Личните карти поскъпват почти двойно

Нови цени и на други документи за самоличност
30 май 2024 09:25, Петър Бойчев
29
Личните карти поскъпват почти двойно
Снимка БГНЕС

Кабинетът одобри почти двоен скок на цената за издаване на лична карта – от 18 на 30 лева, стана ясно от стенограмата на взетите решения. Отпадат и безсрочните документи, които досега се издаваха на възрастните хора. Предложението за тези промени дойде през април от МВР.

Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси, приета с Постановление № 53 на МС от 26 февруари 1998 г., обявиха оттам.

Обяснинието на кабинета е, че необходимостта от въвеждане в националното законодателство на нови образци на лични документи, издавани от Република България, е в съответствие с Регламент (ЕС) 2019/1157 на ЕП и на Съвета от 20 юни 2019 година относно повишаване на сигурността на личните карти на гражданите на Съюза и на документите за пребиваване, издавани на гражданите на Съюза и на членовете на техните семейства. И по-конкретно – предвижда се личната карта да притежава електронен носител на информация, който съдържа биометрични данни, а разрешението за пребиваване, което се издава от МВР, ще се съобрази с унифициран дизайн съгласно еврорегламентите.

Съобразяването на новото поколение български лични документи със спецификациите, които са общоприложими за машинночитаемите документи за пътуване и осигуряват оперативна съвместимост в световен план, ще улесни свободното движение на хора, поясняват от МС. Въвеждането на единните минимални стандарти за сигурност във връзка с формата на документите, действащи в ЕС, ще улесни тяхната проверка и контрол на автентичността от страна на другите държави членки, като ще направи тяхното използване по-бързо, по-лесно и по-сигурно, твърдят още оттам.

За определянето на размера на държавните такси в МВР е изготвена Методика за изчисляване на размера на таксите за издаване на българските лични документи. Въз основата й са определени следните размери на такси на български лични документи за обикновена услуга, а именно:

    лична карта – 30 лв.;
    карта за пребиваване – 40 лв.;
    разрешение за пребиваване – 40 лв.

Предлага се запазване на размера на таксата от 18 лв. за обикновена услуга за новата лична карта до края на 2024 г., а считано от 01.01.2025 г. да се издават документа лична карта с новия размер на таксите.

В резултат от възприемане на изискванията на Регламент (ЕС) 2019/1157 ще отпадне възможността за издаване на безсрочни лични карти. Вместо това на лица от 18- до 70-годишна възраст ще се издава лична карта с 10-годишна валидност, а на лице над 70 години – лична карта с 30-годишна валидност.

С оглед запазване на установената практика на провежданата социална политика преференциалните такси за издаване на лична карта целевите групи граждани се запазят, като се прилага съществуващото съотношение между стойността на таксата за обикновена услуга към стойността на таксата за преференциална услуга:

1. За първо издаване на лична карта на лицата от 14 до 16 години се запазва преференцията за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга;

2. За издаване на следваща лична карта на лица между 14 и 16 години и за всяка лична карта на лица между 16 и 18 години преференциалната такса е в размер на 21 лв.;

3. За издаване на лична карта на лица, навършили 70 години, се запазва преференцията за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга;

4. За издаване на лична карта на лица от 18- до 58-годишна възраст таксата е 30 лв.;

5. За издаване на лична карта на лица с трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто се запазва преференциална такса в размер на 3 лв.;

6. Предвижда се преференциална такса за издаване на лична карта на лица, на които не могат да се снемат биометрични данни поради временна физическа невъзможност (гипсиране, изгаряне и др.) в размер на 3 лв.

Размерът на таксата за карта за пребиваване на членовете на семейства на граждани на ЕС, на членовете на семейства на гражданите на държави – страни по Споразумението за ЕИП, на гражданите на Конфедерация Швейцария, които не са граждани на ЕС, ЕИП и Конфедерация Швейцария, е 30 лв. за обикновена услуга. За бързо издаване на посочения документ таксата се заплаща с увеличение два пъти, когато по искане на лицето услугата се извършва в срок до 3 работни дни.

Размерът на таксата за издаване на разрешение за пребиваване на чужденец е 40 лв.

Също така, в чл. 21 от Тарифа № 4 все още съществува такса за издаване на контролен талон независимо, че с промените в Закона за движението по пътищата е отменена възможността при издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство притежателят му да получава контролен талон. Поради това предвидената в ал. 3, 4 и 7 на чл. 21 от Тарифа № 4 държавна такса за издаване на контролен талон отпада, реши още кабинетът „Главчев“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от ЕС
Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Бирата преди 3 седмици
И да вземат да огласят последната част от цитираният от тях регламент,а именно за постепенното изваждане от употреба на досегашните лични карти,като ако срокът на валидност е най-малко до 3 август 2026 г.,ако е по-дълъг в личната карта отбелязан,а за тези които позволяват четене от машина,стандарта е посочен на латиница, дори и по-дълъг А депутатите трябва у Закона за българските лични документи да променят за безсрочните.Регкаметът визира промяна в законите.
26
0
 
2
 
! Отговори
Бирата преди 3 седмици
Кабинетът си приема наредба за цените,в която липсва тарифа за безсрочни лични карти,а в Закона за българските лични ,а чл.30,ал.2 от Закона за българските лични документи не е променен и там е казано,че на лицата навършили 58 се издават безсрочни лични карти.Интересно ми е утре,ако някой над 58 реши да си извади лична карта какво ще пише като срок на валидност - безсрочен както е закона или 10 години?Кой акт е с по-голяма сила за МС и за МВР -законът или тарифа за цените им.За съда е закона.
25
0
 
0
 
! Отговори
Знаещ преди 3 седмици
Цената на една лична карта е 1,5 долара. Купих принтер за 5000 долара, втора употреба. Консумативите са 0,4 долара най-хубавите карти, 10 долара са четирите ленти и софтуер 5000 долара. Така че, МВР-ето пак работи много яко гражданите. Предполагам, че доставните фирми завишават двойно цената - да стане 3 долара. Забравих заплатите на служителките и там три долара, ама чак 40 лева ми се вижда множко.
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не ревете, новите документи са с доста особености, ЕС ще ги въвежда, но Бг вероятно са едни от първите както винаги.
23
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 3 седмици
Нали работата на кабинета беше да организира избори? А се говори че инфлация няма. Кого и защо лъжете, по селата бабички и старци няма. Да вярно, инфлация няма но беднотията расте. Предлагам депутатите да са на минимална заплата и пенсия. Така ще почувстват истината.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Държавата явно е пред фалит, тя не си върши задълженията и пази простокирчовците само, баста!
21
0
 
0
 
! Отговори
ароматния пръч преди 3 седмици
Грешка - оже да се предположи,че тези под 70 ще си вадят за 10 години,но кога ... и т.н.
20
1
 
2
 
! Отговори
ЯО преди 3 седмици
Като нов европеец,все забравям къде съм я сложил и забравям да я взема.Ами други навици имам.Там където съм роден и израстнал се познавахме по име и родно място,а в родното място чие дете си и всеки се сеща,а тук всеки иска да знае кой съм.
19
0
 
5
 
! Отговори
ароматния пръч преди 3 седмици
И нито дума какво става с издадените безсрочни като срок за валидност.Няма го и в Постановлението.Може да се предположи,че тези под 70 години ще си вадят за 30години, но кога,когато навършат 70,до края на годината или след три дни.Нито дума и за навършилите 70 години ще ги подменят ли или не?Като го иска ЕС,който не пътува и е над 70 ще си я сменя ли за 30 годишна или не?Голямо гадаене ще пада,е поне глобата е твърда - 50 лева и остава непроменена.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ставали да станат безсрочни както другите държави само го храним това МВР а те нито едно знаково престъпление не са разкрили
17
1
 
11
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 3 седмици
Хахаххахахаха още нещо да вдигнете ?
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ахам. Но иначе инфлацията е под 2%
15
2
 
16
 
! Отговори
Чип Джи-Пи-Ти преди 3 седмици
Що? Цената на мастилото ли се вдигна двойно или на пластмасата?!
14
2
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 седмици
Идват на власт и използват пудела Главчо да вдигне цените навсякъде.И после те целите в бяло.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Я НИ ВЪВЕДЕТЕ НОВИЯТ РЕГЛАМЕНТ (ЕС)2037-179738 ПРЕЗ СЕДМИЦА ДА НИ ИЗДАВАТЕ НОВИ ЛИЧНИ КАРТИ С ВАЛИДНОСТ ЗА 1000 ГОДИНИ!!!...
12
5
 
13
 
! Отговори
МВР преди 3 седмици
Искаха поскъпване на личните карти още при Денков.Тогава номерът не мина.Но Главчев е друга бира, ГЕРБ мрази пенсионерите.
11
0
 
11
 
! Отговори
До 4 преди 3 седмици
Точно ромовете си вадят лична карта,защото без нея няма помощи.
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След като личната карта е на държавата, държавата да я плати, а не само да прибира данъци. Щото парите, които давам са мои и имам повече право на претенции.
9
6
 
14
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 седмици
Ще помагаме на Украйна колкото е нужно така ли каза Главчев,ама пара йок-вдигаме личните карти двойно. Българите червеите ги яли-важно украинците да са доволни!
8
2
 
23
 
! Отговори
БДС преди 3 седмици
Личната карта не е лична. Тя е собственост на държавата, а не ваша. Вий само я плащате, съхранявате и предоставяте при нужда. Има глоби при загуба или непоказване на органи на мвр. Ако беше лична, както е портфейла ми например, нямаше да има такива работи. "Лична" карта е заблуждаващо име.