Не платим ли глобата към КАТ до месец, сумата скача двойно

Всеки втори водач "забравя" и не внася паричните санкции
7 ное 2018 07:00, Елка Василева
327
Не платим ли глобата към КАТ до месец, сумата скача двойно
Снимка: архив, Булфото

Дължимата сума към Пътна полиция от акт или електронен фиш за скорост ще скача двойно, ако не бъде платена в рамките на 30 дни. Това предвиждат последните промени в Закона за движение по пътищата, които само след седмица ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание, пише "Монитор".

В последните корекции е заложено шофьорите, които направят плащането в 14-дневен срок, да се ползват от 50 процента отстъпка. Тези, които го направят до 30 дни след първоначалните две седмици, ще си плащат целия размер на глобата, а останалите, които превишат едномесечния срок, ще броят двойно пари.

За по-добра събираемост глобите от електронни фишове ще се качват и в интернет. Така нарушителите, които не са открити на адреса им, ще се водят за известени. По този начин шофьорът няма да може да се измъква с обяснението, че не си е платил санкцията, защото не му е била връчена и той не е знаел за съществуването й.

Важните промени, които целят да увеличат събираемостта на глобите и да дисциплинират шофьорите, са записани в чл. 189 от ЗдвП, поясняват от СБА.

Сега съществуващият текст на ал. 5 за електронния фиш се допълва в края с ново изречение, което описва каква ще бъде процедурата на връчване на фиша след гласуването в парламента и влизането в сила на закона. Първо на водача, чието нарушение е записано от камера, му се изпраща електронен фиш по пощата с обратна разписка. Той има 14-дневен срок да плати. Проектозаконът предвижда, ако не е намерен на постоянния му адрес, а новият му адрес не е известен, след връщане на обратната разписка да се извършва нова проверка от служител на съответната Областна дирекция на МВР по настоящия му адрес.

Ако нарушителят отново не е открит, полицаят съставя протокол за извършено посещение на адреса. В този случай електронният фиш се поставя на таблото за обявления и в интернет страницата на съответната Областна дирекция на МВР или се оповестява по друг обичаен начин. Така той ще се счита за връчен от момента на обявяването му.

При неплащане на глобата задължението ще бъде изпращано в НАП, където ще се образува изпълнително дело. Ако един водач бъде хванат с неплатена глоба, книжката му ще бъде временно отнемана до плащането на сумата. Не е изключено и колата му да бъде спряна от движение.

Идеята на МВР и на депутатите е с тези промени да запушат дупката в нормативните документи, които позволяват на водачите масово да не си плащат глобите.

В момента почти всеки втори водач избягва да си внася паричните санкции.

МВР ползва куриерски фирми, които връчват фишовете на нарушителите, но половината от тях се връщали неподписани, така наказателното постановление не можело да влезне в сила.

Според статистика на Пътна полиция наложените глоби за година са над 180 млн. лева. В същото време не се събират повече от 90 млн. лева. По закон санкциите имат двегодишна давност. Ако в рамките на този период спрямо виновния шофьор е започнала процедура по събиране на дължимото, този срок става 3 години. МВР не води статистика за отпадналите по давност санкции.

При всички случаи за период от пет години държавата губи стотици милиони, които могат да отидат в закупуването на най-елементарна техника като още снимащи радари за контрол на движението по пътищата, тестове за наркотици, камери за патрулките, които да следят действията на полицаите при проверките на пътя, и др., констатират експерти от СБА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: КАТплащане на глоби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
5
 
! Отговори
Ха преди 3 години
Защо глобите са толкова високи спрямо стандарта на заплащане в България???Това е рекет приет със закон..
231
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНа бразилците само дават , а не вземат - нали виждаш?
230
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ми е любопитно от бразилците как ще събират глоби Калпавите Абсолютни ***!
229
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 5 години
"по друг обичаен начин". Алоо, ***, ние да не сме длъжни да четем мисли, за да разберем кой е тоя обичаен начин!? И не сме длъжни и интернет да имаме!
228
0
 
4
 
! Отговори
ГЕББ им увеличава... преди 5 години
...10% заплатите .......Тяхното увеличение на заплатите зависи пряко от стойноста на глобите и изпълнението на негласната заповед да се изпълни нормата от задължителни актове и фишове !!!
227
1
 
10
 
! Отговори
65 преди 5 години
А какво става когато ни забавят заплатата един месец?И тя ли скача двойно?
226
0
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
K - Какви A - АбсолютниT - Талибани ( Тъ*пана*ри)На тези о*лигопати системите им никога не работят повече от 15 мин. при добро време.Докато си обработят глобите ... и докато ги изпратят по пощата вероятно ще мине повече от 1 месец.ТОЕСТ искат да кажат на чист български, че глобите им са ниски и това е начина да вдигнат цените.
225
0
 
10
 
! Отговори
_he_ преди 5 години
Първо да си оправят системата, защото тя ми казва, че нямам задължения, а като ме спряха на пътя ми показаха как на таблета на служител на КАТ се водя с НЕВРЪЧЕНА глоба за превишена скорост от 2016г. Да, такава глоба имам, но връчена и платена в 14 дневен срок. Добре че я бях платил по банка и си извадих извлечение за да докажа плащането.А как съм я платил без да ми я връчат и без да се вижда в тази електронна система ... сигурно съм ясновидец.
224
1
 
13
 
! Отговори
Бай Джагал преди 5 години
Я ми обяснете калпаци , как ще съберете десетките глоби на *** , които ще продължат да си карат бракмите с неплатени глоби , без ГТП , без гражданска , без винетка , без аптечка , без зимни гуми ,без изрядни светлини , пияни , друсани и тн. Джагалеса няма нищо на негово име , няма как да му ги вземете през данъци и тн. ... обяснете ми как ще си събирате рекетите от такива .Ще пишете и пишете и до там . Е..ането остава само за нас малкото останали тук бели хора .Еничари сте вие !
223
2
 
17
 
! Отговори
Димчо Караиванов преди 5 години
АЗ от 08.04.2018г. искам и чакам КАТ В.Търново да ми връчи фиша, за да ги осъдя за неправилно издаден фиш, но те не ми го връчват. Искам АКТ и Наказателно постановление да ми състовят, но пак не искат.Крият се като мишки.Шефа на КАТ ми казва: -"Търсети си прават в Съда".....Е как да ги търса.Пълни ливади са тези служители в КАТ В.Търново....
222
2
 
14
 
! Отговори
Махайте се!!! преди 5 години
Колко още ще ви търпим? Изгонихте българите от България, на възрастните хора искате и жълтите стотинки да им вземете дори. Защото буквално това вземат възрастните хора на България, жълти стотинки!!! Вече се чудите от къде да крадете нали? Изгонихте българите в чуждите страни, продадохте и ограбихте всичко в България, и сега се чудите от къде и как да продължавате да си пълните джобовете! За къде ги пазите тези пари? За там ли? Там няма как да ги вземете!
221
3
 
19
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Хора, събудете се най после! Хайде да свалим всички убийци и крадци на България! Тези, които вече близо 30 години крадяха и съсипаха България, и българския народ! Нека всички се обеденим и да махнем този геноцид! Всеки ден тези неграмотници и престъпници се подиграват на хората в очите! Искам да ги няма, искам да си получат заслуженото! Призовавам всички останали българи в България да се обеденим и да ги махнем! Нека всички заедно да ги свалим и премахнем от власт!
220
1
 
23
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
Някоъ в дэржавата казал ли е къде отиват парите от глобине ва Кат?
219
0
 
21
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 5 години
Хубаво................но един електронен фиш стигна до мен 6/шест/ месеца след като са ме снимали!
218
3
 
15
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 5 години
Мухобойко е твърдо решен да царува още поне един мандат, затова трябва да посъбере парички за хЕлекторатъ.
217
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей от тези шапки нищо не става простото си е просто, как да ги уважавам и да имам респект ? Мен ме мотаха половин година ела другия месец ела по другия месец . Кой ще ми плати загубите ...надници, бензин, време. *** !
216
1
 
17
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Първо да си оправят информационната система, според която платени глоби са неплатени и тогава да плашат с двойни глоби, НАП, съд и всичко останало. Нещастници...Даже Бойко се учуди на тези аномалии заради служебните коли на НСО.
215
5
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Това е произвол. Не може да има допълнителни санкции без решение на съда. Наказанието винаги е самo едно. Къде е правото, къде са човешките права?
214
4
 
3
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Тиквоний Велики 205 Че какво пречи на работодателя да приведе 500 лв. заплата по банка , а останалите 500 да даде на ръка?
213
5
 
35
 
! Отговори
Емигрант преди 5 години
Бойко няма да изкара мандата май. Стигне ли се до бой идвам да помагам.