Хотелиерите гладни, вдигат цените предсезонно

Само около 20% ще се въздържат
7 фев 2024 13:04, Петър Бойчев
53
Хотелиерите гладни, вдигат цените предсезонно
Снимка БГНЕС

Хотелиерите използват инфлацията и недостига на работна ръка, за да повишат цените предсезонно. Скорошно проучване разкрива, че 60% от хотелите ще зарадват клиентите си с до 10% поскъпване. Има и по-лоша новина  - цели 16% планират увеличение с между 10 и 20%. Само 20-ина процента от анкетираните ще запазят цените. Съвсем малък е делът на хотелиерите, които смятат да предложат по-евтини нощувки, пише "Сега".

Всички тези данни са част от национално допитване до мениджъри и собственици на хотели, проведено от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE). То показва също, че 2/3 от участниците в анкетата се надяват да увеличат приходите си с до 20% спрямо миналата година.

Сигналите от съседните ни държави също не са добри за туристите - показват поскъпване. Вероятно това окуражава българските хотелиери да тестват още прага на поносимост на клиентите - местни и чуждестранни.

Хотелиерите оправдат непрестанните поскъпвания с познати аргументи - недостиг на работна ръка, обща инфлация, растящи разходи за заплати. 38% от участвалите в допитването посочват, че липсата на кадри е основен проблем. Всеки четвърти се оплаква от непрестанно променящи се условия и невъзможност за дългосрочно планиране, за 17% поскъпването на потребителските стоки и услуги е водещо предзвикателство. 13% твърдят, че за тях най-тежкият удар е отливът на туристи от традиционни пазари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Туризма си знае цените нагоре, щом има овце за стригане ще има и стригачи. МОЛЯ САМО НЕ ВЗИМАИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ,,ВЗИМАНЕТО ОТ ДЪРЖАВАТА СЕ НАРИЧА РЕКЕТ А НЕ БИЗНЕС....
44
4
 
21
 
! Отговори
Виц преди 2 месеца
Българин разглежда туристическите промоции: "Еха, каква страхотна оферта - Малдивите 3000 лв за цяла седмица." После се замисля и си казва: "Хм, аз като ще дам 3000 лв за Малдивите мога да добявя още две и да отида на Слънчев Бряг..."
43
6
 
14
 
! Отговори
555 преди 2 месеца
Чисто финансово България не е изгодна за развиване на летен туризъм, прекалено кратко е лятото - от юли до началото на септември.
42
2
 
25
 
! Отговори
Жокер преди 2 месеца
Единствения шанс за Бг турзма край морето е да развива хазарта и стриптиза и да легализира леките наркотици и пруституцията. Иначе нормални туристи в тези условия няма как да дойдат па камо ли да повторят.
41
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не са гладни, а са алчни. Но за сметка на това обслужването е под всякаква критика.
40
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
400 лв. за трима на ден в Пампорово. На същата цена ще отида до Париж, Виена, Лондон, Рим. Не, благодаря!
39
0
 
15
 
! Отговори
... преди 2 месеца
еми Гърция и Турцие явно зовът БГ туристите! Пък тука нека си вдигат цените! Даже алко е с тоа което го вигат! реално да ги дигнат 100 пъти даже и повече! Мен това НЕ МЕ интересува! НаБЪ морето НЕ СЕ ХОДИ! Там не е за нормални хора!
38
1
 
12
 
! Отговори
Хотелиер от Созопол преди 2 месеца
Много малка част вдигат - ние в нашият район ги вдигнаме в началото на силният сезон, не и сега! Това е нелепо, но колегите си знаят.
37
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото и да дигат пак няма да ида.
36
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен АлкохоликЗа 600 евро можеш да почиваш ден, ден и половина, с повече късмет и занижени критери два дни
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 месеца
До пияница мистикТо за ккво са евтини теа студиа в комплексите знаеш ли ? Защото за 20 кв. студио ти искат по 600Е за подръжка на година . Ако не платиш губиш апартамента по договор. За 600Е може да почиваш в алл инкузив некаде
34
0
 
36
 
! Отговори
Пепката преди 2 месеца
Аз тая година, ще направя една Гърция, и към средата на септември една Турция. Тия да вдигат и да правят каквото си искат. След минало и по - минало годишният грабеж, и отвратителното качество, отказаха ме да ходя поне в близките 5 години.
33
0
 
37
 
! Отговори
наглеци преди 2 месеца
Алчни, нагли и безскрупулни. Хотелиерите и ресторантьорите са един дол. Най-сивият сектор са. От всяка гледна точка. И с най-ниско ДДС. И въпреки това най-много реват. А пък като цена-качество на услугата са изключително зле. Типични Бойкови последователи. Бойкот на хотелите им трябва. Преди няколко седмици обявиха, че се очаква рекордно силна година за туризма. Те сами са си виновни за липсата на кадри.
32
0
 
29
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 2 месеца
Снимката говори достатъчно- шезлонгите през 20 см. ако некой пръдне ще ти се развали прическата... Това ли е почивка според селските мутри дето си играят на туризъм в Бг. ужас!!! То след подобна почивка ще ти требва психиятър.
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние вече запазихме в Гърция, да вдигат колкото искат. И таксите за чадърите да вдигнат дано.
30
1
 
31
 
! Отговори
фейк такси преди 2 месеца
Заплатите са на нива 2019г., кво вдигат теа цените, вкарват виетнамци суринамци и пак не вдигат заплатите на българите .После реват що нямало туристи ?
29
0
 
19
 
! Отговори
Azz преди 2 месеца
да се задавят дано....и още едно торнадо няма да е излишно-да отнесе още малко от претрупаната първа линия...
28
0
 
30
 
! Отговори
Далай Ламя преди 2 месеца
"Всеки сам си преценя" - Те дали да вдигнат цените, аз дали да не проверя цените някъде извън страната...
27
0
 
27
 
! Отговори
Хамстер преди 2 месеца
А в Гърция обявиха , че 50% от плажа трябва да е за свободен достъп и то във всеки плаж... Тук обявяват от сега 20лв за заразен с трипер или жълтеница шезлонг, дето ги минават веднъж седмично с едно парцалче и водичка в кофичка от сладолед без да сменят водата и така един заразен шезлонг да има всички се заразяват...
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нямам пари