От оранжерията до трапезата цената на салатата скача 10 пъти

Прекупвачите печелят най-много
39
От оранжерията до трапезата цената на салатата скача 10 пъти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все по-малко дребни и средни производители на плодове и зеленчуци избират борсите и зеленчуковите пазари, за да продават стоката си. Вместо това сключват различни договорки с прекупвачи, който от своя страна вдигат цените на плодове и зеленчуци. Много често по-малките производители се принуждават да изхвърлят продукцията си или да я продават под себестойността ѝ.

Пред една от сергиите за плодове и зеленчуци все по-малко хора пазаруват. Търговците в Благоевград, както и тези в Петричкия край, който е добре известен с производството на плодове и зеленчуци, все по рядко използват борсите, за да продават стоката си. Борсата до петричкото село Кърналово вече изглежда доста пуста, в сравнение с преди 5 или 10 години. Това търговците си обясняват с на първо място - с липсата на бизнесите като ресторанти, които пазаруват от борсите и на второ - с това, че няма млади хора в Югозападна България, които да консумират продукцията или да са заети с производството, тъй като заминават да работят в столицата или в чужбина.

Много от търговците смятат, че както хората за дома и трапезата си, така и голяма част от бизнеса пазаруват от големите търговски вериги, които често са прекупвачи и това повишава цената.

Оказва се, че цената на зелената салата започва от 10 стотинки по борсите и директно от производителите и стига до 1 лев, дори и повече по големите вериги. Голямата печалба на веригите и прекупвачите пък отказва все повече земеделците от отглеждането на родни плодове и зеленчуци.

Все повече земеделци от Петричкия район се отказват от производството на зеленчуци. Причината е, че много често едва покриват разходите си.

Райко Динев, земеделски производител, коментира пред БНТ, че прекупвачите печелят най-много.

Вече на пазара са и първите оранжерийни краставици, които все още струват средно по 4,50 лева за килограм. Търговците очакват скоро цената им да падне.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: зеленчуципазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
И.Б. преди 1 месец
До 10Имам 6 прозореца, на два от тях отглеждам разсад за домати и чушки, а в градината ми ми салатата расте и се размножава сама. Но съседката ми отгглежда салати на нейните си прозорци.
29
0
 
0
 
! Отговори
ДА ВИ Е преди 1 месец
СЛАДКО-НЕ КУПУВАЙТЕ,ИНАЧЕ СТЕ ***
28
0
 
2
 
! Отговори
отглеждач преди 1 месец
аз марулята я продавам на 3 лева бройката и не се оплаквами ми се ще да я пусна на 6 лева килото, че много наедря и губя пари
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бай Спиро, ами отивай и сей бе! Бабите ни и дядовците ни си гледаха сами храната! Днес само мрънкате! И все младите ви пречат! Седят по кафенетата, защото могат да си го позволят! Като ви мързели да си гледате храната, ще си плащате колкото ви поискат! Все някой друг ви дължи нещо! Мързели!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че как иначе се става милионер?
25
3
 
10
 
! Отговори
Бай Спиро преди 1 месец
Абе стига сте си запълвали съсдържанието с очевидни злободневки. Голямата драма е, че 35 години няма никаква нацинална стратегия за развитието на земеделието и животновъдството в БГ. Ако дори и в момента да се започне такава ще отнеме по още 35 години за да заработи нещо стабилно. То вече няма и приемственост - пенсионерите по селата изпокапаха, а младите висят по кафенетата и фейсбук.
24
4
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
До Безимен, хайде пак имагинерни "някои". "Отивам" на работа всеки ден и НИКОЙ не ми пипа посевите :) Стига си измисляхте оправдания, сериозно. Масово българите са хора, които имат проблеми на всяко едно решение! МАСОВО! Стойте гладни! Така е честно!
23
2
 
11
 
! Отговори
Безимен. преди 1 месец
До 22. Да имаме насадиш нещо отидеш на работа и намираш едни дето влезнали да си наберат щото били гладни ! Изгониш ги и след седмица кат се прибереш от работа намерих всичко опустошено и изтръгнато че и кот може да се строши построшено.Отидеш в Полицията и те ти викат ,*** ние какво да направиме.И те така всяка година.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами, 10 маймуни на клона.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 11, абсолютно! Който го мързи винаги намира оправдание. Масово хората имат вили, дворни места или градинки... ама когато ръцете им са завряни отзад... и когато ги мързи та две не виждат..... мрънкат, че някой им вземал повече пари отколкото на тях им се иска. Гладът, гладът не са видяли... та са заврякали!
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ужас, когато някой напише "в белите държави" знам със сигурност, че никога не е напускал България :)
19
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 6 месеца си купихме къщурка в село на 10 км от голям град. Тук хората гледа и продават зеленчуци. Да, цената е като в магазина, НО качеството им е превъзходно! Лук, чесън, репички, марули.... На есен опитахме домашен боб, тикви и още много! За всяко нещо има решение, просто си намерете работещото за вас. Сега чакаме доматите и краставиците. В двора си садя билки, подправки и зеленчуци. Между съседи си разменяме плодове според това кой какво има :) Който иска да си живее в града.Ние вече НЕ
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОПРИВАТА,ЛАПАДЕЦА,КИСЕЛЕЦА И ГЛУХАРЧЕТАТА ЗАВЛАДЯХА ПОЛЯНИТЕ,МАЙСТОР ГОТВАЧ ИМА МНОГО РЕЦЕПТИ - ЧАКАМЕ ДРОБИНЕТО ОТ АГНЕТАТА - ПЕРАТА ЛУК И ЧЕСЪН ОТДАВНА СА СТАНАЛИ ПО 30-40 СМ В САКСИИТЕ, ОРИЗ СМЕ СИ КУПИЛИ,А ВИЕ КУПУВАЙТЕ РЕПИЧКИ, ЧЕРИ ДОМАТИ И ЗЛАТНИТЕ САЛАТИ!!...
17
6
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Това се казва спекула и в белите страни това се наказва най жестоко. Но у нас се толерира от държавната.
16
6
 
6
 
! Отговори
Дайнов и Тео Ушев преди 1 месец
Земеделците и фермерите са терористи, прекупвачи и чужди вериги ни плащат грантовете.
15
7
 
7
 
! Отговори
Прекупвач преди 1 месец
Това са глупости. На 10ст може да се купи стока с оставаща годност един ден. Купувам салати на едро и цена под 30ст не съм плащал много отдавна.
14
3
 
17
 
! Отговори
Санта Клаус Шваб преди 1 месец
Ще живеете в капсулите, ще ядете буболечки и ще бъдете щастливи, кафефи роби.
13
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съвременен бизнес, изкуствен дефицит, спекула и евтини номерца, държавата на Кирчо и Кокорчо - тя работи за тях не за нас!
12
3
 
9
 
! Отговори
Алооо преди 1 месец
Салатата от производителите била 10 ст., а аз я купувам за 1,60 лв.!!!!! Това е 16 пъти по-скъпо!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 10 Айде сега започваме. "ама то нема начин, иначе аз много искам". Като нямаш достатъчно прозорци си посей в градинка.