154

Анонимен

преди 6 години

Да се промени името на Мусала, защото е мюсюлманско!!!

153

НОМЕР2

преди 6 години

Трябва да искаме да се възстанови името на катедралния храм "Св.Св. Кирил и Методий", вместо чуждото, небългарско име на мюсюлманина Александър Невски! А не да се занимаваме с връх Шипка! Сигурно трябва да променим и стихотворението на Вазов Героите на Шипка! Ще даекламираме: "О, Свети Никола, три деня младите дружини..."

152

Анонимен

преди 6 години

При положение, че паметникът е построен през 1934-та, колко са "останалите живи", които помнят оригиналното име на върха?И ако е толкова важно това "св. Никола", защо Вазов от царска, а не от соц. България пише за опълченците на Шипка?

151

БГ

преди 6 години

Вазов "Опълченците на Свети Никола".

150

професор 5-ко 5-ков

преди 6 години

Ето така се преименува,модернизира и цифровизира!

149

Анонимен

преди 6 години

Дразни ги защото там постоянно ходят руски туристи, ако им кажат господарите могат и паметника да съборят искат да се забрави че там са се били руси и българи заедно за освобождението ни

148

ХА-ХА-ХА !

преди 6 години

***.ни, в съзнанието на всеки българин историческото име на върха е ШИПКА.Географското е без значение, а Св. Никола може да бъде само църковно име.Стига сте подменяли и променяли историята ни !

147

Анонимен

преди 6 години

До тези, които пишат, че ще се сменя историята или използват Вазовота ода Опълченците на Шипка като доказателство, ще дам един съвет. Първо се ограмотете. На прохода Шипка има 3 върха. На тях се води битката. Трите върха са Св. Никола, Шипка и Орлово гнездо. Паметникът е построен на Св. Никола, който започва неправилно да се нарича Шипка, а истинската Шипка се преименува на Малката Шипка. Това е историята. Трите върха трябва да си получат автентичите имена както е било столетия подред.

146

Анонимен

преди 6 години

за Мусалата за Беемарулата или Мяууряпата си траят, но за Шипка се сещата.да попитат Иван Вазов и Констадин Кесимов дали ще се съгласят и тогава да мелят

145

Нови глупости

преди 6 години

Нищо не трябва да се преименува! Не може така да се пренаписва историята щото на някой сега му скимнало.... Трява да се запазят ключовите имена от всяка епоха. Имаме наименования от преди 1000 години, имаме от турско време, има и от комунизма. ТОВА е ИСТОРИЯТА ни! Тя не може да бъде променена.

144

Анонимен

преди 6 години

Аман от лъжи и гавра с историята,аман и от изкуствено създадени държави,виждаме какво се случва с такива!За много хора,не само за българи,Шипка е свято място и не може да му се сменя името,само защото на някой му е щукнало да си играе политически номерца!

143

До Щирлиц 125

преди 6 години

И от Филибе става на Филипополис,Несебър-Месембрия,Варна-Одесос и направо да викаме гърците! Кой им дава книжки на тия професори-или по стар навик имитират трудов ентусиазъм?!

142

Анонимен

преди 6 години

И прохода и върха и паметника народа ги нарича "Шипка",цяла България ги знае с това име,няма нужда от смяна!

141

Анонимен

преди 6 години

В стихотворението на Вазов какво е името на върха? На кой връх Българските опълченци са се били за свободата си? Кой и защо желае да смени това заветно за съществуването на българската държава име? Защо ДАНС не се активира и да провери инициаторите на тази змяна на името на Връх Шипка? Къде дреме Бойко, та не предизвика такава проверка на тея лица?

140

Анонимен

преди 6 години

Не,не искаме смяната на името на Шипка,аман от простотиите ви "професорски"!

139

Анонимен

преди 6 години

Не знам защо се коментира анонимна реклама на някакъв професор( от какво?), написал книга( за какво?)!? Защо автора на тази статия не си пише името,да знаем барем кой *** от скрита реклама в този вестник, че и ние да си поръчаме!

138

До 138

преди 6 години

Мус аллах означава молитвен връх на арабски.

137

Анонимен

преди 6 години

До Бончо Глупости . Означава поляна ,обхванала върха . Мус ,не значи нищо ,нито на турски нито на арабски . И Сидеров го знае ,ама се прави на ударен . И в Тибет никага не е имало мюсюлмани ,А има Мусала . Чете се мУ сала . Чети бе Кито ,чети !

136

Анонимен

преди 6 години

До Бог прощава Ние - НЕ Затова Тиквата и ГЕРП смениха и цензурираха историята с владичество и съжителство ,изхвърлиха Чинтулов ,Раковски ,Ботев ,Вазов от учебниците ,защото не прощавате . Море ,мълчите като неми юрдечки .

135

Анонимен

преди 6 години

До СпомениА ти знаеш ли какво е "***"?*** е стръмно планинско нанагорнище,понякога осеяно с камънаци и трудно проходимо.Това е стръмен,труден път нагоре към височината,към върха.Така че обясненията на този псевдо "професор" са врели-некипели глупости!"О, Шипка!Три деня младите дружиникак прохода бранят. Горските долинитрепетно повтарят на боя ревът.Пристъпи ужасни! Дванайсетий пътгъсти орди лазят по урвата(!) диваи тела я стелят, и кръв я залива."