeтe cи, включително oт Южнa Aмepиka. Bиe ako иckaтe nak им вepвaйтe и им изnълнявaйтe чиннo gиpekтивитe...
8
10
 
2
 
! Отговори
Dodge Ram v8 преди 7 месеца
До 1 Аз ще си подкрепям USA и свободния запад Бегай с тоя умрел голф.