Ще има ли ограничения за възрастните шофьори в ЕС?

Психологически за много хора е трудно да се откажат от шофирането
12 мар 2023 20:35, Нели Христова
57
Ще има ли ограничения за възрастните шофьори в ЕС?
Снимка: Pixabay/StockSnap

Властите в Европейския съюз искат да ограничат издаване на права за шофиране на по-възрастните хора, на които ще им става все по-трудно да заменят изтеклия им сертификат. Сега в отделните държави има различни правила за удължаване на шофьорската книжка, но те ще бъдат уеднаквени, пишат от Automedia.

Явно е, че психологически за много хора е трудно да се откажат от шофирането след определена възраст, защото това им позволява неограничена мобилност. В същото време полицията може да отнеме документа за управление на автомобил, само ако възрастен шофьор започне да се държи опасно на пътя.

Предстоящата директива на ЕС предвижда свидетелствата за управление на автомобили, мотоциклети и други превозни средства да важат само десет години. В Германия обаче документът са дава за срок от 15 години, докато в Белгия и Франция книжката е безсрочна. Сега вече при навършването на 70 години срокът на свидетелството за правоуправление навсякъде ще бъде 5 години.

В същото време шофьорите на тази възраст ще трябва да преминат през пълна медицинска комисия. Вече е съставен подробен списък от заболявания, който заема няколко страници. И при откриването на някое от тях на пенсионера ще му бъде забранено да шофира завинаги.

Освен това проектът включва и специален „тест за годност“, на който ще бъдат подлагани възрастните шофьори. Засега обаче не се уточнява как ще бъде организиран той, като отговорността ще падне върху местни служби. В документа се предвижда и въвеждането на опреснителни курсове.

Предвижда се също така и забрани на хартиените шофьорски книжки. Те ще бъдат заменени от цифрови, които могат да бъдат показвани от шофьора чрез приложение на смартфона си. В момента 40% от нарушенията на пътя остават ненаказани поради липсата на единна общоевропейска база данни на водачите. Цифровизацията на документите трябва напълно да реши проблема. Така глоба, издадена във Франция, ще може да бъде наложена веднага на шофьор в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
20години не съм се качвал на рейс и по мойте наблюдения са че най-безумните маневри са от пенсионери с големи цайси.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
След 70 всяка година на проверка за бързина на реакция и очен преглед поне.
48
1
 
2
 
! Отговори
lii преди 1 година
поредната тъпня която се раздува от бездарни ***.
47
1
 
1
 
! Отговори
Боли преди 1 година
Не фара за възрастните и за путин
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички деградирали, които се изказват отново разбирайки от всичко - аве вие няма ли да станете на 70? Говорите така сякаш ще сте вечно на по 20-30-40 год. Всички до един които лаете сега, дали ще сте толкова отворени и тогава? Ще си върнете ли книжките доброволно, и никога повече няма да се качите на автомобила? Живи и здрави да сте, но май по-добре с тая ваша неадекватна логика да не ги доживеете
45
0
 
12
 
! Отговори
Еднакви условия преди 1 година
За всички, без изклчения. Първо: психо тест за всички в държавната администрация. Занижени изисквания за депутати и нагоре с комисия от Брксел. 2: При шофиране с открит алкохол и други забранени средства книжката на трупчета поне година и глоба. При второ нарушение-ефективно лишаване от свобода. Трето нарушение при Бай Ставри поне 10 лазарника, а не законите да се сътворяват за богати, мафиоти и управници. Тогава ще ви видя кой ще управлява автомобил. От Дедо ви Морз.
44
2
 
8
 
! Отговори
до 46 преди 1 година
От коментара ти се вижда ,че още нямаш опит.При професионални книжки е задължително слуха да ти нормален, защото камионите имат слепи зони.С опита ще се научиш да не им навлизаш в слепите зони и няма да ти се налага да ползваш клаксона.При леките коли любители ,не е противопоказание намаления слух, имаш добър слух а *** разчитай на огледалата ,вместо да чакаш някой да ти свири .Не се налага клаксон.При нерегулирано кръстовище четири коли, става с премигване на фаровете,даването на предимств
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 46 - Може би, да ги караш, да минават мед. преглед веднъж на година? Дядодото на един съученик си кара на 74 без проблеми. Предполагам, че ще му забраниш да кара, ама няма ти да му пазаруваш, да ходиш до аптекта и да го караш на църква и до горобищата, нали?
42
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е да шофират до 70 години и след това да им отнемат книжките! Защото съм свидетел на доста случаи с възрастни шофьори не чува като му свириш, не знае на къде отива и ред други случаи! Също и за младите шофьори щом кара дрогиран, пиян, с повишена скорост да се отнема книжката и до там, да ходи с автобус и такси! Защото такива шофьори са убийци на пътя и ще страдат невинни хора!
41
1
 
37
 
! Отговори
Край преди 1 година
Големите бели ги правят шофьорите - мъже между 18 и 35 години. По тази логика точно там трябват ограниченията. Примерно да карат коли до 60 к. с.. да минават ежегоден психо тест за агресия и да карат само с жена или джендер придружител които да им мрънкат ако превишат скоростта по нанадолното.
40
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
41, 'На 72 г. съм.Имам кокс артроза която се влошава. Какво ще правят такива пенсионери като мен , ако ни отнемат книжките ?' --- не се тревожи, малко ти остава
39
4
 
37
 
! Отговори
Врачанин преди 1 година
Живея сам в края на града. На 72 г. съм.Имам кокс артроза която се влошава. След 200-300 м. чувствам силна болка и не мога да ходя.Всеки ден ходя с кола до Кауфланд, да дебна за промоции.Какво ще правят такива пенсионери като мен , ако ни отнемат книжките ?Няма кой да ми купува храна , лекарства, да плаща сметки и т.н.Изключват ни от обществения живот и отнемат възможността да се обслужваме.Книжката е документ за кой сме положили усилия и е социална придобивка.Не ни погребвайте живи.
38
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франсис Фукуяма: ограничете мобилността за да превърнете някой в роб. Факт.
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеално, премахване на бюрокрацията нека започне !
36
4
 
7
 
! Отговори
Столетникова преди 1 година
Ще има ограничение за шофьори над 120 години. А над 320 годишните ще изкарват изпит за нова шофьорска книжка - дигитална.
35
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''Предвижда се също така и забрани на хартиените шофьорски книжки. Те ще бъдат заменени от цифрови, които могат да бъдат показвани от шофьора чрез приложение на смартфона си.''Добре де ама ще ми купят ли смартфон?То аз и телефон нямам,а за смартфон да не говорим,че дори не искам да имам.От кога е задължително човек да притежава такива устройства за да живее?!
34
3
 
39
 
! Отговори
OLDIE преди 1 година
Вече много искам да съм "свободен" европеец. Да ме "улесняват" цифрово и да се "грижат" за безопасността ми от Брюксел. Да ме дискриминират по възраст, пол и благосъстояние и да ме контролират "как съм" с цифровото Евро.
33
4
 
40
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
С годините разбрах едно. Може би 80% от шофьорите, изобщо не трябва да им се издават книжки никога, защото те и на 20 и на 40 и на 60 не стават за шофьори. Свидетелството за управление се издава на всеки с презумцията, че хората сме равни. Но не сме. Нито сме равни психически, нито физически. Автомобила е сложна машина и колкото да се опитват да я опростят, все още автомобилът не е поел напълно функциите от ииота зад волана.
32
2
 
34
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Фашизма в пълна сила :) А на гевете ще забранят ли? Те все пак по рождение са си със заболяване.
31
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бг средната възраст на общопрактикуващите лекари е 60 години.И сега кво?! Лекар може а шофьор не?!?! Тия нормални ли са?? И ако се види статистиката ще разберете че големият процент катастрофирали са на възраст до 30г или ниско образовани провинциалисти от всичко възрастови групи!!Това е истината!!