САЩ и Полша договориха ракети за 3.5 млрд. долара

Ще бъдат закупени "въздух-въздух" и "земя-въздух"
13 мар 2024 09:08, Петър Бойчев
36
САЩ и Полша договориха ракети за 3.5 млрд. долара
Снимка БГНЕС

Държавният департамент на САЩ одобри оръжейна сделка с Полша на стойност 3,5 милиарда долара. С тези средства ще бъдат закупени стотици ракети тип "въздух-въздух" и "земя-въздух".

Новината бе обявена при посещението на президента и премиера на Полша - Анджей Дуда и Доналд Туск, във Вашингтон, предаде БТА.

Президентът на САЩ Джо Байдън подчерта, че обявената по-рано доставка на боеприпаси за Украйна на стойност 300 млн. долара няма да е достатъчна, и повтори призива към Конгреса да одобри още средства за Киев: "Трябва да действаме преди да стане наистина твърде късно. Защото, както Полша помни, Русия няма да спре в Украйна. Путин ще продължи и ще постави под заплаха Европа, Съединените щати и целия свободен свят."

Лидерите на Полша призоваха за допълнително укрепване на източния фланг на НАТО и за увеличение на минимума разходи за отбрана на членовете на алианса от 2 на 3 процента от брутния вътрешен продукт.

Дуда и Туск са политически опоненти, но демонстрираха забележително единство при посещението си в САЩ. Консервативният полски президент Анджей Дуда се присъедини към министър-председателя на Полша, дясноцентриста Доналд Туск на 12 март, за да обсъдят изпращането на повече оръжия за Киев.

Надеждата на Дуда и Туск е, че демонстрацията им на единство ще убеди конгресмените във Вашингтон да работят заедно в общата кауза за защита на демокрацията в Европа. Представители на Белия дом заявиха, че искат това послание да намери отзвук във Вашингтон - и особено в залата на Конгреса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: САЩПолшаракетитуск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Дтуг преди 1 месец
Явно няма за какво друго вече да се говори освен за оръжие и злоба! Още малко ни остана да се самоунощожим. Жалки същества, каквото посеем това ще ожънем!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поляците си подариха всичкото оръжие и самолети на украйна ,сега се чудят ако Русия ги атакува с кво че се отбраняват ,на НАТО нямат доверие
31
0
 
6
 
! Отговори
Право на мнение! преди 1 месец
Шащ имат най-голяма изгода от войните, печелят милиарди от оръжия.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поляците които си го търсят отдавна ,умират от страх Русия да.не ги нападне ,Явно не разчитат на НАТО )за това се запасяват с ракети ,не са за Украйна както пишат някоии ,Полша забрани за 20 г. Вноса от Украйна ,скоро че го забранят и германия и Франция и Испания ,изобщо не се съобразяват с продажния ЕС )
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Страх тресе ***, в която се е превърнал ЕС. Сън не ги лови, да се въоръжават до зъби, преди Оранжевия човек да се върне в Белия дом. А Байдън може да спечели само ако подпали Европа, или убие Тръмп!
28
11
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Добро решение на Полша.Когато си близо до Русия,трябва да си добре въоръжен.Мечката трябва да знае,че в Полша я очаква дебела тояга.Тогава ще си стои в родната бърлога.
27
6
 
5
 
! Отговори
Всъщност... преди 1 месец
БУДАПЕЩЕНСКИЯ МЕМОРАНДУМ по инициатива на САЩ и подкрепен от Англия, принудиха Украйна да предаде безусловно ЦЕЛИЯ си ядрен арсенал на Русия и по този начин си оголиха гъ** към Русия да ги нападне. Не им трябваше много на простоватите рашки да започнат "специална операция" и така да ПОМОГНАТ НА САЩ да ОВЛАДЕЕ търговския стокооборот с дащна и зависима Европа, да прикрепят още донори към бизнес групата си НАТО и да продадат ОРЪЖИЕ ЗА МИЛИАРДИ, доскоро залежавало в складовете им. САЩ СА БИЗНЕСМЕНИ.
26
2
 
15
 
! Отговори
кой печели преди 1 месец
САЩ са печелившите от войната в Украйна. Разпалиха я, удариха Европа, Германия, Русия. Майстори са.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как се изплаща заем от над 35 ТРИЛИОНА ДОЛАРА - с войни ,продажба на оръжия, пандемии и ваксини !
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъсва истината защо САЩ предизвикаха случващото се в Украйна и защо САЩ не искат то да спре. Продажбите на оръжие от САЩ на други държави скочиха яко, а с това и печалбите на компаниите от САЩ. САЩ печелят много милиарди от поддържането на огъня в Украйна.
23
8
 
16
 
! Отговори
САЩ преди 1 месец
На големия износител на чертежи за Европа!
22
7
 
15
 
! Отговори
Пепи Фейка преди 1 месец
. Мхм,значи НАТО било отбранителен съюз,нали така?!?
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде накъде те ще определят разходите на другите държави?
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви красавци! Умилявам се.
19
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 7 напиши как поляците исипаха камони с зърно на границата с Украйна ,и забраняват вноса нищо че ЕС подскатчат ,така че и скоро в Испания ,Португалия ,Франция ,Германия и другите държави ,само *** в България пп слугите на Украйна купуват и подаряват милиони ,дано Борисов спре тия подаръци на пп
18
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като дойде Тръмп на власт, ракетите им ще станат " въздух под налягане".Нали при Тръмп поръчахме чертежи на самолети и ги платихме, а до сега сме получили "въздух".
17
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние договорихме чертежи на самолети, поляците - чертежи на ракети. Това е тактически ход на САЩ руснаците да умрат от смях.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шилосваш глупендерите да се сдавят,а пък после ги"пазиш"като им търгуваш своето оръжие!
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ше ги даат на Украйна.
14
20
 
6
 
! Отговори
ТРЪМПУТИН преди 1 месец
САМО АЗ ДА СТАНА ПРЕЗИДЕНТ НА ФАЩ И ЕДИН ЦЕНТ НЯМА ДА ДАМ ЗА УКРАЙНА КАМО ЛИ ОРЪЖИЕ И НЯМА И ДА ИМ ПРОДАМ! ЩЕ СПАСЯ МОЯ ВЕРЕН ДРУГАР ПУТИН ОТ ЯВНА ОБЕСВАНЕ! ВСЕ ПАК ТОЙ Е ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК ТАКА ОБЯВИХ СЛЕД КАТО ЗАПОЧНА СПЕЦИАЛНАТА МУ ВОЕННА ИЗЛАГАЦИЯ В УКРАЙНА!

Спонсорирани публикации