Отделна шофьорска книжка за управление на SUV?

Това предложение даде евродепутат
12 сеп 2023 18:15, Нели Христова
42
Отделна шофьорска книжка за управление на SUV?
Снимка: БГНЕС

Представителят на "Зелените" от Франция в Европейския парламент Карима Дели иска да въведе нова шофьорска книжка за водачите на големи джипове, пише Politico, цитиран от "24 часа". Нейната идея се основава на аспектите на околната среда и безопасността. Тя твърди, че тези превозни средства не само заемат повече място и са по-малко енергийно ефективни, но също така е по-вероятно да участват в катастрофи с много по-сериозни последици.

Категрия "B", изисквана в момента за шофиране на леки и лекотоварни автомобили, не е напълно подходяща за най-тежките леки автомобили, твърди евродепутатката. Вместо това иска да се въведе книжка с нов лиценз "B+", който да се прилага за автомобили и микробуси с тегло над 1,8 тона.

Освен това шофьорите на тези автомобили ще могат да получат книжките си едва след двегодишно тестово шофиране с категория "B" и след 21-годишна възраст. Това ще важи за шофьорите на големи SUV модели като Audi Q7, Volvo XC90, BMW X5...

Дели добавя, че може да има изключения за професионални или специални цели, като например превозни средства за спешна помощ. Нейните предложения включват също система за шофьорски книжки, базирана на точки, която да следи нарушенията по пътищата и да може да се прекратява категорията при достигането на определен праг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
20
 
! Отговори
Drivers license преди 7 месеца
За джипове В+, а за малолитражки В-, за кифли - категория К (килъри).
14
0
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 7 месеца
Щото е по дълъг.
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това само жена може да го предложи. Да си доразвие идеята - са всеки модел автомобил нека има отделна шофьорска книжка. С други думи купуваш си автомобил и се явяваш на шофьорски изпит за него и получаваш книжка за него. Над 1,8 тона, но това собственото тегло ли е или максималното тегло натоварен?
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия се чудят с какво да откажат хората да карат коли. Който може да кара suv или кола няма значение, разликата в дължините е около 20-тина см, е ако не е Форд ка или Фолксваген костенурка. SUV e по безопасен и с по добра видимост от ниските и малки коли. Защо не се въведе отделна книжка за бързоскоростните коли като Ферари, Ламборджини и подобни, или те са специални. Само масовите коли на хората искат да парират.
11
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
защо ЕС направо не гласува задължително да докажеш че си гей за да ти дадат шофьорска книжка?
10
4
 
35
 
! Отговори
Момчето преди 7 месеца
Надявам се този съюз да се разпадне час по-бързо.Всеки ден нова глупост и нова глупост, все едно така ще намалеят катастрофите всичко ще си остане по старому, ама важното е едни пари да се плащат за допълнителни букви.Тези там вместо да мислят да правят живота по-приятен за хората, те само глупости бълват.
9
9
 
6
 
! Отговори
Не е специалист, преди 7 месеца
Карима Дели. От джип обзорът на пътя напред е много по-голям. Ерго, се предотвратяват пътни инциденти. Пред-виждаш какво ще стане малко по-рано! От друга страна - да, при старите SUV, не се виждат стоящи близо домашни любимци, малки деца. Психолозите са се произнесли по този проблем - джипове карат хора с фобии, обсесии и комплекс за малоценност. И с нужда за терен. Ако нямате пет деца - по-добре седан или комби. P.S: И аз имам джип GL. Но ни трябваше за крива нива, до която се стига по крив път
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Както казваше един който никога не е имал книжка и беше убил хора в насрещното - 'книжката не кара колата"
7
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
всичко над 100 коня с отделна книжка
6
3
 
25
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
ес става по зле и от ссср хем е демокрация, но ограниченията са повече от разрешеното
5
0
 
19
 
! Отговори
Абсурд. преди 7 месеца
Тия франсетата и англетата все са наопаки на нормалните хора. Категория Б е съобразена с международните стандарти и позволява управление автомобили до 3.5 тона и до 8 пътници. С категория Б хората карат и лекотоварни автомобили, бусове и кемпери. както и автомобили с ремаркета В Европа сега има ново предложение максималната допустима маса да стане 4.25 тона заради навлизането на по електрическите автомобили които са по тежки заради батериите.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя представител на зелените явно е твърде зелен, зелен му е мозъка. След като гледам вече от доста време Хабек и Бербок оставам с впечатлението, че в партията на зелените избират с конкурс само маалоумници и негодници.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези *** що не вземат половината да се самоуволнят, да спрат с всичките си простотии!
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Евродепутатът играе по свирката на някой друг. Но и двамата не са със всичкия си!!! Само безумец сериозно може да прави такова предложение.
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Група безработни, глупави и завистлии екоталибани, ше ми казват, как да живея ... Арееееее БАСТААААА!