В Германия тръгва 4-дневната работна седмица

Засега я въвеждат 45 фирми
1 фев 2024 09:06, Петър Бойчев
36
В Германия тръгва 4-дневната работна седмица
Снимка БГНЕС

След броени дни в Германия стартира социален експеримент: 45 фирми въвеждат четиридневната работна седмица. Служителите ще работят само 4 дни, ще им плащат като за 5, пише Deutsche Welle. Възможен ли е този модел за всички?

45 компании и организации в Германия ще въведат четиридневната работна седмица за период от шест месеца. Служителите ще получават пълната си заплата, въпреки че ще прекарват значително по-малко време на работа. В основата на цялата инициатива е консултантската компания "Интрапреньор", която работи съвместно с организацията 4 Day Week Global (4DWG). Проектът започва в началото на февруари 2024.

Но как ще се осъществи това - особено когато толкова много предприятия в Германия страдат от недостиг на квалифицирани кадри? Няма ли да е по-добре да се работи повече, вместо по-малко?

Поддръжниците на идеята казват, че четиридневната работна седмица би помогнала за справяне с недостига на квалифицирани работници, отчасти защото би повишила производителността на служителите. Аргументът е, че хората, които работят само четири дни вместо пет, са по-мотивирани и следователно по-продуктивни. Освен това така могат да бъдат привлечени на работа хората, които не искат да работят пет дни.

Четиридневната работна седмица вече е изпитана и на практика. От 2019 насам организацията 4DWG провежда такива пилотни програми във Великобритания, ЮАР, Австралия, Ирландия и САЩ. По данни на неправителствената организация в тях са участвали повече от 500 компании. Резултатите изглежда потвърждават надеждите за положителни ефекти.

Във Великобритания в експеримента с четиридневната работна седмица са участвали 2900 служители. Става дума за представители на различни сектори - финансовия, информационните технологии, строителството, онлайн търговията на дребно, анимационните студия, маркетинга и заведенията за бързо хранене.

Според изследователи от Кеймбридж и Бостън болничните дни на работещите само четири дни седмично са намалели с около две трети, а почти 40 на сто са заявили, че след експеримента са изпитвали по-малко стрес, отколкото преди това. Освен това броят на служителите, които са напуснали работа, е намалял с 57%. Преди всичко обаче изследователите наблюдават средно увеличение на оборота с около 1,4 процента. Цели 56 от 61 участващи предприятия заявяват, че искат да запазят четиридневната работна седмица и след края на тестовата фаза.

Според проучване, проведено от фондация "Ханс Бьоклер", която е близка до синдикатите, почти три четвърти от служителите на пълно работно време в Германия биха искали четиридневна работна седмица със същото заплащане. Осем процента са за четири работни дни дори с намалено заплащане. 17% отхвърлят по-краткото работно време.

Предприятията, които сега участват в тестовия проект за четиридневна работна седмица в Германия, са подали заявление за участие преди няколко месеца. Според експерта Енцо Вебер, който е критичен към пилотните проекти, това е проблем. Защото за такива проекти биха кандидатствали само предприятия, за които четиридневната работна седмица е добър вариант, казва той. Следователно те не са представителна извадка от икономиката. Освен това не само работното време ще бъде намалено, но и процесите и организацията ще бъдат променени. Ако има увеличение на производителността, това не е задължително да е в причинно-следствена връзка с по-краткото работно време, казва експертът.

Холгер Шефер от Института за германска икономика (IW Köln), който е близък до работодателите, също смята, че въвеждането на четиридневна работна седмица в цяла Германия би било контрапродуктивно. Освен това няма индикации, че производителността може да се увеличи значително чрез намаляване на работното време:"Намаляването на работната седмица от пет на четири дни съответства на 20-процентно намаление на работните часове. За да се компенсира произтичащото от това по-ниско производство, почасовата производителност би трябвало да се увеличи с 25%." Шефер смята, че това е невъзможно.

Четиридневната работна седмица определено може да има смисъл в някои компании - особено при квалифицираните професии. Според Йорг Дитрих, председател на Германската конфедерация на квалифицираните професии, така работодателите биха станали по-привлекателни за квалифицирани кадри. Четиридневната работна седмица обаче не би функционирала еднакво добре във всяко предприятие. Заключението на Дитрих гласи: общо формулирано законово право на четиридневна работна седмица не би помогнало на никого и би означавало само допълнителна бюрокрация за предприятията.

Въпреки всички критики синдикатът IG Metall например отдавна подкрепя по-краткото работно време. В стоманодобивната промишленост така или иначе вече се работи само 35 часа седмично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо публикувате непотвърдена информация.Никъде в Германия няма законово утвърдена 4 дневна работна седмица. И промяна в работните дни въобще не е на дневен ред при законодателните органи.Правителството се чуди как да накара хората да работят повече, че да може да издържа държавата всички чуждестранни лентяи, който се правят на жертви и по цял ден спят и ядат.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има още време докато срути всичко.
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Германия се тресе ,с политиците им се поуплашиха малко ,взеха да връщат назад ,и за Украйна също,няма да купуват продукти от там ,Франция ,Гърция също вероятно и д-р.държави че ги последват ,днес решават да подаряват 50 милиарда ,не вярвам да разубедят Орбан ,вън всички украинци от България и ЕС
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направо да шътват всичко, замърсяват, а са много зелени.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
4 дневна работна седмица с 4 к минимална, дали някой ще остане тука да работи.
27
0
 
1
 
! Отговори
преди 2 месеца
Германия се деиндустриализира. Може да видите какво се случва с производството на автомобили. Отделно от това има свръх производство. Произвежда се много, а няма кой да го потребява.
26
4
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 2 месеца
До Анонимен 20 : Иска ти се нали? Ама нямаааааааа :) ИИ първо ще вземе работата на бачкаторите, а ние сме последните, които ще бъдат засегнати. Явно не познаваш спецификата на нашата професия.
25
2
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 2 месеца
До ДО 15 Първо - пепи не е задължително да е жена . Второ - работил съм в Испания в телефоника - една от най големите комуникационни фирми . Трето - на брътвежи по форумите от разни индивиди как взимали по 10 к и бачкали с целия свят не вярвам .
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При западаща икономика, братята шваби спират и да работят ... Ох, какви прекрасни неша очакват Германия ...
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 12 - Точно! На мен винаги ни е било проблем това, че са само 5 дена и по документи, трябва да се прави "ала бала". Хората са толкова мързеливи, *** една минвикаеше, че нямалонкак, да се вдоя на две работи на пълно работно време. Няма лиии? Стоой та гледай! Бил съм на бачлане от 6:30 до 11:30, като в неделя има почивка след 14:30. Да, яко бачкане. Ама за 18 годишен тогава, нямале как да се правят парипки по честен начин , иначе ...
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 20 - няма е... Аз сам си пунал мой такъф да си бачка и си бачка от 15 години, па аз само со свдя и си жъкам wow-чени чилче ;)
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Западните компании може да го пробват това, но не вярвам да бъде особено продуктивно, а конкуренцията от Китай и Индия няма да спи.А истинските бизнесмени не се спират, все гледат да свършат нещо и в извънработно време и в почивните дни
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
4 дневна работна седмица очаквайте и в България, но след 100 години.
19
5
 
6
 
! Отговори
ДО 15 преди 2 месеца
Той може да не е напускал България, въпреки че силно ме съмнява, ама на тебе най-голямото ти постижение е как си работил на полето в Испания. Не за хвалба, за съжаление е.
18
7
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 2 месеца
не се точете толкова. 4-дневната работна седмица и работата от дома са привилегия на заслужилите - тези, които имат висока производителност и висока добавена стойност на труда си. Нискоквалифицираният планктон и прислугата ще работи по седем дни за да обслужва нужтите на горепосочените, и всичко това за шепа стотинки. Свиквайте.
17
0
 
6
 
! Отговори
do 13 преди 2 месеца
Намесвам се в спора ви. Не само, че западните компании у нас не са затворили, а покрай КОВИД масово наотвориха офиси тук заради ниските разходи за труд. Разбирай- ниски данъци, не ниски заплати. Отдавна в доста от тях петък се води половин работен ден.
16
6
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 2 месеца
Драги ми смехурко, работя за клиенти по целия свят. От около 20 години. Time and material договор знаеш ли какво е? С клауза без петък? Не знаеш. Както казах, за теб е непонятен интелектуалният труд. Няма какво да спорим. Бачкатор си, та дрънка. По изказ и мислене просто крещиш :)
15
5
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 2 месеца
Ти не си напускал България а и надали имаш и 2 години стаж . Кажи ми как ще се работи 4 дена . Явно си безплатен тролер .
14
6
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 2 месеца
Ти си СЛУГУВАЛ в Испания, това искам да ти кажа. Интелектуалният труд ти е нещо чуждо, схващаш ли? Намерил какво да ми дава за пример- най-западналата държава от ЕС... Номер 1 е написал кои са тия компании. Да изредя имена, ако искаш, ама няма да има смисъл при тебе. За тебе- полска работа или зад геврека на баничарката, зад струга или подобно :)
13
9
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 2 месеца
Кои са тия западни компании??? Май доста от тях затвориха . Бъркаш филмите с реалността. Бил съм 3 години в Испания. Знам как се работи .

Спонсорирани публикации