Бивш депутат участвал в контрабанден канал за цигари

Мащабната схема за 80 млн. лв. работила от няколко години
Обновена: 14 май 2014 22:53 | 14 май 2014 22:50, Веселина Йорданова
53
Бивш депутат участвал в контрабанден канал за цигари
Снимка: архив, Ройтерс

Мащабна схема за търговия и контрабанда с нелегално произведени цигари е работила от няколко години и се е разпростряла на територията на три контитента, съобщи БНТ.

От МВР и прокуратурата потвърждават, че има данни за извършени сделки на стойност стотици милиони левове.
Според източници на телевизията част от международната престъпна група е бил българин – публична личност, бивш депутат, сменил няколко партии.

Освен за контрабанда има доказателства за фалшифициране на търговски марки, документи, печати, дори и банкови гаранции, както и клониране на фирми.

Двама мъже на 38 и 41 години с богато криминално минало регистрират дружество Булгартабак-трейдинг със седалище в луксозен бизнес-център в сърцето на Дубай. Истинският Булгартабак обаче дори не подозира за търговското си дружество в Близкия изток.

Двамата комбинатори отварят в София офис на дубайския клонинг на българския цигарен холдинг и се представят за официални търговски представители на големи световни производители на известни и утвърдени марки цигари. От МВР потвърдили, че от името на фалшивия Булгартабак са сключени голямо количество сделки.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заявява, че всъщност са използвали чужди търговски марки, без да има за това съответното разрешение и на практика са въвеждали в заблуждение търговските си контрагенти. Сключвали са договори и са ощетявали реално от една страна държавата и ЕС, от друга страна водещи световни производители на тютюневи изделия.

В софийския си офис двамата започват да предлагат цигари. Бизнесмен, пострадал от дейността им предоставил на телевизията снимки на предлаганите мостри. Асортиментът обхващал цялата гама продукти на бългаския цигарен холдинг и световните производители, папиросите обаче били фалшиви.

Според запознати те се произвеждали основно в две фабрики в съседни на България държави, от където с фалшиви митнически и банкови документи пристигали у нас най-често под формата на временен внос с цел реекспорт.

Фалшивите цигари са предлагани предимно на търговци, които оперират на европейския пазар, тъй като там цените са по-високи.  Средният договор за доставка е на стойност 80 милиона лева.

Христо Динев, градски прокурор на София съобщи, че е установено, че са издавани фалшиви банкови гаранции, които са послужили за сключване на съответните договори и сделки.

Събраните до момента доказателства сочат, че най-много цигари са изнесени към Великобритания, има данни за износ и към страни от Южна Америка. Част от експорта за континентална Европа е бил маскиран и с официалния износ на реалните дистрибутори. Тогава е прилагана схемата 5:3 или при пет редовни мастербокса се слагат три от фалшивите цигари.

Засега са повдигнати обвинения на двамата мъже, регистрирали фирмата в Дубай и поддържали офиса в София, но според Динев със сигурност и кръгът на обвиняемите ще бъде разширен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
БРАВО!!!!!! ОТКРИХА ТОПЛАТА ВОДА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ХА ХА ХА!!!!!!!!!!!!!
41
0
 
6
 
! Отговори
Папироса преди 9 години
Схемата си е на Булгартабак с любезното съдействие на Пеевски и компания! И офисите в Дубай и Арабските емирства са си тяхни, и фабриките Македония и Сърбия също! Проверете на официалния сайт на БТ и ще ви стане ясно! Ама били компании-клонинги, айде дееее!!!!!!!!!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Верно е, че отзад прозира ясно Пеевски, който заради тази схема сготви Бисеров
39
0
 
4
 
! Отговори
Близък преди 9 години
Говорите глупости,лично познавам хората,повярвайте не са с никой,просто края на миналата година ги назначиха като пълномощници на Булгартабак Трейдинг ,реално съществуваща фирма която беше продадена,виждал съм им пълната документация,която беше заверена от хиляда места,включително и от външно министерство,проблема е че сега ДЕБЕЛАТА ***-ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ иска да им я отнеме,да наложи държавен рекет,тъй като само тази фирма има права за Близкия Изток,а сега след като наново си смени собственика ,Булгартабак Холдинг на близки до СВИНЯТА и нямат контрол над тази дестинация,искат по нечестен начин д
38
5
 
7
 
! Отговори
Буда Тъпото преди 9 години
Бивш премиер участва в контрабандата и производството на нелегални цигари,известен е и с това,че след мандата си често посещава Близкия изток
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Булгартабак холдинг учреди търговско дружество в ДубайТо ще е 60% собственост на холдинга и 40% на Булгартабак Трейдинг АДПрепоръчай (12)Bearish Neutral Bullish(57B / BTH)Съветът на директорите на Булгартабак холдинг АД е одобрил учредяването на дружество Bulgartabac Trade с регистрация в Jafza, Dubai. Дружеството ще бъде с капитал 500 000 дирхама (валутата на Обединените арабски емирства), от които Булгартабак холдинг АД ще притежава 60%, а Булгартабак Трейдинг ЕАД останалите 40%.Дубай е основен финансов и търговски център в Близкия изток и създаването на това дружество е
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я вижте интересна статия:investor.bg/***-i-analizi/339/a/bulgartabak-holding-uchredi-tyrgovsko-drujestvo-v-dubai,133527
35
3
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименВСЯКА ПАРТИЯ СИ ИМА ТАКИВАЛИЧНОСТИТА КАК СЕ ПЪЛНЯТ ЧЕРНИТЕ ПАРТИЙНИКАСИ...ТАЗИ СХЕМА Я ИМА И НА ЗАПАД НЯМА КАКВО ДА СЕ ЛЪЖЕМ
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От ДСП, ако е това е само Хр. Бисеров. По интересно, кои ли бил от БСП. Тма има няколко хора. Първо се сещам за Лупи, Р.Петков, не изключвам и Първанов.
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Позитанци защо мълчат х...й в устата ли държат?
32
3
 
11
 
! Отговори
Апо преди 9 години
Каквото и да си говорим,след всички пионки и бушони подредени,оцветени и платени подобаващо,в края на веригата винаги ще открием някой дърт мазен *** или неговите наследници.Това е БГ реалността.
31
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако депутата беше от ГЕРБ, сега на Позитано 20 да са повторили 1000 пъти името му.Ясно е че от спин партията или от ДПС.Комунистите могат само да лъжат и крадат. товае.Благодаря на МИ6(аглиските служби), че са разкрили червените бандити.
30
0
 
19
 
! Отговори
? преди 9 години
А схемите за грабеж на настоящите депутати кой и кога ще нищи?
29
4
 
19
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Разбира се, че е някой от ДПС. Там са все такива - крадци и мошеници.
28
2
 
26
 
! Отговори
Диамант преди 9 години
Най вероятно това да е Христо Диамант-Бисеров
27
6
 
23
 
! Отговори
Тъпи опорни точки преди 9 години
Не разбрахте ли, че пише, че дупедатът е сменил няколко партии, т.е. не е "гербераст", *** опорни точки на тъпата Моника, както и никой не е никакъв в българската политика, а всички са криминали.
26
2
 
15
 
! Отговори
Цв. преди 9 години
Нямаше ли един депутат с прякор Фаса.Сещам се и за едни документи с подправен подпис на ББ
25
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажете му името бе , или ви платиха достатъчно да си траете!
24
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продажна журналистическа мафия, слуги на парламента и олигарсите, ей това сте вие.
23
0
 
31
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Какво става с Бисерчето ,жив ли е ,пуши ли ,кога ще разберем до къде стигна разследването и за какво ???