Шефката на Централната банка на Турция внезапно се оттегли

Хафизе Гайе Еркан се оплака от очерняща я кампания
3 фев 2024 10:18, Петър Бойчев
17
Шефката на Централната банка на Турция внезапно се оттегли
Снимка Х

Управителят на Централната банка на Република Турция Хафизе Гайе Еркан обяви изненадващо в петък, че ще се оттегли от поста. Еркан отбеляза в публикация в социалната медия "X", че е взела решението в резултат на "голяма кампания за убийство на репутацията" срещу нея.

"За да предотвратя по-нататъшно засягане на моето семейство и моето невинно дете от този процес, аз поисках от нашия президент да бъда освободен от моя дълг, който изпълнявам с чест от първия си ден", заяви тя.

По-рано тази година Еркан, който пое ролята на ръководител на Турската централна банка през юни 2023 г., беше изправен пред обвинения в непотизъм, когато проопозиционният вестник Sozcu съобщи, че Бусра Бозкурт, бивш служител на централната банка, твърди, че е била неправомерно уволнена от бащата на Еркан, защото била отказала да работи извън работното време. Еркан отрече нейни роднини да са имали привилегии в банката.

Еркан, първата жена, управлявала банката, беше назначена от президента Реджеп Ердоган през минлия юни и веднага след нейното встъпване на поста тя успя да промени на 180 градуса провежданите от години неортодоксални политики на ниски лихви, които доведоха до скок на инфлацията, обезценката на турската лира и бягство на чуждестранни инвеститори.

От юни 2023г. насам централната банка повиши основния си процент до 45% от 8,5% по време на управлението на Еркан.

Оставката ѝ поставя под въпрос запазването на настоящата политика на повишаващи се лихви, въпреки че след новината финансовият министър Мехмет Шимшек направи отделно изявление, в което посочи, че икономическата програма ще продължи без прекъсване и че оставката на Еркан е нейно лично решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази на снимката е ужасна
6
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 4 г..а..н..ь..о,ти за турската лира не мисли,мисли за голия си з..а..д..н..и..к,тя ще се оправи,но ти като приемеш еврото,няма да имаш,пари за хляб.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво ни интересува това нас нормалните хора?
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Турската лира хвърчила на горе като рублата. Една лира струва 70 долара. И една рубла струва 200 долара. Нале тай бе каманиzти?
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ердо от самото начало взе да забърква религията в икономиката. Говореше, че лихвата е лошо нещо и я държеше ниска. А висока инфлация се бори точно с обратното. Проблемът на диктаторите е, че се самозабравят и започват да разбират от всичко. Затова вече в Турция всеки иска да се махне, освен овцете на Ердо, които гладуват, но казват, че са добре и благодарни на султана. Дано не идва такъв у нас, че има ишарети.
2
4
 
10
 
! Отговори
Стоко преди 2 месеца
Комшиите сменят управителите на Централната банка като мръсни чорапи, в резултат имат реална инфлация от 110% при обявена 68%. Щетите за тях вече са големи.
1
8
 
14
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Мхм... Таз кака убава... ===)))