Акция "Абитуриенти" и специални наряди за баловете

Полицията предприема инициативи за безопасност на пътя през май
14
Акция "Абитуриенти" и специални наряди за баловете
Снимка: архив, БулФото

Различни инициативи предприемат от „Пътна полиция“ за превенцията на пътната безопасност през май.

Превантивните дейности са насочени към основните компоненти, които гарантират сигурността по пътищата – инфраструктура, организация на движението, превенция към рисковете и участниците в движението, промяна на контролната дейност, съобщи началникът на отдела комисар Антон Антонов.

По отношение на инфраструктурата предстоят огледи на основната и градската пътни мрежи в страната. Такъв оглед беше осъществен през септември 2013 година и бяха изготвени над 2000 предписания към стопаните на пътищата за отстраняване на недостатъците, уточни Антонов. Ще се проверява какво е изпълнено от предписанията от миналата година, ще направим преглед и на готовността на летните туристически маршрути предвид очаквания по-голям трафик, съобщи той.

Пътните участъци с висока концентрация на катастрофи са 124 през 2013 година. Над 20 от тях са с повторяемост за последните 3 години, а 12 - с повторяемост за последните 5 години.

За недопускане на пътнотранспортни произшествия по време на предстоящите абитуриентски тържества МВР отново ще организира традиционната за пътна полиция превантивна кампания „Абитуриенти”, съобщи инспектор Асен Караджов от „Пътна полиция”. През тази година ще бъде приложен иновативен метод за превенция с провеждането на срещи-беседи с абитуриентите, на които ще бъде представен филмът „Млада Европа”.

Целта е младите хора да разберат, колко е важно спазването на правилата за движение по пътищата, както и те да бъдат насърчени към културното и законно поведение на пътя и избягване на рискови ситуации – основна причина за пътнотранспортни произшествия.

От Пътна полиция предупредиха, че по време на предстоящите абитуриентски балове има голяма опасност от тежки произшествия и по вина на шофьори, които возят абитуриенти. Основните рискови фактори за тях са управление с превишена скорост, опасни маневри, отнемане на предимство, преминаване на червен сигнал на светофара, возене на повече от допустимия брой пътници, управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи, агресивно поведение спрямо останалите участници в движението и други.

По време на абитуриентските празници ще бъдат определени специални наряди от областните дирекции на МВР за подпомагане и контрол на движението. В по-големите градове ще се изготвят и маршрути за придвижване към местата на организираните абитуриентски празненства, съобщи комисар Антон Антонов.

От Пътна полиция обърнаха внимание и на пътната безопасност през предстоящите празнични дни – от 1 до 6 май и предупредиха, че възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки. Причините за тях най-често са свързани с увеличената интензивност на движението и образуването на колони и задръствания, включване в движението на много велосипедисти, мотоциклетисти и мотопедисти, превишаване на разрешените скорости и предприемане на рискови изпреварвания, управление на МПС от неправоспособни водачи или в нетрезво състояние, занижена дисциплина от страна на водачи и пешеходци.

Статистиката в периода 1 – 6 май 2013 г. показва, че са настъпили общо 106 пътнотранспортни произшествия, като в 102 (96%) от случаите с поведението си водачите са причинили катастрофите, съобщи инспектор Мария Ботева от “Пътна полиция”. Загинали са 9 участници в движението, от които 7 са шофьори, а двама са пътували в автомобилите на свои близки. С травми от тези произшествия са се оказали 140 участници в движението. Анализът показва, че най-често пътни инциденти настъпват в населените места, като в градовете те са най-много.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
3 преди 10 години
Абе направо изкарайте баретите за тези престъпници :) :):)
10
0
 
0
 
! Отговори
набюдател преди 10 години
Аааа там където има пари има акция!!!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не от *** набези или от сирийските "бежанци" участвали в кланета над християни ще ни пазят, ами от българските студенти. Тва каква държава е бе?!? Най-важното е народът да бъде репресиран и дран всеки ден, така чувството за безпомощност е дълбоко вкоренено в манталитета на изчезващия вид
8
0
 
10
 
! Отговори
Шишо-бакшишо преди 10 години
Лесно става - тате крие ключовете за колата и изпраща пикльото/лата на бал само с 20 кинта за такси :)
7
4
 
0
 
! Отговори
Georgi преди 10 години
Imeto na akciq mai trqbva da bude ZAHRANVANE zashtoto sega chengetata shte poluchat 13 i 14 zaplata.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що не пишете за "голямото изнасяне" бееее??Селяните си отиват по родните места..........
5
3
 
13
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Да намалиме стърчащите от прозорците абитуриенти. То това е голяма простотия, после глупавото броене до 12. Събират се и броят до 12 и крещят?!?!?Какви са тия глупости какво е това нещо. Май за 12 години са научили само това !
4
5
 
12
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
Идва новата партида сервитьорки.
3
2
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
За баловете или за изборите ?
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много жалка работа са тези 'балове'. Само се излагация и купон в стил-елате ни вижте.Срамни сцени с тези пиянски изцепки, кряскащи младежи, кряскащи млади млади момичета. Родителите си дават последният петак за една пиянска простотия. Така е било винаги в БГ.Селският манталитет си показва лицето.
1
5
 
15
 
! Отговори
Луцифер преди 10 години
Стига бе хора,съсипахте катаджиите от работа.