Германия е станала третата икономическа сила през 2023 г.

Позицията й обаче изглежда измамна
15 фев 2024 08:29, Александър Попов
41
Германия е станала третата икономическа сила през 2023 г.
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия е отнела от Япония символичната титла на третата по големина икономическа сила, показват публикувани днес предварителни данни за японския БВП, цитирани от Франс прес.

Номиналният БВП на Япония през 2023 г. е бил около 4200 млрд. долара в сравнение с около 4500 млрд. долара за Германия, чийто номинален БВП беше подпомогнат от инфлацията в страната през миналата година. Но в реално изражение, т.е. без влиянието на инфлацията, японският БВП се е ускорил през миналата година (+1,9% спрямо 1% през 2022 г.), докато германската икономика се е свила с 0,3% според официалните данни, публикувани през януари.

Като износител Германия страда от слабото външно търсене, енергийните разходи за големия ѝ производствен сектор и лихвените проценти, повишени от Европейската централна банка (ЕЦБ) в опит за справяне с инфлацията. Влошаващата се икономическа ситуация в Германия означава, че новата ѝ титла на трета световна икономическа сила, обещавана ѝ още от октомври миналата година от прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), се разглежда за измамна - особено като се има предвид, че е възможно след няколко години Индия да изпревари и Япония, и Германия, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Германия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Руснак преди 2 месеца
ХА ха ха ха ха ха ха ха сега де била фашистка Германия била трета икономическа сила! Да ама друг път.......фашагите са вече *** и нищо повече без руските ресурси !!!
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
М да, по зелени политики може и първи да са, но за икономика , малко трудно....:))
31
1
 
4
 
! Отговори
Инж+ преди 2 месеца
Според руските *** Германия и ЕС са в упадък. А РФ - в разцвет. Някой лъже....
30
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Абе китайският завод за Тесла произвежда новите модели една година по-рано от немския. Това е факт. ПП. Както е тръгнало, до есента очаквам разликата да стане две години :).
29
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Преди около 40 години Япония беше на път да стане първа икономическа сила в света измествайки САЩ. САЩ се възползваха от господстващото си положение в света и удариха силно икономически Япония, удар от който Япония още не може да се възстанови вече толкова години.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е нали скоро бееше новина, че блатната изпревариала Германия.
27
1
 
5
 
! Отговори
Глупости! преди 2 месеца
Фейк нюз
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Световните икономики са в следния ред: КНР, Пиндостан, Бхарат, Япония, Русия. - Германия не влиза в топ 5, а на европейския полуостров, първа икономика е руската.
25
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Важното е да се приключи с Русия, по един или друг начин
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Индия ще изпревари Германия по развитие на икономиката, но Индия на 131 място по индекс на човешко развитие, а Германия на 6 място- а сега де!
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз като един истински КОПЕЙКА не вярвам на тази новина...
22
4
 
11
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Кого лъжете?Шолю ги занули!Трети ама след Габон!
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коментиращите коментират само заглавието и никой не чете какво пише:"новата ѝ титла на трета световна икономическа сила, обещавана ѝ още от октомври миналата година от прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), се разглежда за ИЗМАМНА".Онзи където пише тук от две години насам за някакви "русофили" е хубаво да види главнокомандващия на укрите.Даже Подоляк има роднини в Москва...
20
12
 
8
 
! Отговори
Тц,тц преди 2 месеца
Ама нали Германия щяла да се срине икономически? Как така е задминала някого?
19
6
 
4
 
! Отговори
До ПокупателнаСпособ преди 2 месеца
Айде пак БВП по ППП ,почетете малко преди да пишете, този показател си има големи изкривявания не случайно не се използва широко ;по него страна като Пакистан е преди Нидерландия , Норвегия и Дания , но не си виждал нидерландци да емигрират в Пакистан нали така . Един елементарен пример, при ППП не се отчитат качеството на стоките сравнява се да речем колко винтоверта може да си купи един германец и един руснак , но за единия това означава да си купи Бош а за другия ИжМаш или кой знае какво
18
2
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 2 месеца
Ти какво си представяш че е рецесията ,минимална рецесия за страна с БВП 4.5 трлн долара не е като рецесия за бедна страна където за половин година и страната фалира. По-добре помисли над факта как страна с население почти на половина от Русия и несъизмеримо по-малко ресурси и земя прави 3 пъти по-голям БВП
17
12
 
7
 
! Отговори
Интересно ми е преди 2 месеца
Без такива статия, че другарите ще получат някой инфаркт. Както каза и Пудунг, Германия и цяла Европа страда тежко и трябва час по-скоро да търсят примирие с него. И разбира се, както статията загатва идват новите сили от брикс. Индия ще е новата американска мечта. Много интересно защо другарите продължават да пращат децата в пропадаща Германия, а не ги ориентират към новите индийски хоризонти. Да научат традициите на новите силни. Да похапнат с плъхове и пр. интересни преживявания.
16
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Германия е няколко поредни месеца в рецесия. Какви са тези простотии????
15
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия ще ги задмине всиките, само трябва да вдигне тройно цените на скапаната си военна продукция и ще застане на първо място в най-лошия случай на второ място.
14
18
 
12
 
! Отговори
има печатна грешка преди 2 месеца
Не може да бъде, наште русофили денонощно говорят че Германия е в страшна криза защото вече не купува "евтини" горива от Рашистан?

Спонсорирани публикации