МВР и Сикрет Сървис разбиха схема за източване на сметки в САЩ

Замесен е и български антимафиот, помагал за изпирането на парите
20 яну 2008 12:34,
19
МВР и Сикрет Сървис разбиха схема за източване на сметки в САЩ
От американски сметки са източени над 4 милиона долара. Снимка: АП

Арестуван е двадесет и шестгодишен български турчин, който успял да измисли гениална схема и с помощта на още 15 човека източили близо 4 милиона долара от карти и сметки на американски граждани. Това съобщи пред журналисти директорът на варненската полиция Димитър Димитров.

До момента полицията и прокуратурата разполагат с доказателства за източване на над 400 хиляди долара, но предполагат, че сумата ще нарасне десетократно.

Двадесет и шестгодишният турчин се казва Исса Ахмед, познат с прякора "Хакера", научи БТА. Исса ходел с много охрана, твърдят запознати. Наскоро негов автомобил бил запален.

Исса Ахмед е арестуван заедно с двама свои съучастници. Засечени били от полицията във Варна.Служителите на реда от морския град се свързали с колегите си от "Сикрет сървис" в Америка и по този начин установили лицата, които отвъд океана се занимавали с това.

От "Сикрет сървис" заявиха, че това за тях не е нова схема, но похвалиха колегите си и определиха операцията като особено значима.

Спрямо двама свидетели е оказано изнудване, съобщи заместник-окръжният прокурор на Варна Стефка Якимова, като допълни, че най-вероятно утре Варненският окръжен съд ще поиска основните участници - 26-годишният Исса и двамата му помощници, да останат в ареста за постоянно.

В схемата за източване и пране на американските пари е бил замесен и варненски антимафиот, който е помагал при тяхното изпиране.

От полицията съобщиха, че 26-годишният младеж сам е намерил съучастниците си, има икономическо образование и не е бил криминално проявен. Никога не е живял в Америка.

Групата, според прокуратурата и полицията, функционирала от края на 2006 година, когато първоначално източвали от карти на американски граждани средно по 20-ина долара. Източените долари отивали във виртуални търговски сметки на 26-годишния Исса, който оглавявал престъпната група.

Три дни по-късно те били прехвърляни в сметка на друго търговско дружество и с помощта на други българи в Америка парите се връщали през океана. Там отново били изтегляни и внасяни в други сметки.

Тази схема според полицията обаче не била особено печеливша и затова групата започнала да работи по втора схема. Били източвани банкови сметки на американски граждани, като този път с помощта на платежни нареждания суми до 100 хиляди долара пристигали в България и отново до три дни влизали в сметка на физически лица.

Парите в Америка се превеждали пак по виртуални сметки на търговски дружества. Според полицията и прокуратурата групата разработвала и трети начин, който обаче не успява да реализира, защото е разбита.

Трябвало да се регистрират като детективска кантора и по този начин да получат данни на национално ниво напълно законно, но незаконно да ги използват и да източват пари от американски сметки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
На съд в САЩ преди 16 години
Има искане от САЩ Исса Ахмед да бъде екстрадиран и изправен пред американски съд. Там той може да получи за престъпните си деяния до 80 години затвор. После нека пак да краде.
17
0
 
2
 
! Отговори
Грую преди 16 години
Батко, можем, но имаме морал. Например, защото искам децата ми да живеят в нормална държава, а не в тая мизерия, с пъплещи *** и всякакви дребни тарикатчета навсякъде.
16
0
 
2
 
! Отговори
ХМММ преди 16 години
Българин ли е, или Турчин? Мисля че е Турчин името му е Исса Ахмед а не Николай или Георги и т.н. А вие бил Българин от Турски произход а колкото до парите Хванаха го, в САЩ не може да избяга и да се скрие!!
15
0
 
2
 
! Отговори
unknown преди 16 години
Само не мога да разбера, защо всички се правите на компетентни когато и идея си нямате за какво става дума. Даже почнахте и предложения за наказания да правите. Какво ви бърка на вас в работата кой какво от кого взел. Ами могат, знаят и го правят. Това, че са ги хванали не означава, че не са от най-добрите. Гледайте себе си бе хора. Не мисля, че сте особено заинтересовани за Българските закони. Всички ги нарушавате по един или по друг начин. Яд ви е, че те могат ли?
14
0
 
2
 
! Отговори
unknown преди 16 години
Само не мога да разбера, защо всички се правите на компетентни когато и идея си нямате за какво става дума. Даже почнахте и предложения за наказания да правите. Какво ви бърка на вас в работата кой какво от кого взел. Ами могат, знаят и го правят. Това, че са ги хванали не означава, че не са от най-добрите. Гледайте себе си бе хора. Не мисля, че сте особено заинтересовани за Българските закони. Всички ги нарушавате по един или по друг начин. Яд ви е, че те могат ли?
13
0
 
2
 
! Отговори
Bobi преди 16 години
Е какво толкова хакерско нещо е направил турчина освен че е купил за 50 000 $ от американски форум крадените данни на вероятно стотици кредитни карти? И след това с тази информация са източвали доларите от тези карти.
12
0
 
2
 
! Отговори
Томас преди 16 години
В последния параграф се казва "напълно законно, но незаконно" :-) Е, знам, че при повечко анализ се вижда какво е искал да каже автора. Но си личи, че като на всеки журналист, и на него не му е много ясно какво точно пише...
11
0
 
2
 
! Отговори
ss преди 16 години
tur4in ili ne tur4in priznavam turcheto cepi vie dokato vsi4ki baluci stoite i obsujdate tur4in li e bulgarin li e *** li go pazi ne go li pazi policata li koi.E nikoi toi mu e bilo qsno v samoto nachalo che shte go hvanat neizbuejno e i sega sled nqkolko meseca v kiliite i sas uslovna prisuda shte si e vun sis 3 miliona evro cash turhce ili ne turche izleze hitra amudja
10
0
 
2
 
! Отговори
koko преди 16 години
е много добро попадение. България с неправилното и объркано отношение към населяващите я малцинства, групи или както искате ги наречете може да има големи проблеми един ден. Незная откъде идва, но постоянно чета по форуми за обиди на етническа и религиозна основа, а на бълканите това е опасно. Как на медий, граждани и организации няма кой да им обясни че такова отношение трябва да се изкорени! Няма понятия, несъществуват - ОБЪРКАНИ СТЕ ! Роденият в РБ, може да е само БЪЛГАРИН ! ! ! При определени условия може да има двойно гражданство, но това не го прави 'български турчин' Какво по себеси означава български турчин? Какво лошо има в това да има българи които се казват Ахмед? По този начин се разделя обществото.Създава се омраза м/у членовете на това общество.След като го наричаш 'Български турчин', ти му създаваш проблеми, обиждат го в училище, подиграват се с религията му, показват му че не е от тях! И е нормално когато има отношение към някоя група тя да се консолидира и капсолова, малко или много. Азм ного пъти съм разговарял с БЪЛГАРИ с ДРУГА религия от националната, и са ми споделяли за проблемите които имат само като кажат от кои райони на БГ са и как се казват! И ТЕ ИЗБЯГВАТ ДА ЖИВЕЯТ И ДА СЕ РАЗВИВАТ ТАМ КЪДЕТО ИМА ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЯХ! Така пък се създават региони с тяхно, българско/но ЧУЖДИТЕ българи?/ присъствие, те отсвоя страна 'връщат отношението което са преживели' към т.н. ..незная КАК БИХТЕ ГИ НАРЕКЛИ УВАЖАЕМИ ЖУРНАЛИСТИ - може би 'български българи?' и така се създават региони със присъствие на българи които неискат да се наричат така! Защо ли Иначе мога да кажа на всеки, който иска да точи карти/не е трудно, всеки може/, че в момента който премине една граница, ще направи впечетление на чуждите служби, а нашите ще ви задържат. Границата се минава мого лесно!
9
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Zashtoto bulgarskite mohamedani, na vaprosa kakav si, obiknoveno otgovarqt - turchin. Moje da e roden v Bulgaria i da e vijdal Turciq samo na snimka, no qvno se chuvstva turchin.Mnogo rqdko nqkoi shte kaje, che e bulgarin. Ta ottam i tova opredelenie, bulgarski turchin, te mai sami sa si go dali
8
0
 
2
 
! Отговори
dfsdfd преди 16 години
защо трябва да се пише български турчин, турчин и т.н. Човекът си е българин???
7
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Искам да кажа, че в България има закони.. има закони и то добре устроени.. естествено има и комични ситуации, НО .. НЯМА.. кой да следи за тяхното спазване.. НЕМОЖЕ те да въжат за един.. а за друг не...То има и закон, по който ако строша илично кошче за *** получавам глоба 50 лв... но кой ще ми напише акта...
6
0
 
2
 
! Отговори
Bulgaria преди 16 години
Podkrepiam nomer 5, i samo shte dobavia che ako ima takuv zakon koito da vkara tezi koito prisvoiavat sredstva ot durjavata,za korupcia,ili za tova koeto stava duma vuv statiata ,da lejat po 50 godini v zatvora, togava shte se opravi Bulgaria. Zatova triabva da ima zakon koito da spe tova .
5
0
 
2
 
! Отговори
go6o преди 16 години
abe hora,taq korupciq i prodajnost ,nqma sa se opravqt ako-NAKA3ANIETO 3A DLAJNOSTNO PRESTAPLENIE,NE E 3 PATI PO-GOLQMO ,OT OSTANALITE.POMISLETE NAD TOVA MOLQ
4
0
 
2
 
! Отговори
majorsf преди 16 години
"български турчин"?!?!?!
3
0
 
2
 
! Отговори
Х1 преди 16 години
Момчетата не са си платили на покровителите . В никакъв случаи наще органи няма да се задеистват ако има плащания към покрувител независимо каккъв партия , полиция или *** за град Варна . *** е холдингът хранилка на власта . Това е и причината невероятно много хора от Варна и регионът да исчезват беследно . Сводниците покровителствени от *** са с защита от полицията на най-високо ниво в София
2
0
 
2
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 16 години
тоя образ ще да е някой брачед на мехмед от Варна, който вчера ме покани да се срещнем :) нали трябва да се грижат за имиджа на България мехмдедите и ахмедите.
1
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на Българи преди 16 години
Трябваше да Ви го кажат отвън за да се размърдате ли?? Че това е известно и на гларусите на плажа. Комици.