Много въпроси и малко отговори за смъртта на Мирослава

Засега единственият обвиняем е Заека, Полицая е свидетел
20 яну 2012 15:30,
193
Много въпроси и малко отговори за смъртта на Мирослава
Мирослава Николова. Снимка: Facebook

Марио Любенов-Заека засега остава единственият обвиняем за смъртта на Мирослава от Перник.

Твърдението за трети съучастник в убийството на момичето засега не се потвърждава, тъй като спряганият Красимир Петров-Полицая е привлечен като свидетел по делото.

Това стана ясно днес по време на пресконференция в Съдебната палата на Перник, на която окръжният прокурор на града Пламен Найденов даде разяснения около разследването на заплетения случай.

Засега основната улика срещу Заека са думите на Стойчо Стоев-Чочо, който го е уличил като съучастник в убийството.

Още по темата

Показанията на самоубилия се Стоев обаче не са дадени пред съдия, а пред полицаи, след като се е провалил на полиграфа.

На практика това означава, че показанията му срещу Заека нямат стойност, защото според НПК при положение, че Стоев е починал, защитата на Любенов може да не поиска показанията му да бъдат прочетени и използвани в бъдещо дело срещу него, призна  прокурор Найденов.

"Имаме обаче и други доказателства срещу Заека, които се анализират", допълни той.

Стана ясно още, че след като самоубилият се Стойчо го посочва като негов съучастник, Заека е бил изведен от болницата на 4-и километър в столицата, където лежи за освидетелстване за шизофрения.

Прокурорът обясни, че Заека е воден в ГДБОП за "събеседване" с негово разрешение, но отрече с Любенов да е "събеседвано" по нерегламентиран начин, каквито намеци имаше днес от защитата.

Версията за смъртта на Чочо

Самоубийството на Стойчо Стоев-Чочо пред погледа на полицията постави редица въпроси за професионализма на правоохранителната система.

МВР неколкократно се обърка в собствените си обяснения около смъртта на заподозрения, което доведе до редица спекулации.

Сега прокурор Пламен Найденов даде подробности около случая.

Той каза, че на мястото е имало повече от двама служители на ГДБОП. Когато полицаите водят Стойчо в апартамента му, той е с белезници, вързани отпред. Мъжът сам отключва жилището и спира алармата. Сирената обаче се активирала наново и не спряла да работи дори след като полицаите прекъснали тока.

Тогава вързаният с белезници Стойчо взел стол, качил се на него и отрязал кабелите, стана ясно от думите на прокурора. След това се отправил към килера, където се е застрелял.

Пламен Найденов не коментира дали елитните служители на реда са нарушили инструкцията за конвоиране. Дебело подчерта, че Стойчо е бил с белезници в качеството си на свидетел, но е предстояло да му бъде повдигнато обвинение.

Прокурорът заяви, че Чочо се е прострелял със законно притежаван пистолет "Глог", който е бил укрит в килера на жилището му. Първоначално МВР твърдеше обаче, че оръжието е било в тоалетната.

Найденов не отговори категорично на въпроса дали Стоев се е самоубил.

От думите му стана ясно още, че Стойчо е бил заподозрян още в средата на декември. Разследващите стигнали до него след обстоен анализ на криминалния контингент в Перник. В това число влизали 40 души.

Версията за трети заподозрян

Прокурорът заяви, че Красимир Петров-Полицая е бил разпитван като свидетел, но засега обвинения на друг освен на Заека няма да се повдигат.

Краси Полицая е работил като патрул в столичното 6-то РПУ преди десет години, откъдето идва прякорът му. След като е напуснал полицията, Красимир Петров става шофьор на Фьодор Фьодоров-Федята, при когото като охрана е работил и Стойчо Стоев.

Заека остава в психиатрията

Засега единственият обвиняем Марио Любенов е със 72-часова мярка за неотклонение.

По-рано днес Пернишкият окръжен съд го пусна за още 20 дни в психиатрията на 4-и километър в столицата, за да може екип от медици и експерти да му изготвят експертиза за здравословното състояние.

Експертизата, която ще се изготвя, е по старо негово дело за намерени фалшиви пари.

По делото за смъртта на Мирослава ще трябва да бъде изготвена друга експертиза. А иначе по делото за убийството на Мирослава до момента има изготвени 11 ДНК експертизи.

В една от тях е записано, че момичето е убито още в деня на отвличането си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
Nqma da kazvam ot kade go znam ... No direktno 6te spodelq 4e ubiistvoto ne e slu4aino. Babata na miroslava pe4eli 1 M ot Tototo i dadenite hora iskat 500 hilqdi ... ne gi polu4avat a tozi samoubistvoto na koito e smqtan za ubiec e izcenirano ... Moje da se luja no az taka si go obesnqvam :)
169
0
 
5
 
! Отговори
Мариета преди 12 години
"Сирената обаче се активирала наново и не спряла да работи дори след като полицаите прекъснали тока."Това не знам цитат ли е, какво ли е, но ако се е случило, значи полицаите (конкретните) са пълни ***... Идеята на алармата не е ли да работи и когато няма ток?!?Почивай в мир, Мирослава!
168
0
 
8
 
! Отговори
... преди 12 години
"Засега единственият обвиняем е Заека, Полицая е свидетел". Какво значи полицая свидетел бре хора? Свидетел на кое? Очевидец на убийството ли е какъв е? Щото ако е очевидец, не е свидетел а обвиняем, по простата причина че е видял какво става и нищо не е направил. Значи е съучастник. От друга страна... кви са тия ***, къде ни заливате всеки ден? зайци, майци, полицаи - свидетели..." Я разстрел за тия двамата и толкова. Кво сега ще ги тикнат зад решетките и да ги храним ли?
167
4
 
1
 
! Отговори
Момичето преди 12 години
е замесено по някакъв начин в игрите, или чрез сестра си или чрез приятел. Вече става прекалено досадно. Хората ще си свършат работата и тогава ще стане ясно. Всички се извъдиха експерти и по разследване и по кучета и по убийства, била пребита със счупен гръбнак и врат, пък сега това не било вярно. Всеки дращи, ай сиктир, дращете, като нямате друга работа. Само че ,за това плащат само на някои ,а другите ще ядете на др. Първанов..... :(((((( .
166
0
 
9
 
! Отговори
още преди 12 години
Защо не тръгнат и по тази линия разследващите:Бащата- САМО едно дете ли е имал, Борислав, на когото оставя наследството ( могат и да разследват КАКЪВ е тоаи бизнес на българин в Италия???).Има ли съпруга в България. Ако бизнесът НЕ Е ЧИСТ.... веригата става дълга.Ако е започнат с пари на БКП/БСП след 1990- още по-дълга верига.А и ще им бъде трудно, защотот колеги, партийци- всичко ще е навързано.Но да не "замитат", защотот хората от 2012 не са онези от 1968.
165
1
 
2
 
! Отговори
184 преди 12 години
с това точно какво искаш да кажеш - колко си ***, или ?
164
2
 
2
 
! Отговори
169 преди 12 години
ами логично, казали са им "да има самопризнания!", пък какви и от кого точно, няма значение
163
0
 
6
 
! Отговори
до 169 преди 12 години
Който е съчинявал показанията на Стойчо, не е знаел, че гръбнакът и вратът й са счупени, както се изясни след последната аутопсия.
162
1
 
7
 
! Отговори
veni преди 12 години
spomnete za belneiski kakvo stana ni6to policiq be6e zamesena neznam na koi sina i nakraq vkaraha v zatvora zaeka nomer 2 6te se razhojdat iz pernik kakto se razhojdat iz pazardik i tova e
161
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мда, с копи и пейст - към прогресявно максимата "една лъжа, произнесена 100 пъти, става истина" е предпочитаната
160
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако има нещо вярно в последните медийни разкрития, че убийството на Мирослава от Перник е продиктувано от домогвания до средства, свързани по някакъв начин със скоропостижно почившия Мишо Бирата, не може да не направи силно впечатление един много странен факт пълното замълчаване на тогавашния президент Георги Първанов по случая, дал прозвището Мишо Бирата на тогавашния председател на федерацията по баскетбол Михаил Михов.Президента Първанов ми се обади, че митниците натискат по неправомерен начин председателя на федерацията по баскетбол докладва пред НС премиера Борисов за случая Мишо Бирата, а от залата се чуват единствено присмехулни самодоволни хихикания, които преведени на обичайния андешковско-махленски фонетично-лексикален жаргон, би трябвало да означават: Ей, много е печен наш Гошко, глей как майсторски преметна властта и пак я остави насред блатото.Развитието през месеците оттогава насам, напълно потвърждава валидността на този превод. Кой ли не се изреди да доказва, че случая Мишо Бирата e ярко доказателство, че правителството е на служба при мафията, а властта в лицето на премиер и правителство са подчинени на графиците и плановете на всеки мафиот и изедник дори от средна величина. Досущ, както съдия-изпълнителя е изоставен от хитрия Андрешко насред блатото, по неговия светъл пример и социалният човек Гошко се измъква от полезрението и оставя на въображението да се рее в догадки какво е направил нататък.Ако приемем, че бившият социален президент Георги Първанов не е направил нищо нататък по случая Мишо Бирата, остава въпросът защо според него е трябвало да бъде спестена или отложена проверка на пивоварната фабрика от страна на правителството. Далеч съм от мисълта да уличавам бившия президент в служба на Мишо Бирата или когото и да било друг, подобен примитивизъм ми е даже противен. Непредубеденият разум подсказва, че настояване за прекратяване на проверка може да произтече по причини различни от преднамерена злоупотреба с власт. Не е необходимо даже Мишо Бирата да е бил представян в ролята на бедния Станоя. Достатъчно е например, съображение за преустановяване на производствен режим, водещо до нарушаване безопасността на труда, или на технологията и произтичащи от тях сериозни неблагоприятни последствия или неоправдани рискове.Ако приемем, че президента Първанов е замълчал по случая, за да не дава повод за спекулации и неоснователни нападки срещу президентската институция, днес няма причина бившият вече президент да не даде обяснение за мълчанието си по случая Мишо Бирата, който беше резултат от негова инициатива, но последствията се стовариха върху правителството.Злощастието с невинната Мирослава от Перник е още една причина и възможност да се проучи и разбере какво се случва отвъд видимото на пръв поглед, когато политическите маниери у нас залагат на идентификация и просперитет чрез Андрешковото разбиране за властта.Нима е възможно да има ред, законност и просперитет в държава, докато заемащи най-високият управленски пост в нея градят авторитета си на идентификация с герои, които зарязват държавата насред блатото и прокламират, че това е ираз на недостижимо политическо майсторство, мълчаливо предоставяйки възможност на гмежта от тарикати и *** да злорадства или да проклина власт и държава?
159
1
 
3
 
! Отговори
нона преди 12 години
и какво стана- мръсни големи игри - съпътстващи жертви има - виновни няма!!!! Какъв е този ужас?!? ЗАЩО е убито това дете??????
158
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
112blackСпоред сайта ZaPernik на следващата сутрин след изчезването на Мирослава в района на стадион "Миньор" е забелязано голо тяло на момиче, за което е подаден сигнал на телефон 112.Тялото е видяно от служителка на болницата по хемодиализа в Перник рано сутринта на 8-ми ноември. Температурата по това време на деня е около 4-5 C.Към този момент, 12 часа след изчезването на Мирослава няма нито една медийна публикация за произшествието с нея. Информацията циркулира между ограничен кръг хора, близки и познати на жертвата. Журналистът Петър Тишкин от сайта ZaPernik съобщи в предаването "Часът на Милен Цветков", че местните журналисти са били помолени настоятелно от МВР да не пишат за случая, за да не се навреди на Мирослава. Ето защо първите съобщения в медиите са появяват чак три дни по-късно.Същата сутрин (на 8-ми ноември преди 11 ч.) директорката на болницата по хемодиализа се свързва с треньора по теакуондо на Мирослава - Ивайло Иванов. Той е последният човек, видял момичето, което на 7-ми вечерта си тръгва от тренировка. Директорката Вяра Церовска му съобщава за видяното тяло и Иванов започва да звъни по болници и морги, за да установи дали случайно не става въпрос за Мирослава. Оказва се, че никъде няма регистрирано такова произшествие. Треньорът разказва за това в пресата седмица по-късно, около 14-ти ноември.Журналистите започват да задават въпроси, но удрят на камък. В бюлетина на МВР-Перник не е отразено произшествие с намерено голо тяло на момиче на 8-ми ноември сутринта. Директорката на болницата отказва да говори и до днес не е известно коя е служителката на болницата, подала сигнала.След като смъртта на Мирослава стана публична и МВР се оплете във версиите за трагедията, въпросът за това тяло забелязано на стадион "Миньор" отново излезе на дневен ред.Без да се позовава на конкретни източници, близка до властта медия, притежавана от Делян Пеевски написа, че това било слух. "По-късно единият от убийците си признава, че те разпространявали тази информация, за да разберат как ще реагират полицаите и родителите на момичето." - пише в публикацията от 12 януари.Към момента е известно, че единият от "убийците" се е самоубил, а другият "убиец" е в психиатрична клиника. До днешна дата прокуратурата не е повдигнала обвинение и не се знае кого тя счита за извършител на убийството.Биволъ се свърза със службата на европейския спешен телефон 112, която е на подчинение на МВР, и зададе въпроса дали е регистрирано обаждане за видяно голо тяло на момиче в Перник на 8 ноември сутринта."Съгласно чл. 15 и 16 от Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 данните от електронния регистър на Национална система 112 се предоставят по определен ред. При необходимост данни от регистъра във връзка с конкретен инцидент могат да изискват единствено службите за спешно реагиране и органите на съдебната власт." - гласи отговорът на пресслужбата на МВР.Логиката и здравият разум подсказват, че ако изобщо няма такова събитие, то няма данни в електронния регистър на 112 и МВР не е ограничено от закона да го съобщи. Още повече, че едно такова съобщение за липса на обаждане ще пресече слуховете и спекулациите. Вместо това имаме стандартен отказ да бъде дадена информация от голям обществен интерес.Отказ, който ще бъде последван от стандартно продължение - по-чести и по-гръмки въпроси към МВР, Прокуратурата, и тъй като номерът 112 е не само единен, но и европейски - към компетентните европейски институции.Има ли сигнал на телефон 112 от 8 ноември 2011 сутринта за видяно голо тяло на момиче в района на стадион "Миньор", в Перник?
157
0
 
5
 
! Отговори
Мангоджери преди 12 години
Няма смисъл да интерпретираме и да гадаем тук, какво и как се е случило. Нямаме факти, много от разследващите, също нямат факти (фактите са манипулирани). Но аз вярвам, че ще дойде ден, когато всичко ще излезе на яве и тогава тия хора попаднали в заблуда, че са недосегаеми, ........... всички те имат семейства, деца, точно те ще понесът удара от разкритията, децата им. Те ще ходят с наведени глави и няма да намерят покой, от бащините си злодеяния. Обратният часовник брои.
156
0
 
2
 
! Отговори
Дани преди 12 години
До 154Много се смях на изобретателността ти! Хахаха, типичен ДС подход. И как се обвързват всякакви информации. Много ви боли, но минавате в забвение. Все по-малко хора ви се връзват на машинациите ви. Трябваше да бъде забранена партията Ви още в самото начало. Ето затова и ще страдаме дълго още. Но му се вижда края, вярвам на младите, необременени и с непромити мозъци хора. Доказателсто е все по-малкия ви рейтинг, това е хубавото. Като ви спрат и нелегалните финансирания, тогава ще стане.
155
0
 
3
 
! Отговори
потребител преди 12 години
Много благодаря за информацията, наистина хвърля светлина и отговори на много въпроси!
154
0
 
0
 
! Отговори
Летвич преди 12 години
от трън , та на "ГлоК". джурналя.
153
0
 
5
 
! Отговори
Съдия преди 12 години
Съдия Виктор Георгиев мотивира решението си с наличието на категорични доказателства, които го уличават в отвличането и последвалото убийство. Въпреки че показанията на Стоев не са дадени пред съдия, те все пак бяха приложени към делото. Според обясненията двамата с Марио се познавали от 6 г. В началото на юни 2011 станали близки покрай общия им познат Борислав Чолев и заради остра нужда от пари решили да извършат престъпление. Разбрали, че Чолев има 250 хил. евро на влог в ОББ, където работи сестрата на Мирослава - Елеонора. Набелязали момичето заради трайните му навици. На 7 ноември, когато я похитили, двамата дали по 15 лева, за да заредят колата на Любенов с бензин. Марио носел синя маска, а Стойчо - сива. Издебнали момичето след излизането от залата. Марио я стреснал, а Стойчо я издебнал в гърба. Залепили устата й с тиксо и я завели в гората.Вързали свински опашки на краката йДокато Любенов отишъл да вземе колата си, момичето казало на Стойчо: Аз май те познавам. Той я успокоил, че тя не им е нужна, а им трябват само парите на Чолев. Завели я в гаража на Чочо, откъдето тя се обадила на сестра си, а после пратила и съобщение как Елеонора да намери указания на картинг писта в града. С голфа на Заека закарали момичето над с. Планиница. По думите на Стоев Марио увил стоманено въже около врата й, а Чочо я държал за краката. Когато издъхнала, изкопали ров. Дрехите й сложили в 3 плика, които изхвърлили в контейнери в близки села. Около две седмици след смъртта й оставили писмо, адресирано до Борислав до улука на вратата на гаража му. Към него имало и СИМ карта, чрез която похитителите трябвало да се свържат с него, но това така и не станало. В писмото се казвало той да напише хикс на вратата, когато събере парите. Именно на това писмо по-късно бил открит и отпечатъкът на бившия полицай.
152
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СПОРЕД ТАЕН СВИДЕТЕЛ ИНСЦЕНИРАЛ ГРАБЕЖ, ЗА ДА СЕ ИЗКАРА ЛУДСрокът на експертизата, която трябва да установи дали Марио Любенов-Заека страда от шизофрения, вчера беше удължен с още 20 дни от Окръжния съд в Перник. Изследването обаче не е във връзка с убийството на Мирослава, а по делото, което се води срещу Заека за фалшифициране на пари. Тя ще послужи и по делото за смъртта на момичето. Пред съда началникът на отделението Съдебна психиатрия в столичната клиника Св. Наум д-р Петър Маринов заяви, че е необходимо изготвяне на комплексна експертиза, с която да се огледат всички детайли.Междувременно прокуратурата се позова на анонимен свидетел, който твърди, че Марио сам инсценирал грабеж през януари 2009 година. Целял да бъде освидетелстван като шизофреник, заяви обвинителят Пламен Найденов.Защитниците на Любенов обаче твърдят, че след въпросния грабеж той бил тежко ранен имал счупена челюст и случайна жена го спасила, така че няма как сам да е подготвил всичко това.
151
0
 
5
 
! Отговори
весо потния преди 12 години
ех на каква народна любов се радва министерството на моята дружка,как да не пея песни за тея юнаци.