Легендарният "Москвич" възкръсна от фабриката на "Рено"

"Лада" и китайски коли владеят руския пазар
Обновена: 5 дек 2023 12:55 | 5 дек 2023 11:16, Петър Бойчев
261
Легендарният "Москвич" възкръсна от фабриката на "Рено"
Снимка: БГНЕС

Съветската легенда "Москвич" през ноември за първи път влиза в списъка на 10-те най-продавани марки в страната, показват данни на руската аналитична агенция Autostat, съобщава Ройтерс.

Продажбите на нови пътнически автомобили в Русия през ноември са се увеличили със 113% на годишна база до 109 706 автомобила, съобщи БНР. Продажбите се възстановяват след спада, причинен от санкциите и напускането на страната от  западните автомобилни производители през 2022 г.

Производството на "Москвич" беше подновено тази година в завод в Москва. Руската държава закупи фабриката от Renault през миналата година за символичната една рубла, тъй като френският автомобилен производител напусна пазара след военната инвазия на Москва в Украйна. Източници посочиха пред Ройтерс, че моделът "Москвич 3" е JAC Sehol X4, сглобен в Москва с помощта на комплекти, закупени от китайски партньор.

"Москвич" е девети в списъка на най-продаваните автомобили през ноември, като е продал 1910 и заема пазарен дял от 1,9%. За първите 11 месеца на 2023 г. са продадени 10 676 автомобила "Москвич", сочат още данните.
Лидер по продажби през ноември е "Лада" - най-популярният автомобил в Русия, с продадени 32 651 автомобила и пазарен дял от 29,8%. Китайски автомобили заемат повечето от останалите позиции в списъка на най-големи продажби, измествайки напускащите европейски и японски марки.

Продажбите на китайски автомобили изглежда са достигнали своя връх при повече от 56% от пазара, тъй като вътрешното производство в Русия се възстановява след напускането на западните автомобилни производители, показват данните на Autustat.

Според Autostat през последните 11 месеца в Русия са продадени 939 254 нови пътнически автомобила, което е почти 65% повече на годишна база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
1
 
! Отговори
ДеКа преди 4 месеца
До ганьоИМАХ ГО БЕШЕ 412Д И 12 ГОДИНИ НЕ МЕ ОСТАВИ НА ПЪТЯ.
209
3
 
2
 
! Отговори
Роко преди 4 месеца
Някой русофил да знае кой започна индустриализация на феодална русия още при ленин.Някой да знае кой спаси на три пъти русия от кома и разпад.Едва ли това него пише в руската история която срамежливо премълчават фактите.И най голямата лъжа от болшевишката фалшифицирана история е че сами били немците през всв
208
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Москва е руски автомабил, но с крадена от Рено технология. Руснаците и да сглобят плагиатствани части немагат.
207
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има народна поговорка : Ако тръгнеш подир бръмбара , той ще те заведе до лай.... ! Е това стана с западните автомобилостроители , като козируват на САЩ ! Вместо необятния руски пазар , сега се мъчат да продават в България , като ни налагат санкции за старите автомобили ! И понеже в природата празно няма веднага мястото им беше заето ! Може москвич да е но е автомобил , няма значение от къде са частите и кой ги сглобява ! Ами Рено като го сглобяват в Турция и в Румъния ?
206
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мутрофанова щяла да раздава москвета на най-заслужилите путлepaси за Нова година!
205
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До FUCKEU Ние не правим нищо,освен да се на.G.ъзваме на евро.ейските безценности. ------- вие путлepасите сте ясни.
204
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Истината: Истината е че са китайски и има много да захлебват преди да станат читави.Има един журналист, пуска материал изклузивно за Русия ако ти е интересно ще намериш.Руснака с пари, продължава да купува немско на завишена цена и с причина.
203
5
 
5
 
! Отговори
Добре преди 4 месеца
Евтинко ,новичко ,сигурно лесно за поддръжка с евтини части- за руснака си е добре.Нас какво ни засяга.Напр. за фирмена кола да я търкаляш цял ден в града ще е добре,не търсят лукс
202
10
 
13
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Правят ли-правят ,купува ли се- купува се, влизат ли пари в хазната-влизат, има ли работни места - има.Нова ,евтина кола ,основно за техния пазар/те са 150млн/-всичко за тях е ОК.Нашият ****** взел акъл да дава с трошките на по 20-30 год, дето не може да ги оправи от ремонти. Новото си е ново.На нас ни остават само злобарски забележки ,без никакво производство у нас, дори ремаркета не правим
201
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво!
200
1
 
4
 
! Отговори
Hulk Hogan преди 4 месеца
Цяла рубла са похарчени за завода много са са охарчили!!!
199
13
 
21
 
! Отговори
ганьо преди 4 месеца
Легендарния? Какво му е легендарното че не можеш да минеш 500 км. без да се развали, загрее или?
198
3
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
до "С" класа включително.
197
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 1ъ "А мерцедеса си беше Мерцедес. Всички го искаха но нямаше шанс да го имат." - а как е било едно време в германия или как е сега? ПП. Мерцедес до "С" класа е ***.
196
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До Уточнение/231 "А преди това тъкмо започнахме да правим Фиат" - верно ли?
195
7
 
12
 
! Отговори
Уточнение преди 4 месеца
До Случаен минувач Да, ама не! Другарите от СССР наредиха този автомобил да не се прави тук, за да не пострада имиджът на "съветските" марки. И толкоз. А преди това тъкмо започнахме да правим Фиат и Хоп-взеха го в СССР , за да го правят те. На нас благородно дадоха да сглобяваме ...Москвич!
194
7
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 4 месеца
И условието е били този опростен модел да не се изнася, да се продава само на българския пазар.
193
0
 
3
 
! Отговори
229 преди 4 месеца
Ее! Що минус?
192
5
 
18
 
! Отговори
Случаен минувач преди 4 месеца
И ние сме можели да произвеждаме. През 1965 г. по силата на договор с Рено започва производството на Renault 8 Булгаррено. По силата на сключен договор за едно от емирствата заминава доставка на "Булгаррено". Арабите обаче с гняв и изумление откриват, че колите нямат климатик. Това ги прави напълно безполезни за зверските жеги. Вбесени, те вдигат скандал на централата на Рено във Франция. След скандала обаче от Рено прекратяват договора. Купили сме лиценз за максимално опростен вариант.
191
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво!