Новите SUV-ове са по-опасни за природата от старите автомобили

Еколозите призовават за данъчна промяна
18 окт 2023 20:30, Нели Христова
35
Новите SUV-ове са по-опасни за природата от старите автомобили
Снимка: БГНЕС

Във Великобритания нов всъдеход произвежда повече въглероден диоксид (CO2), отколкото компактен модел от 2013 г. Това показва изследване на експерти от екологичната организация Possible, цитирано от Automedia.

В момента SUV-автомобилите стават все по-популярни сред жителите на Обединеното кралство, като техният дял на местния автомобилен пазар се увеличил от 21 на 33%. Освен това в 81% от случаите изборът на такива превозни средства се прави от богати семейства. Те са 20%, но пък карат колите си 3 пъти от останалите 80% от населението.

Близо 3/4 от новите всъдеходи са регистрирани на жителите от града, въпреки че за тази категория от населението подобни коли не са нужни. Според експерти в районите на Кесингтън и Челси в Лондон, където живеят най-вече богати хора, около 1/4 от автомобилите са именно SUV.

В същото време на цената на такъв автомобил британците спокойно биха могли да си купят електрическа кола, но тази тенденция все още не е широко разпространена. Затова и еколозите призовават за данъчна промяна в системата за замърсяване от страна на автомобилите.

Според доклад от февруари 2023 г. на Международната агенция по енергетика емисиите на CO2 от SUV в световен мащаб са равни на комбинираните емисии на две от най-големите държави в Европа - Великобритания и Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Никой няма да излезе и да ви каже, че най-екологично е да си карате старата кола докато ви върши работа и да купувате дрехи втора употреба, просто зелената мафия целта и е не да спаси планетата, а да генерира печалби на корпорациите.
24
0
 
2
 
! Отговори
Защо ли? преди 6 месеца
В същото време на цената на такъв автомобил британците спокойно биха могли да си купят електрическа кола, но тази тенденция все още не е широко разпространена.А никой не прави анализ и проучване защо?
23
2
 
2
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 6 месеца
Голяма работа ! Украйнците ще платят сметката ! Слуги на Америка
22
5
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 6 месеца
Ти си гледай в БГ как е не се притеснявай за англичаните какви коли ще карат и дали ще имат пари за ядене . Защото ако тук няма ядене повярвай ми в бг ще е само гробища
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 24, самият ти въпрос доказва, че си на ниско ниво и не ти е дадено да знаеш. Живей си там долу и мълчи. Не струваш!
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
много обичам еко терористи да ми казват от какво имам нужда
19
3
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 6 месеца
Ти пък къде се слагаш при богатите, Танче?
18
2
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 6 месеца
Тази статия е пореден пасквил без никакъв смисъл: "3/4 от новите всъдеходи са регистрирани на жителите от града, въпреки че за тази категория от населението подобни коли не са нужни." Т.е. отивам купувам си СУВ и някой някъде решава, че не ми е нужен? Я пак? Все богатите са ви проблем. Лошата новина е, че дори и всички богати да изчезнат мистериозно, бедните няма да станат богати! Бедността е начин на живот и бедните си го харесват така. Освен, че нямат и капацитет!
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Глупости на търкалета!!! А батерията на електрическите автомобили какво замърсяване предизвикват, докато бъдат произведени? И колко са опасни за природата отпадъчните вече негодни за ползване батерии? Това удобно се пропуска. Всичко е политика и изгода за някой. Въобще като чуя че някой е много загрижен за хората, вече съм убедена че това е лъжа.Токова много може да се направи за да живеят хората по-добре и по-здравословно, но не е удобно и печелившо. И съответно не се прави.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ингилизите техният премиер скоро ще ги научи как се яде ориз с шепи.Може и рикши да ги научи как да теглят...
15
2
 
2
 
! Отговори
itso до 12 преди 6 месеца
Ами преди пътния данък на колата се плащаше според въглеродните емисии на колата, преди 4 години обаче някакви индуси в парламента решиха че всички коли с двигатели трябва да плащат един и същи данък - 160 паунда. Имам една тойнотка на 12 години пазя я като очите си защото е по старите правила първа категория и не плащам и пени за нея.
14
2
 
12
 
! Отговори
5.7 Hemi преди 6 месеца
А ако са произведени от нашите евроатлантически партньори, нали не не са опасни? Ако някой каже, че са опасни, значи е хибриден руски агент, агент на Путин и получава копейки.
13
8
 
17
 
! Отговори
Англия преди 6 месеца
се напулни с индуси, скоро индийския ще стане официален език там, кво ви пречи да започнете да крате тротинетки като индусите и без това обедняхте страшно, скоро не за автомобили ами и за храна няма да имате пари
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пръднах. Навън съм. Аз съм позор
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
миии там нали имаше евро-мевро пет шест седем осем двайси трийси ... ко стана?
10
1
 
22
 
! Отговори
Майстора преди 6 месеца
Новоизлюпените тоталитарни еко-социалистчета взеха да гледат кой имал "нужда" и кой карал повече, пък кой можел да си избере каквото според тях е добре, а не според него. Кога да чакаме лагерите? За екопрестъпници? Учете се от историята, че вече е съвсем известно и проверено накъде води този водовъртеж!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Имам пред вид проксита на всяка власт. Другояче казано дупе-давците!
8
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нов електромобил произвежда пет пъти повече плашило-ужким-опасен въглероден диоксид (CO2) от пет-десет годишен автомобил. Понеже тези "електрически беземисионни автомобили" не растат по дърветата. Изискват купища ресурси за производството си. А ако се самозапали безпричинно - екото изгаря с токсичен пушек. А за да се зареждат безполезните електроиграчки, ще трябва да се създаде нов капацитет на енергопреносната мрежа, двоен на сегашния. МИЛИОНИ КИЛОМЕТРИ медни кабели. ЕКОЛОГИЧНО
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прокситата на властта не трябва да наминават 10%. Иначе държавата умира и става пустиня.
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За жени като вас има специални седалки!