"Синът ви е отвлечен!" - новият трик на телефонните измамници

"Класическата схема" за автопроизшествия, даване на пари на адвокати, полицаи и т.н. вече е изоставена
1 окт 2008 13:20,
34
"Синът ви е отвлечен!" - новият трик на телефонните измамници
Снимка: Булфото

Нов начин да измъкнат големи парични суми от жертвите си са измислили телефонните измамници, съобщават криминалисти от Плевен.

Вече е изоставена „класическата схема” чрез въвеждане в заблуждение с автопроизшествия, даване на пари на адвокати, полицаи или други длъжностни лица, търговията с ремъци или резервни части.

Престъпниците се ориентират към симулиране на отвличания на близки, роднини или работодатели.

Схемата се оказва „работеща”, защото вече има „ужилени” плевенчани.

Схемата, прилагана от телефонните измамници, е проста. Те се обаждат по домашните или мобилните телефони и когато непредубеденият обект на измамата е податлив, те имитират глас на близък човек и обясняват, че той е отвлечен.

Подправят изключително старателно гласовете на роднини, приятели или работодатели. Въвеждат в заблуждение жертвите, използвайки доверчивостта, наивността и желанието им да помогнат.

Приканват да се изпълнят исканията им – да предоставят паричен откуп. Дори заплашват с имуществена вреда „обработваното лице” или с физическа разправа „отвлечения”.

Има престъпници, които разполагат с лична или фирмена информация за жертвите. Определят час и място за среща, на която трябва да получат откуп – пари в брой, за освобождаването на заложника. Най-често това са населени места извън Плевен.

За ограничаването на възможностите за подобни измами криминалистите предупреждават гражданите да не се доверяват на подобни обаждания, особено когато те изискват допълнителни действия – предоставяне на лична или фирмена информация, предоставяне на пари в брой.

Те съветват да се уведоми полицията, откъдето гарантират анонимността при подобни случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ей само да набарам някой от тия *** ... миналата седмица звъняли на майка ми че съм бил блъснал човек на пешеходна патека и трябвало пари за гаранцията .... :@:@:@:@
12
0
 
0
 
! Отговори
Rado преди 15 години
Миналата година и аз попаднах на такъв случай с телефони измамни ...самоче аз бях достатачно съобразителен и след като се разбрах със изнудвачите се свързах и с полицията и те съдействаха и бяха заловени 3ма Шумен . Така че тва е идея и вие може да допринесете за залавянето на подобни изнудвачи
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...събота, някъде към 10:35ч., телефонът звъни...сам вкъщи 5 или 6...някакво предчувствие, че обаждането ще е "по схемата"...гледам на екрана->unavailable...вдигам уверено:"Ало!"; отсреща престорен хлипащ глас ( нито женски, нито мъжки, някакси звучи хермафродито):"Аало?";аз:"Да!" ;"Аало?"-продължава с хлипове, хрипове (добре че не се изсекна за по-достоверно); "ДА!!!"; "Ккатастрофирах!"-рухва гласът отсреща; аз:"Добре."; "Ккатастрофирах!"-повтаря гласът, като ехо; аз:"ДОБРЕ!"; "А, ама, как, защо?!"-недоумява гласът!??!...и ми затвори...Истинската паника винаги се усеща, а и едва ли близките ви хора биха изрекли "Катастрофирах" като първа дума, по-скоро биха попитали:"Марине ти ли си? Жени?" и т.н.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А на мен преди време ми предлагаха работа уж "не позна ли кой се обажда" , "има още свободни места" и т.н., сигурно щяха да ми поискат пари но ми писна да се обяснявам че не съм на Гошо познатата дето си търсела работа и затворих.Страшно изобретателни хора.Не знам обаче ако никой не им върже как си плащат телефоните:))))
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
иначе има защта на личните данни
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На мен преди време ми се обадиха от името на някакъв познат, като изкопчиха име с въпроса не ме ли позна?, беше изписан и номер от който ми се обаждат като искаха да им заредя ваучер. Обадих се на дежурен номер в районното като им предадох номера, но те ми отговориха че ще предадат номера на колегите си, но да отида да подам писмена жалба, кой има такова време (е ако ме бяха ожилили сигурно щях да намеря) и аз не отидох. Вчера от скрит номер ми реве някакъв младеж "мамо аз съм, мамо катастрофирах с кола" сигурно това е нов трик за измъкване на пари. Аз отговорих, че нямам син който да кара кола или в момента да е някъде с кола и те ми затвориха.
7
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
NE ZNAM DALI GARANTIRA ANONIMNOST NO NI6TO NE PRAVI. NA MEN MI SE SLU4I PODOBNO NE6TO PAK V PLEVEN , UVEDOMIH POLICIATA I TE ME TARSIHA NIAKOLKO PATI ZA POKAZANIA . KAZAHA MI 4E SA OTKRILI PRITEJATELIA NA MOBILNIA TEL. OT KOITO MI SE OBADIHA I NI6TO . DO SEGA NE SAM 4UL NIAKOI DA E OSADEN ILI NAKAZAN ZA TAIA GAVRA S HORATA A IMA NEVEROIATNO MNOGO TAKIVA SLU4EI. VREME E VE4E V TAIA DARJAVA ZAKONITE DA SE STOVARVAT S CIALATA SI STROGOST V|U. NARU6ITELITE. AKO TRIABVA I PUBLI4EN SUD ZA NAZIDANIE.
6
0
 
0
 
! Отговори
Dimitar преди 15 години
Номер 2 това сигурно го правят и американци на американци, и испанци на испанци и т.н. По-важното в случая е, че те имат фирмена или лична информация, което като цяло има само едно място откъдето могат да я вземат - полицията и държавните чиновници. Разликата между полицая
5
0
 
0
 
! Отговори
грую икуномуфф преди 15 години
това са пълни бунаци! кой ше иде да отвлече на баба ти пена унуко, ако он е тракторист, а бабичката зима пенция от 300 лв.? тва само едни *** наивници могат да се вържат и да си дадат париците. смешна работа
4
0
 
0
 
! Отговори
Mike преди 15 години
След подобно обаждане от скрит номер се обадих на БТК. Там отказаха да ми дадат справка за телефонния номер от който ме оферираха да им дам пари. Насочиха ме към Полицията. От там пък учтива служителка ме посъветва да си уредя сам срещата с разбойниците и пак да им се обадя. Само не разбрах след като ги хвана ли да се обадя или след като ме пребият??? Вервайте ми след това се отказах повече да се занимавам. Тегля по една на тел .измамници и си мисля в каква държава живеем!
3
0
 
0
 
! Отговори
sisibest преди 15 години
важно е най-вече ако ти се обади такъв човек да се провери въпросната "жертва"... вече почти всеки има мобилен... звъннете му... или на негов приятел/ка... осведомете се първо и после мислете за най-лошото... защото е възможно някои от обажданията (макар че най-вероятно са под 1% от всички) да са истински... а за полицията... пробвайте, може пък и да помогнат ;)
2
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
Вижте само какво правят българи на българи ! Нямам думи за такива хора и как да искаме да имаме нормална държава, никога няма да стане, хората почти нямат грам ценности и достойнство и са готови майка си да продадат за пари.
1
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
"полицията, откъдето гарантират анонимността при подобни случаи" LOL