51

Миро

преди 4 години

Постоянно по медии се тиражира колко били висок изапалтите, как нищо не работят учителите, как цяло лято си почиват. Аджеба защо тогава постоянно не достигат учители като е толкова прекрасно и защо примерно глупаците се бутат да учат ИТ технологии а не станат учители? Според *** учителството и най-леката и доходоносна професия.

50

Анонимен

преди 4 години

До до 53Ами и аз това казвам. Конкурс не е равно на изпит. За доцентите и професорите е с конкурс, който е по документи. За главни асистенти - по документи и събеседване. За асистентите не бях сигурен, но щом казвате - значи и за тях е без изпит.

49

до 53

преди 4 години

Невярно! Доценти и професори се назначават задължително с конкурс. Главни асистенти-с конкурс или с избор. Асистенти-може и без конкурс. Пише го в ЗРАСБ

48

Анонимен

преди 4 години

До до 45 КОНКУРСИ!Не е вярно. Университетските преподаватели и другите с академични длъжности в бюджетната сфера (главни асистенти, доценти, професори) не се изпитват при назначаване, както вече писах. Ако не се лъжа, само за асистентите е останал изпитът. Но въобще не е необходимо един преподавател да мине през тази длъжност в кариерата си. Тъй че образователната система си има своята специфика, и не само в България. Това е положението, харесва ли ви или не.

47

Светозар

преди 4 години

Едно нещо не мога да разбера. Как ще има дефицит за учители, като за едно място кандидатстват по 40 - 50 човека. Това дефицит ли е ? По - скоро е обратното. Има излишък. Дефицит има само в училища във Факултето, Столипиново и други подобни.Ама там и за 5000 заплата не бих отишъл. Това просто не отговаря на истината, че имало дефицит на учители.

46

до 45 КОНКУРСИ!

преди 4 години

Всички в бюджетния сектор са изпитвани при назначаване, без учителите.Пример-полицаите държат изпит на конкурс-физическа подготовка, общообразователна, военните-държат изпити, съдиите-назначават ги с изпит по право, прокурорите също, дипломатите дори вече се назначават с изпит , а не с подаване на "молбичка",чиновниците се назначават с конкурс под форМата на изпит, като тази година вече изпитът ще е двустепенен-по-сложен, в университетите назначенията са с конкурс под формата на изпит.

45

Анонимен

преди 4 години

НЕ назначавайте "млади" учители със специалност "Педагогика" - некадърни във всяка област, затова пък шуробаджаначета и все на някой нечие чедо или племениче! Бездруго след година-две ще напуснат, напълно ужасени от атмосферата на неолибералните визии за "дисциплина", тотална безнаказаност, чалга-манталитет и делегирани бюджети.При тези условия и по 5000 лв. да раздавате на калпак, нормален професионалист няма да ви се върже - кариера за мазохисти и самоубийци, бомбата е заложена от 1944 г.

44

Анонимен

преди 4 години

До реформи - прод.Освен това, тенденциите са други. Дори и конкурсите за главен асистент в университетите по новия закон са без изпит. Мотивите са, че дипломата за PhD гарантира квалификацията. Та и с учителите квалификацията се гарантира от университетската диплома. Няма място за изпит. А да се вземат мерки, споменатите документи да отговарят на реалната квалификация, разбира се, че е необходимо. Но това е друга приказка. Тъй че измислете нещо без изпит.

43

Капиталист

преди 4 години

До ненужен12-ти класРеално погледнато 11 и 12 клас са абсолютна глупост.Завършил съм една от най-елитните гимназии в страната, имам приятели от почти всички в топ 10.В нито една нито един ученик не е научил абсолютно нищо 11 и 12 клас. Всичко е крясъци, опипване на момичетата и тестостеронен хаос.Вместо да се използват най-енергичните години за нещо полезно, децата се заключват в клетки за да се плащат едни пари на едни ненужни хора.А не искам и да мисля как е в не-елитните школа...

42

1000+

преди 4 години

Много от потенциалните кандидати, притежаващи необходимото образование и квалификация, работят като сервитьори в Гърция, примерно. С тези заплати ще има само учители, завършили през миналия век или далеч надхвърлили пенсионна възраст. Интересно как ще намерите преподавател по ИТ със заплата под 1000лв.

41

до 43

преди 4 години

Линковете са забранен намери саттията отсайта на бнр "Рекорден интерес към учителската професия в Бургас" Ясно е посочено,че в елитни бургаски училища заплати достигат в определни случаи 2000 лв. Учител с нула дни трудов стаж почва с 1000 лв. За сравнение-в университетите млад асистент е на минимална работна заплата, а новата практика е да бъдат назначавани на половин щат-говорим за 300 лв заплата на асистент в университет. Що учителите не ги назначават на половнин щат-не са по цял ден на работа

40

Анонимен

преди 4 години

До реформиНе е толкова просто с този изпит, който предлагаш. По закон няма такова изискване, и не случайно. По идея, дипломата е достатъчна за доказване на квалификация. Това, че оценките в дипломата могат да не са адекватни, е друг проблем. Освен това на практика не винаги можеш да го организираш изпита. Кои ще са проверяващите, ако даденото училище няма учители с такъв профил, или са недостатъчни за комисия? Разбирам ти аргументите, но няма как да стане.

39

ненужен12-ти клас

преди 4 години

И за сведение-преди няколко години дори имаше и 13-ти клас, добре че го премахнака това безумие. Поради липса на деца се държат възрастни пълнолетни хора в училищата. Нямате право да КРАДЕТЕ една година от чуждия живот. 19 годишния няма място в гимназията-при 7 годишните-той трябва или да учи в университет, или да работи. 12-ти клас това са 50 000 лица, и без този ненужен 12-ти клас ще стане ясно,че и днес има пренасищане от учители.

38

Учител до 33

преди 4 години

Изобщо не сте в час със заплатите на учителите! Кой взима 2000 лв.!? С над 20 годишен стаж съм и не мога да вържа 1000 лв. чисто. Повече от половината училища не дават никакви бонуси, защото средствата не достигат. Само по няколко големи училища в по- големи градове и с много деца могат да си го позволят. А и проблемът не е в заплатите- справям се и тези пари.Условията за работа са отвратителни- и за учителите, и за нормалните и ученолюбиви ученици. Писано е доста по темата...

37

ненужен12-ти клас

преди 4 години

ЗАРАДИ ДЕМОГРАФСКИЯ СРИВ СЪЗДАДОХА 12-ТИ КЛАС. Там учениците не научават нищо, краде се една година от живота им, но се дава заетост на учители, вместо да ги съкратят. Какво 19 годишен търси в гимназия?! По света средното образование е до 16-17 години, на 19 години си студент или току -що завършил бакалавър. В България на 19 години си ученик. Без 12-ти клас ще отпаднат 50 000 ученици, и ще лъсне картинката,че няма на кого да се преподава, ама учители-много. Много вождове малко индианци.

36

Анонимен

преди 4 години

Докато от МО търпят, 1. четвърто поколение директори-комуноиди, които назначават "млади" специалисти с "Начална педагогика", 2. дисциплината а-ла монголоидна безнаказаност, 3. делегираните бюджети, ще отиваме все по-главоломно към бездната.Никакви пари, колкото и щедри, или пък оскъдни - както е от 70 години досега, не помагат и затъваме все по-дълбоко.Оправете корупцията на несменяемите комуноиди, безпросветните тригодишни "педагози", дисциплината на шведите и респекта към гилдията!

35

Гoшу

преди 4 години

Дайте им заплата по 3 000лв и ще се явят поне 10 000 и ще имате даже избор :)

34

до Хайде сега

преди 4 години

В педагогическите специалности често влизат хора, които не искат да бъдат учители, но не са могли да влязат в друга. Добър пример е да речем, който не може да влезе Информатика ( непедагогическа) влиза с компромис Физика и Информатика (педагогическа) с ясната идея, че няма да е учител.

33

Анонимен

преди 4 години

Da uvelichim bg iznosa na bg uchenici, za da dignem procenta na brutnia vatreshen bg produkt...i dohodite na mesnoto naselenie...

32

Анонимен

преди 4 години

Заглавието не е истина...Познавам много хора с необходимата квалификация, които са "клиенти" на бюрата по труда :(