Делото срещу Баретата се превърна в цирк "Боксьора"

Тихомир Георгиев разказа пред съда за "Фирмата" - наркогрупата на Златомир Иванов
14 юли 2010 19:41,
57
Делото срещу Баретата се превърна в цирк "Боксьора"
Снимка: БГНЕС

Псувни, подигравки, закани и липса на въздух в отеснялата съдебна зала съпътстваха днешното заседание на Софийския градски съд срещу Златомир Иванов – Баретата.

Той и още 20 души са обвинени, че са участвали в престъпна група за разпространение на наркотици, ръководена от Баретата. Срещу Златомир Иванов има и повдигнато обвинение за убийството на Румен Стефанов – Алф, в края на 2007 г., в Перник.

Днес Тихомир Георгиев – Тишо Боксьора трябваше да даде показания срещу групата. Станалият известен като „прокурорски свидетел“ Георгиев е давал показания и срещу Димитър Вучев – Демби, и срещу Красимир Маринов – Големия Маргин по обвинението за организиране и ръководене на наркогрупа.

Появата на Тишо Боксьора в съдебната зала предизвика гневни реакции на подсъдимите.

Георгиев се изправи пред съда и заяви, че няма да дава показания на този етап от делото, независимо, че се придържа към това, което е разказал пред разследващите в хода на досъдебното производство.

Подсъдимите избухнаха в смях, последваха псувни и закани към Тишо, на които той отвърна: „Ей, хумористи, ще потанцувам, има време“.

Откъм подсъдимите се чуваха реплики: „що ни топиш, бе боклук“, „палячо“, „тоя е за лудницата“. Една от присъстващите жени в залата пък напсува Боксьора на майка и бе изгонена от съдия Петър Гунчев.

След отказа да свидетелства защитата поиска Боксьора да бъде заличен от списъка със свидетелите, а прокуратурата – да бъдат прочетени показанията му от досъдебната фаза.

В крайна сметка Тихомир Георгиев „склони“ да свидетелства, като обясни, че му било лошо – първо каза, че имал ниско кръвно, после – че било високо, но в крайна сметка се почувствал по-добре.

Златомир Иванов ръководеше група за разпространение на наркотици и убийства в София, известна като „Фирмата“, заяви пред съда Георгиев. По думите му Баретата е бил монополист на „пазара“ на хероин, кокаин, марихуана и амфетамини в почти всички райони в София.

От показанията му стана ясно, че в началото е бил охрана на Мартин Станков – Рашо, който според Георгиев е бил дясната ръка на Златко Баретата.  Станков е отговарял за контрола на разпространението на дрогата и ръководенето на ударните бригади, които са се занимавали с побой над така наречените „шанаджии“ – дилъри, които не носят печалба на „Фирмата“.

Тишо Боксьора заяви, че много пъти е бил свидетел как Мартин Станков – Рашо издава заповеди, присъствал е и на наркосделки. Той обаче не можа да си спомни имената на другите охранители на Рашо – трудно се сети за имена като Мартин Попа, Пепи Полицая и Владо Мастиката. На другите не помнел имената. Не посочи и конкретен период, в който е бил при Рашо, а само каза, че това било някъде през 2005 – 2006 г.

По-късно обаче Боксьора също се включил към наказателните групи. Освен това той каза пред съда, че е отговарял за следенето на района при убийството на Румен Стефанов – Алф. Първоначално Мартин Станков му предложил 20 000 евро, за да убие Алф, но Тихомир отказал.

Тихомир Георгиев разказа и подробности за структурата на „Фирмата“ - с Баретата на върха и Мартин Станков – Рашо и Антон Славов – Мамата, които били най-близо до ръководителя.

Имало отговорници за различните райони на наркоразпространение, които контролирали дилърите, събирали парите и наказвали провинилите се.

Боксьора назова и имена на отговорниците за различните райони. За столичните квартали Редута, Слатина и Гео Милев отговарял Дани Руснака, Люлин бил на Мирката. За Дружба отговарял Росен Животното, за Надежда – Гено джуджето, а за Младост отговорниците били двама – Голямата и Малката Муна. За района на софийските села Горни и Долни Лозен и за Самоков отговорник бил Ивайло Борисов – Ториното.

Още по темата

Групата имала и „ковчежник“, а местата за доставка на дрогата се менели периодично.

Тихомир Георгиев заяви, че Мартин Станков е назначавал отговорниците на районите, но призна, че не е присъствал на подобни назначения.

Не се бил срещал и с ръководителя на „Фирмата“ - Златко Баретата. Само го бил виждал отдалече, когато Рашо ходел при него.

Тишо Боксьора разказа и как Вальо Шапката от групата на Баретата му предложил пари, за да оттегли показанията си срещу тях и „да му е живо и здраво семейството“, а и го накарали да подпише декларация за това. Случката е проследена и записана със СРС-та.

Накрая защитата попита Тишо сам ли е дошъл в съда и свързани ли са показанията му със сделка, която е сключил с прокуратурата.

Тихомир Георгиев отказа да отговаря на някои въпроси, като заяви, че за да стори това, трябва да се консултира с адвокат, какъвто обаче сега нямаше. Затова разпитът му ще продължи и на следващото заседание по делото, което е на 19 юли.

От средата на деня делото се гледаше в тържествената зала на Съдебната палата, в която навремето бе съден Тодор Живков. Причината – в Софийския градски съд няма зала, която безпроблемно да побере всички подсъдими, защитниците им, близките им, прокурорите и журналистите.

Показания днес пред съда трябваше да даде и Петър Михов. Той обаче отказа да свидетелства и се отрече от показанията си в досъдебната фаза. Обясни, че тогава е дал показания под натиск – тъй като го били „нагласили“ за обир в едно софийско село. Бил оправдан на първа инстанция, но когато прокуратурата обжалвала, той споделил с Тихомир Георгиев, че има притеснения какво ще се случи.

По това време Михов бил охрана на Тишо Боксьора, който му обяснил, че може да му „оправи“ присъдата, ако стане свидетел срещу групата на Златко Баретата. Михов се съгласил защото, по думите му, бил в безизходица.

Каза, че познавал само двама от групата на Баретата, но впоследствие след уточняващи въпроси от прокурор Аксиния Матусян, хората, за които се сети, „набъбнаха“ до пет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: Тихомир Георгиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 13 години
Уважаеми Гласът, сигурно не си си пил хапчетата, момче. Айде успокой се и друг път преди да пишеш, първо помисли. Ама като ти чета писанията няма с какво. А и вземи понаучи малко български, че неграмотността ти е отчайваща.
41
1
 
1
 
! Отговори
Гласът преди 13 години
Тия престъпници трябва да ги избиват от тайното общество, като вредни бацили,защото и те са продукт на престъпната комунистическо синьо-червена-жълто-пенбена ГЕРБОВО АТАКИСТКА номенклатура.Барети и мазни криминални минети къде са обучени на престъпност? В и от Властта...А който ги харесва им е съучастник и същият престъпник като тях.
40
1
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
Дано Съдът има топки да съди Баретата не според вестникарските писания, а единствено на база доказателства. Ако т.нар. Боксьор е основният свидетел на прокуратурата, а доколкото чета тя няма нищо освен свидетелски показания, провеждането на самото дело е цирк за пред Европа.
39
0
 
6
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Тоя поне не се превива и не умира от дископатии, крака, хернии, разпран *** и т.н. Прав и корав застава пред съда. Дано и съда има неговите топки да му издаде присъда.
38
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 13 години
.........................................................................................................................
37
0
 
2
 
! Отговори
The Punisher преди 13 години
Трудно ти разбирам братчед. Може би е защото:1. Си много *** и не може да изразиш мнение.2. Съм много далеч от теб и трудно разбираш какво пиша.3. Се чувстваш обиден от другите ми постове.Айде лека нощ.
36
0
 
1
 
! Отговори
The Punisher преди 13 години
Дай да направим сайт и да ги наказваме тия абдали. Ха ха хаТва за космите някъде съм го чувал...Голям номер.....Поздрави
35
1
 
2
 
! Отговори
KRIMENA ST ZAG преди 13 години
DEAREST PunisheR-Vidnash na idna svatba faf silo STRANSKO-opsht DIMITROFgrAT slojil njakui -Turnal faf kazana sas KURbana-2 shepi striti KOZI Kosmi i sa Naakala Driskatelnu-DIARI4nu tcialata Svatbarska T4eta-idno 6oo imalu,gosti akali povi4i SERATELNU i SERISKI ot spisuvatiliti f FOROMa...PUNISHER AS tep ta ovagavam,Some how,beee...
34
0
 
3
 
! Отговори
На бас преди 13 години
Ще ги оправдаят. На бас. Всичките гадове оправдаха, та Златко и компания ли.
33
0
 
6
 
! Отговори
СФ преди 13 години
НАЙ-ЯКАТА СТРУКТУРА БЯХА... *** СЕГА ЩЕ ГО ДУХАТ... И ДА ГИ ПУСНАТ... ПИШЕТЕ ГИ ЗА У ОРЛАНДОВЦИ ДО МЕСЕЦ ДВА..:)))
32
3
 
1
 
! Отговори
Шизо-Крименчиту преди 13 години
На Крименчиту и е цъфналу птиченцету.....иска някой да я почеши! Гот ли ти е Крименчи, да та къпят с маркуча сяка сутрин и да си ядеш от убувчицата? А?
31
3
 
2
 
! Отговори
Кримена Вувузела преди 13 години
квото кажиш жизофеиничиту ми то.... пий си хапчинцата, вържи си ръкавити на ризката и беж при майка си в лиглото!
30
0
 
0
 
! Отговори
KARADJAL.,BIK преди 13 години
DIRTY HARRY,postavjm ti +plius...Da si izmiesh Dupeto-da mi e SAUBER i tcisto..Kremito ia ostavi na brat mi-Tebe-COWBOY-KLINT IISTWOOD na men(((// Iskam da mi O H K A S 6 perverzno kakto sy OH K A L na DIMO GAVAZA ot HASKOVO.detu i Saprugata ti ...Obslugil,HAREvitca-DILIANA......I na onzi Binzin-djia zashto pravi *** v TOALETNAta..?
29
1
 
4
 
! Отговори
EBAT4-PLOVDIV преди 13 години
ZLATKO,i edin negov ***-BODY-GART Gi t4ukahme i posle gi prinudihme da sa E...AT...ZLATKO pis6tes6e ubat4e onzi S6TE-ne S6TE mu go zabi v POSRANOTO ot strah obrasnato dupe...Posle gi pusnahme---14 sept-2006-sa slut4i taia slut4ka-Plovdiv...Vzehme im zlatnite sindgiri...
28
1
 
3
 
! Отговори
KRIMENA ST ZAG преди 13 години
Dear RASHO---Mi na meni mi spudeli Sisrea Ti t4i si bil faf PIROGOF-neshtu Ta bili Iznasilili njakvi Tciganeta-Pidofili od Stulipinovu..Rashka,shi sa radvam i Blaguslaviam Satbata -aku si sa izlikuval ot tva Masuvo Iznasilvane varhu TEP prilojino...Ti ,pirsunalnu,KAK sa t4uFstvUvash siga UTzAT.....??? Eiii,beee,Rashka-samu zadna PRASHKA li ubi4ash, beee??!!
27
2
 
11
 
! Отговори
Реформатор преди 13 години
Да се закрива тази държава. Да идва, който и да е ,да я завладява, че не се издържа вече на простотиите !
26
0
 
14
 
! Отговори
нерон преди 13 години
това не е съдебна система -а една голяма смърдяща и воняшща клоака
25
0
 
8
 
! Отговори
ЦИРК преди 13 години
Правосъдието преди време беше театър,сега е цирк,същото е като здравеопазването.Съдии и лекари- туморни образования.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Male i na tiq ne im e lesno, no dori i da ne gi osudqt, rano ili kusno 6te si polu4at zaslujenoto!!!
23
1
 
7
 
! Отговори
ZIRK.... преди 13 години
PREDSTAVIATE LI SI VAV KAKVA ;DARZAVA; ZIVEEM...????-USEWATE LI 4E NIAKOI VODI TOTALNA VOINA -SREWU BALGARIIA...USEWATE LI -GENOZIDA.....-VE4E TI GO KAZVAT - PRAVO KUME VAV O4I....-SABODISE BRE ZASPAL NAROODEE UBIVAT TE TEB I TVOITE DEZA....