Трябва ли колите да имат предупреждение, че вредят както цигарите?

Според Андрю Симс е време да променим отношението си към автомобилите
28 сеп 2020 18:00, Нели Христова
42
Трябва ли колите да имат предупреждение, че вредят както цигарите?

Може и да ви звучи невероятно сега, но е имало времена, в които докторите са участвали в реклами на цигари и са окуражавали обществото да пуши.

А това е било позволено навсякъде - в барове, ресторанти, автобуси и дори самолети. Но сега кутиите с цигари идват при нас с предупреждение, че пушенето ни убива и снимки, които трябва да откажат пушачите от навика, който вече е доказано вреден.

Според автора, академик и активист - Андрю Симс, по същия начин ние трябва да преосмислим връзката си с автомобилите, както направихме с пушенето. Той е на мнение, че както кутиите с цигари, така и колите трябва да имат предупреждение, че вредят на нас и на хората около нас.

В началото на пандемията, когато целият свят бе блокиран, колите намаляха, а самолетите се приземиха, емисиите на въглероден диоксид намаляха със 17% по целия свят. 17 млн. тона по-малко въглероден диоксид бе излъчван всеки ден. Повече от половината се дължи на това, че почти никой не използваше автомобила си. В някои градове във Великобритания замърсяването на въздуха намаля с 60%.

"По света има повече от 1 милиард коли. И сега, когато преосмисляме начина си на живот, мисля че трябва да преосмислим и нащата "любовна афера" с автомобилите", казва Андрю Симс пред BBC.

"Интересното е, че както по въпроса с пушенето, така и в условията на пандемия, ние веднага взехме мерки за да запазим здравето едни на други. Вече не пушим на закрито, не издишваме дима в лицата на хората. Заради COVID-19 бързо се научихме да спазваме дистанция, да носим маски и да си мием ръцете. Свикнахме и с всички знаци, които ни съветват да го правим. Нормално е, когато нещо заплашва живота ни, да променим начина си на държание за да предпазим себе си, приятелите си, семейството си и останалите хора. Но защо се примиряваме с пандемията от мръсен въздух, когато можем да направим нещо по въпроса", пита Симс.

Затова той настоява да бъдат сложени надписи върху колите, които да ни предупреждават колко са опасни те и да ни насърчават да вървим пеш или да използваме колело.

Заради замърсяването на въздуха в ЕС умират близо половин милион души. Ефектът, който има то върху тялото ни, е плашещ. То може да предизвика сърдечни удари, инсулти, астма и да допринесе за ниска раждаемост и рак на белите дробове.

Гумите на колите също допринасят за замърсяването, но това е сфера, която е нерегулирана. Докато шофираме, те отделят микропластмаси, които стигат и до водните източници и ги замърсяват. Това се случва независимо дали автомобилът ни се движи на бензин, дизел, газ или е електрически. 

"Има още един голям проблем с колите и това е ефектът им върху промените с климата. Трябва да караш само 500 метра с модерна кола, за да разтопиш един килограм лед. От 2010 година SUV са вторият най-голям източник на увеличаващи се въглеродни емисии. Ако хората, които карат такива коли бяха нация, те щяха да са седмия най-голям замърсител в света. Предупредителните знаци върху колите ще ни напомнят визуално колко вредни са те както за природата, така и за човека и, може би, ще ни помогнат да променим отношението си към тях", обяснява Андрю Симс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега пробутват ел.коли, а те замърсяват повече от бензиновите и дизеловите коли, както вече много пъти се писа. Става дума за производство, експлоатация и изваждане от употреба. Тецовете произвеждащи електричеството са едни от най-голямите замърсители. Производството и изваждането от употреба на ел. колите са огромно замърсяване. Всеки, който твърди, че ел.колите не замърсяват е лъжец и манипулатор.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига глупости! Амн от поръчкови пропагандни статии. Не останаха нлвини, само с пропаганда ни облъчваъе вече!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак старата песен на нов глас. Че и с процентите лъготи яко този чичак. Китай и САЩ дневно замърсяват колкото ЕС за седмица не успява. Да ходи да агитира в САЩ и Китай. Ама и на едното място ще изчезне безследно, и на другото. Шантавите само в ЕС им даваме трибуна да им гледаме излагациите.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
юдейските злодеи които пуснаха вируса имат за цел да променят живота на хората изцяло.един аспект е това всички да намразим колите. в германия вече започнаха с грета и екофашистите. по противни хора не съществуват на тази земя.
31
5
 
0
 
! Отговори
Край преди 3 години
До 33 няма бе - ще се върнете в трамвайната ера.
30
2
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Ами да се върнем в каменната ера?
29
4
 
1
 
! Отговори
Край преди 3 години
Та няма нужда от никакви - записи. Колите за бедни просто ще бъдат забранени. Бендите по една маска и в трамвая/влака/на колелото/или с крачоли.
28
6
 
3
 
! Отговори
Край преди 3 години
На света има 7млрд. човечета. Всяко от тях вече може да си купи кола за 700 лв. Има ги даже и по евтини. Света не може да понесе колите на Дембеле от Найроби, на Патлиджан от Пенджаб и на Асан от Столипиново или от Факултета. За това ДВГ колите ще бъдат забранени. Ел колите ще са скъпи и за това малко и екологични.
27
4
 
3
 
! Отговори
aaa преди 3 години
Истината е, че най-големите вредители са хората, а в Азия и Африка се плодят като ***. В Китай има 1.4 милиарда, в Индия са също горе долу толкова, Африка са към 1 милиард вече. За сравнение населението на бг е намаляло с над 10% за последните 20 години. САЩ са 300 милиона, горе долу толкова е и ЕУ. Така че аре да си е**те м**та, едва ли моя автомобил е причина за глобалното затопляне.
26
1
 
5
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 3 години
Според сайта co2.earth от 14.03 до 16.04 нивата на CO2 се повишиха от 414.26 на 417.08 частици на милион. Това нарочно съм си го записвал ден по ден, защото сайта няма история и може да видиш само дневни стойности и стойности от същия ден преди година. От което е видно, че стойностите само се покачват, спадане няма. От това произлизат 2 възможности - или просто лъжат, или покачването на CO2 не зависи от изгарянето на фосилни горива.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Либерастите са способни да измислят какви ли не про--стотии, само и само да продължават да крадат милиарди покрай изфабрикуваните им климатични промени.
24
3
 
1
 
! Отговори
Кравбой преди 3 години
До АнонименСравнението е неуместно, тъй като една крава е пряк източник на храна, докато пернишкия гоуф е косвен такъв. В смисъл, че пернишкия гоуф може да те храни, но трябва да го използваш за дейности свързани с краварството. Ако го ползваш да ходиш да лепиш плочки или да редиш ламинат - не те храни директно, а косвено. Не е задължително да е пернишки гоуф, може и старозагорски ситроен да е, но кравата е по-важна и от гоуфо, и от ситроена.
23
3
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Съмнявам се, Андрю тариката да се движи с велосипед.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То заради кравите парниковите газове са повече, отколкото заради автомобилите. Да сложим надпис на кравите!
21
4
 
3
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 3 години
Трябва и не само това - трябва Земята се прочисти от милиардите ненужни хора, само Елита от БогоИзбрани трябва да остане!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен, на контрацептивите трябва да има снимка на автора, академик и активист - Андрю Симс, придружена с надпис: Направете света отново нормален, избегнете никому нежелана бременност!
19
4
 
6
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 години
Колите замърсяват, но 1 автомобил се движи средно по 3 часа в денонощието (казвам средно, демек между всички коли, 'щото веднага ще скочи някой възпален да обяснява как в тяхната фирма се движат по 8-10 часа), а хората (9 млрд) отделяме СО2 и метан по 24 часа в денонощието без изключения. Имаме ли нужда от стикери?
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо няма табелки на вулканите?
17
2
 
6
 
! Отговори
бухнал бухал преди 3 години
оправиха света и на всичко взеха да слагат надписи,все едно сме ***
16
2
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
И на стъклото да има картинки от катастрофи.