71

Анонимен

преди 3 години

Николай Петков явно не знае ,за да твърди,че никой не бил изкачвал К-2 през зимата!Напротив ,това направиха на 16.01.2021год. екип от 10души ШЕРПИ от Непал водени от Нирмал Пурджа.Явно никой не им е платил за да поставят парапети за идващите след тях .

70

дедо Ташунко

преди 3 години

Много качествена публикация и обяснява много неща на незапознатите. Важното за шерпите е да си платиш, а и те да останат живи. Дали ще върнат жив клиента си, това много не ги вълнува. Колкото повече хора се изпотрепат в Хималаите, толкова повече се вдига цената на услугите там. Няма да се учудя, ако си плати човек, да му осигурят и мацка на 8000 м. височина. Ули Щек, гигант в алпинизма, се бореше срещу долната комерсиализация в този спорт, но не можа да постигне нищо. Лека му пръст и на него....

69

Седа и се чуда

преди 3 години

Чуда се и седа, как е възможно над 50% от коментарите да се пишат от ботове, поне сменете стила бе разбирачи, където ви мързи дори да излезете на разходка в Южен парк.

68

българин

преди 3 години

Мисля че Петков е прав! Експедициите,където и да са те.Се провеждат през лятото И само през лятото! Защо трябваше да е през зимата тази експедиция???!

67

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 55Друже, прозвището "аджамия" е присъдено на покойния Скатов не от мен, а от истински алпинисти, които са качвали сериозни върхове по най-трудните маршрути в алпийски стил. Аз просто ги цитирам, а те май знаят какво говорят за туристите от комерсиалните експедиции....

66

Анонимен

преди 3 години

На К-2 умира всеки трети.Това е все едно да играеш руска рулетка с два патрона в барабана.Качвай Еверест-5000 души до 2020год.Кефи се,че си 5001-я.

65

Анонимен

преди 3 години

Другата причина за зимната експедиция е, че вече и на К2 през сезона се образуват опашки от по 100 човека горе в зоната на смъртта. Експедицията е била комерсиална, но малка, и алпинистите не случайни, а именно изкачили други 8-хилядници. Там и през сезона умира един от 4 човека и успешните групи, които се връщат цели, са малко. И самите алпинисти са знаели къде отиват и че най-вероятно ще има мъртви.

64

A3

преди 3 години

bazljowciiiiiiiiiiiii

63

Анонимен

преди 3 години

Ай стига с това "Скатов качил 11 8хилядника", след като вече всички са наясно, че не ги е качил, а са го качили! Голямо геройство да си платиш да те качат на един връх, после да те качат на друг. Ми браво, печели приза "най-разнасяният багаж по 8хилядници". Имал бол пари дал, бе! Ако си плати достатъчно и на луната ще го качат.

62

шерпа трек

преди 3 години

По Западния гребен има катерене 5-та категория над 8000 метра. Това не е шега - истинско катерене с крака и ръце, а не само да си местиш левия и десния крак и да местиш жумара по парапета

61

Естествено

преди 3 години

Зимните изкачвания са само за Шерпи и Поляци, просто не е за всички алпинисти - доказано е!

60

До препатил катерач

преди 3 години

Това са пълви глупости, особено при височинния алпинизъм! Ти качвал ли си се някога над 7000 метра? Какво си препатил, препил си на Лакатник?! Смешници!

59

Анонимен

преди 3 години

Николай Петков има осемхилядник в алпийски стил без шерпи и кислород. Тая работа не е за всеки, за вегани още по-малко.

58

Анонимен

преди 3 години

До препатил катерачБаба ти е качвала К2.А ти качвал ли си го?Май взе да се давиш в злобата и завистта си.

57

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 69Добре. Както кажеш.Скатов не беше алпинист.Скатов качваше върхове.Ти си велик алпинист, ама не качваш нищо.Съгласен.

56

Анонимен

преди 3 години

"Алпинизмът започва там, където свършва хигиената!" В тоя смисъл, Скатов може и да не е "истински" алпинист.

55

препатил катерач

преди 3 години

По парапетите и в партината на шерпата и баба ми може да качи К2. Да видим как катери 5 категория на 8500 метра и тогава да се пише в графата "алпинист"

54

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 67Говорим за 11 качвания.Ти за какво говориш?Неудачник, коментира някой качил 11 пъти.Смешно е.

53

Анонимен

преди 3 години

До газ до гореНе става, а направо си го е правил 2 пъти.За разлика от великите кръчмар-алпинисти.

52

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 63Що си толкова озлобен?Завист ли, кво ли?Никой не е казал, че Скатов е най-великият в световен мащаб.Ама 11 качвания си направи.Едва ли скоро ще го мине някой.