100 препарирани животни конфискувани от ресторанти

Контролът в Благоевградско - предимно по ловните дружинки
8 май 2012 14:12,
1
100 препарирани животни конфискувани от ресторанти
Снимка: Булфото

Над 100 препарирани животни са конфискувани от ресторанти, механи и заведения в Благоевград при проверки на Регионална инспекция по околната среда и водите.

Равносметката от акцията обяви пред "Фокус"Росен Алексов - главен експерт по опазване на биологичното разнообразие в РИОСВ-Благоевград.

Според него контролът върху работилниците за препарирани животни е трудно осъществим, тъй като обработката на отстреляните екземпляри се прави в частни къщи. Обстойно надзираване можело да се прави най-пълноценно в ловните дружини.

Алексов допълни, че ако го няма вътрешния контрол, служителите на РИОСВ и горските служителите нямат възможност да проследяват всяка една пушка в гората.

"Ако един вид защитено животно бъде отстреляно и занесено в частна къща, то се препарира там и след това трудно би могъл да бъде проследен пътят му в страната или чужбина", заяви още Алексов. 

Експертът обясни още, че всяка година в инспекцията се подават между 10 и 20 сигнала от граждани за наранени животни.

"Обикновено става въпрос за паднали малки щъркели от гнездата или изоставени от възрастните, както и за сови, които витаят около гнездата", каза Алексов. През есента сигналите, които се получават, са предимно за отстреляни мишелови. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
0
 
! Отговори
от фейса преди 11 години
Ако се опитвате да ни трогнете се откажете по-добре. Ние се кефим само на мечета, тигърчета и милинки кучинки - гугугугу шушиии гуууш!