Украйна строи ядрени реактори въпреки войната

Бе положен основният камък на блокове 5 и 6 на Хмелницката АЕЦ
14 апр 2024 11:54, Петър Бойчев
44
Украйна строи ядрени реактори въпреки войната
Снимка БГНЕС

На фона на продължаващия обстрел на енергийните ѝ съоръжения Украйна започна изграждането на още два ядрени реактора в западната част на страната, предаде ДПА.

Новинарската агенция Интерфакс-Украйна съобщи, че в присъствието на министъра на енергетиката Херман Халушченко и на посланика на САЩ в Киев Бриджит Бринк е бил положен основният камък на реакторни блокове 5 и 6 на Хмелницката атомна електроцентрала, съобщи БТА.

Според информацията церемонията се е състояла в четвъртък, но от съображения за сигурност едва сега е оповестена публично.

За разлика от други видове електроцентрали засега Русия пощадява ядрените съоръжения при своите атаки с дронове и ракети, вероятно тъй като осъзнава факта, че това може да доведе до ядрена катастрофа, чийто мащаб е трудно да се изчисли, коментира ДПА.

Блоковете ще се изграждат в сътрудничество с американската компания за ядрена енергетика "Уестингхаус". Те са реактори с вода под налягане от типа AP1000, чийто експлоатационен живот според компанията е най-малко 60 години.

"Това е по-модерна и по-безопасна технология от тази, която използваме сега", заяви Петро Котин, изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на украинската компания "Енергоатом". Той добави, че това представлява първа стъпка към нови безопасни и надеждни енергийни доставки.

Срокът за изграждане на един реактор се оценява на четири до пет години, а разходите - на около 5 милиарда долара.

Новите реактори не представляват бързо решение на проблемите с енергийните доставки в Украйна, отбелязва ДПА.

Русия, която започна пълномащабна инвазия в Украйна преди повече от две години, системно бомбардира съоръженията за доставка на енергия в страната. Напоследък тя насочва ракетите си по-специално към топло- и водноелектрически централи, а украинската система за противовъздушна отбрана е претоварена поради големия брой атаки.

Междувременно последният реактор в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна, която периодично е подлагана на обстрел, за който двете враждуващи страни взаимно се обвиняват, е бил спрян от експлоатация. Това означава, че всичките шест реактора на централата са в състояние на студено спиране. По време на процедурата не е имало изпускане на радиоактивност, каза ръководството на съоръжението в своя публикация в "Телеграм".

Състоянието на студено спиране се счита за най-безопасно, тъй като при него се намалява налягането в блоковете и те се охлаждат със студена вода, посочва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: украйнаАЕЦреактори
Още от Спонсорирани публикации
ПОК "Доверие" увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
хаха сложили един камък и вече си представят че строят нещо, тия дето за 30 години независимост не направиха нищо освен да цоцат от съвецкото наследство
35
0
 
0
 
! Отговори
БРАВО БРЕ преди 2 седмици
ALO KZVo STAVA BRE..У НАЗЕ 16 000 000 000 $ САКАТ ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПРОУЧВАНИЯ за 7 и 8 БЛОК .. ТУКА САМО 5.. АМАН ОТ НАКРОМАНИ В СОФИЯ НА ВЛАСТ>>
34
0
 
4
 
! Отговори
Бойчев преди 2 седмици
какви са тези щуротевинки. Слагането на основен камък не е строеж. Справка - нашето Белене. кой знае кога и как. Уж ще плащат наши реактори, пък ще им строи Уестингхаус с други. Руснаците не стреляли по украински АЕЦ, но виждаш ли май стреляли по този на тяхна територия. Необясними противоречия.
33
0
 
1
 
! Отговори
Sata NATO преди 2 седмици
Не се казва пощадява, а ЩАДИ бе, Бойчев...
32
4
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 седмици
Руснаците рушат , украинците строят.Кво да праиш ? Съдба.
31
0
 
13
 
! Отговори
маалатъ преди 2 седмици
Само дано преди да хукне да бега, Зеленчука да не напрай некоя Радиоактивна Беля, че ей я 4.0.4, "на една крака" от нас!
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи централата е окупирана от Русия, но не се знае кой я обстрелва? Бай ***, Бай ***
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е ние пък строим завод за електрически автомобили, Кирчо откри строителството му миналата година помня щото го рекламираха по миналите избори, па да виним кой първи ще завърши строежа!
28
2
 
19
 
! Отговори
Нане Вуте преди 2 седмици
Приказки за наивници!! Интересно с какво ги строят след като нямат пари да си поддържат метрото , например? Нито да плащат на войниците заплати и обезщетения?? Пропаганда, нищо повече!
27
16
 
5
 
! Отговори
браво преди 2 седмици
И ние ще си строим от тези реактори, много по-качествени са от рускоте тенекии
26
29
 
5
 
! Отговори
Правилно решение преди 2 седмици
Украйна трябва отново да има ядрено оръжие. А всяка АЕЦ произвежда гориво за атомни бомби. Това е единственото решение срещу руснаците и ще го имат много бързо. Браво на украинците.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 12, уха усраинци се класираха за Европа уха,забравил си и за други "постижения"национализм, номер едно, фашизъм номер едно,световно по чук- чук,номер едно,мисс Япония,пак усраинка, гордейте са,подли и продажна нация.
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кажете истинската новина : Украйна позволи да им се построи американски АЕЦ централи !
23
4
 
16
 
! Отговори
да преди 2 седмици
тия мишоци за откриването се крият, лъжат в кой ден ще е, шубе ги е от руските ракети, пък щели да строят...и как ще стане тая работа, хич не ми е ясно!
22
4
 
19
 
! Отговори
паф преди 2 седмици
давайте, почвайте...руснаците ще я достроят!
21
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали продажниците от ПП им подариха реакторите от белене че строят
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чудесна новина може да закрием козлодуй напълно
19
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйна и те като нас, строят атомни централи, които никога няма да заработят. Разликата е само в парите, ние ще дадем 50 милиарда на САЩ, а те сами си я строят почти без пари с нашите подарени реактори и оборудване.
18
5
 
2
 
! Отговори
Лалала преди 2 седмици
Не въпреки а точно заради войната. *** те продължават да се опитват да извадят от строя електропреносната мрежа и няма друг вариант освен да се строи.
17
0
 
1
 
! Отговори
Фют преди 2 седмици
До 14. Време ти е за обяд. Пишеш несмислено, а и букви изяждаш:)))

Спонсорирани публикации