Задържаха двама мъже, източвали хиляди евро социални помощи

Единият успял да изтегли 19 хиляди евро
12 дек 2012 22:00,
4
Задържаха двама мъже, източвали хиляди евро социални помощи
Снимка: Reuters

Криминалисти задържаха двама мъже в Шумен, които източвали социални помощи от страна-членка на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на МВР.

38-годишният А.З. и 41-годишният А.Д. набирали хора от селата в Шуменско с обещанието да им осигурят работа в чужбина. Пътните разходи се поемали от „работодателя“.

При пристигането на място те се регистрирали адресно, подавали молби за социални помощи и след известен период от време получавали банкови карти, от които да теглят определените средства за помощи.

Тогава псевдоработодателите вземали картите, давали на жертвите си между 300 и 500 евро и ги връщали в България, като запазвали документите за себе си. По този начин те продължавали да теглят от чуждите пари.

По данни на МВР само от „социалните помощи” на трима души единият участник в престъпната схема е успял да изтегли близо 19 000 евро.

При претърсване в домовете на А.З. и А.Д. са открити 22 банкови карти, списъци с имена, срещу които са изписани четири цифрени числа, най-вероятно PIN- кодове на картите.

Разследването започнало след подадени жалби на измамени граждани. Те обяснили, че са им източени банковите сметки. В процеса на разследването е установена, че двамата местни жители работили независимо един от друг.

Работата по документиране на случая продължава, започнато е досъдебно производство.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
22 преди 11 години
Белким е по добре да се пребиваш от работа.В цяла БГ е така,все чакат някои дъги дооправи.
3
0
 
6
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Най-вероятно са *** ...
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В коя държава отпускат толкова лесно социални помощи? Според мен- "прегрешението" на тия "инициативни" българи не е само това.
1
3
 
24
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 11 години
в НОРМАЛНИТЕ медии пише че А.З. и А.Д са с турски имена