Осъдиха двама наркозависими младежи от Варна за серия грабежи на жени

Заради откраднати пари и вещи на стойност над 5 000 лева, младежите ще трябва да излежат общо 12,5 години в затвора
2 дек 2005 17:22,
Двама младежи получиха по пет години затвор от Варненския окръжен съд /ВОС/ за серия грабежи над жени, съобщиха днес от пресцентъра на съда. Осъдени са 24-годишният Петър Иванов и 22-годишният Илиян Трендафилов, уточняват от съда. От там допълват, че престъпленията са извършени в периода 14 декември миналата година - 13 януари тази година.

Младежите са ограбвали само млади жени, които са нападали по идентичен начин - в гръб и по тъмно, съобщават още от съда. Грабителите са действали в кварталите "Чайка", "Победа", "Младост", "Възраждане" и други райони на морския град.

Наркозависимите младежи са харчили парите за дрога, а откраднатите мобилни телефони са продавали в заложни къщи, съобщават още от съда.

Съдът призна Петър Иванов за виновен в извършването на 13 грабежа за посочения период, в условията на продължавано престъпление и рецидив, с употреба на сила, и в предварителен сговор с Илиян Трендафилов.

Общата стойност на ограбеното от Иванов възлиза на 4194,30 лв., уточняват от пресцентъра. Към петте години затвор от днешната присъда съдът прибави и още 8 месеца и 29 дни - неизтърпяна от него част на присъда на районния съд за кражба от 2002 година.

Вторият подсъдим Илиян Трендафилов беше признат за виновен в извършването само на 4 от серията грабежи, съобщават още от съда. Стойността на ограбеното от Илиян възлиза на 1301 лв. допълват от съда. След като не откри достатъчно доказателства съдът оправда Трендафилов по обвинението в извършването на други 10 грабежа.

Към присъдените му пет години затвор съдът прибави за Илиян нови две години и половина лишаване от свобода – условна присъда на ВОС за наркопрестъпление, в чиито изпитателен срок са извършени серията грабежи. Така общият размер на наказанието, което Трендафилов ще излежи при първоначален строг режим става 7 години и половина, уточняват от ВОС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание