Цената на бързите кредити достига до 185%

90% от проверените фирми нарушават правилата
50
Цената на бързите кредити достига до 185%
Снимка: Dnes.bg, архив

Фирма за бързи кредити обявява, че цената на заема е 37,24%, а реално клиентите плащат 185%, стана ясно от думите на председателя на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев пред депутати от Подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите, пише „Труд“.

Например за заем от 2500 лв. фирмата взима такса от 426 лв. за експресно разглеждане на документите в рамките на деня. Освен това взима и такса от 1983 лв., ако клиентът не осигури поръчител на заема. Тези такси би трябвало да бъдат включени в годишния процент на разходите, който изчисляват фирмите за бързи заеми, но не го правят.

Така клиентите реално плащат много по-висока цена от тази, която предварително е обявена на фирмата.

Проверките на КЗП показват, че около 90% от проверените фирми нарушават правилата. Но по закон санкциите са между 3 хил. и 50 хил. лв. и реално не действат възпиращо за фирмите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: заембързи кредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един приятел беше взел точно в зората на бързите кредити две и петстотин! Звъняха му ,няколко пъти го пребиваха ....нямаше нищо на свое име ,живееше при приятел .
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам си кредитна карта и дебитна карта. Като купя примерно за 20 лева нещо в интернета и платя с кредитната карта, изчаквам един ден да ми дойде на сайта на банката тия 20 лева и това е без надценка и веднага ги изплащам от акунта на дебитната ми карта, без никаква надценка. Няма значение! С кредит картата мога да купя до 10 хиляди лева продукт и не плащам никакви наддадени стойности! Много е важно каква ви е банката и слага ли печалбарски надценки? Ако е крадлива бягай най - далече от нея!
47
1
 
12
 
! Отговори
09 преди 1 месец
Някой иска да вземе 2500 лв обаче трябва да плати разходи в размер 2409 лв. И после трябва да върне 2500.Има ли въобще хора които се хващат на тая наглост. Да се забранят такива фирми това е лихварство от най висша форм. Така ще се спаси някой които не може да си направи сметката
46
1
 
6
 
! Отговори
Хора преди 1 месец
Търсете правата си в съдебната зала! Масово съдилищата обявяват целия договор за невалиден, което значи, че кредитополучателят трябва да върне само главницата.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия са най големите мушеници ,един приятел беше взел за месец и ги върна ,след 2 дни започнаха да му звънят всички ден и смс да вземе друг заем ,мржнам кеде ходи да пише залбс е полиция или прокуратура ,много нахални хора
44
0
 
11
 
! Отговори
Ето затова преди 1 месец
Фирмите за бързи кредити знаят, че договорите им са Незаконни, те рядко се обръщат към съда. Вместо това те ходят да тормозят получателя на кредит на работа и в дома!
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
90% нарушават правилата , ми да ги затварят Всички и ТОЧКА ! явно не е чист този бизнес
42
0
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
В закона има ограничение на максималната печалба, но фирмите за бързи кредити заобикалят закона с така наречения пакет "допълнителни услуги", който всъщност не предоставя реало нищо на кредитополучателя!
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Алооо Ако е по ЗЗД има право само един заем да даде и то с ясно уговорена лихва и дата и условия. Всеки друг заем вече означава че се занимава с кредитна дейност и трябва БНБ да даде лиценс и контролира от БНБ и отнема лиценза ако не спазва. На кой е дала и отнела едва ли и БНБ може да каже. Тотален хаос а шефовете на БНБ са на 20 бона заплати.
40
0
 
7
 
! Отговори
Капан преди 1 месец
Също събирането на такси и комисионни за експресно разглеждане на документи и оценка на кредитоспособността на потребител е невъзможно, забранено и неморално, защото дружествата за бързи кредити така или иначе предлагат експресна услуга!!!@@@
39
0
 
6
 
! Отговори
Алооо преди 1 месец
При бързите кредити Незаконни са : таксите за управление на кредита, начисляване на различни наказателни лихви и всякакъв вид плащания, свързани със задължения, които потребителят не би трябвало да има по закон!!!!@
38
0
 
10
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Бързите кредити са измами и капан за наивници!
37
0
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Тези бързи кредити ги дават мафиоти рекетьори и изнудвачи на балъци.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мнение Те не са законни. Само БНБ дава разрешение на банка за да има право да дава заем. Но хората не верват на банките и отиват при мошениците.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бързите кредити трябва да отидат бързо при Стоян Александров. А служителите на тези фирми ще обират прахта на затворите
34
0
 
10
 
! Отговори
Г557дт преди 1 месец
До 15. Това са заеми и за алкохолици, които трябва да се лекуват в психиатрията. Тези, които дават бързи кредити печелят от психично болни хора, които не могат да си напранят сметката.
33
0
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Бързите кредити трябва да се забранат със закон!
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До vs Само разрешение от БНБ може заем.Но БНБ не прави нищо за да отнема и глобева. Шефа на БНб го преизбраха, но явно прибира парите и си мълчи. А служителите никой не иска да бачка в БНБ защото не дават и заплати.
31
3
 
10
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Преди 3-4 години съм виждал 294 %! Мога да снимам договора даже! А за бързите кредити, не трябва да ги спират! Трябва като в Турция с казината - 96% данък или депозит от 3 милиарда в централната банка да изискват! Работете, кой ви е забраникл! Същото трябва да се направи и с казината и хазарта!
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И цената на бавните кредити не е по-различна. Който е имал вземане -даване с банкстер, знае за какво става въпрос. Просто при бързите кредити всичко е джаста-праста , като имащите нужда от такъв продукт,а при бавните такива, всичко е спокойно, завоалирано с купешки думи и термини и докато се усети човек,хоп до маkapuте.