5 г. затвор за Писториус за убийството на приятелката му

Присъдата може да бъда намалена при добро поведение
Обновена: 21 окт 2014 14:01 | 21 окт 2014 13:21,
15
5 г. затвор за Писториус за убийството на приятелката му
Снимка: Reuters

Южноафриканският лекоатлет параолимпиец Оскар Писториус беше осъден на пет години затвор - ефективна присъда, заради убийството на приятелката си Рийва Стийнкамп. Това постанови днес съдия Токозиле Масипа, след като прочете присъдата.

Писториус е признат за виновен за непредумишлено убийство, а в присъдата освен петте години ефективно има добавени и три години с изпитателен срок заради използване на оръжение в ресторант.

"Присъдата винаги има и субективен характер, защото това не е научно решение. Необходимо е да се отчита тежестта на деянието, възможността да се поправи провинилия се и интересите на обществото, заяви съдийката. Тя припомни, че защитата е искала три години домашен арест и изправителен труд, а прокурорът е искал 10 години затвор.

Съдия Масипа отхвърли искането на защитата, че затворите не са приспособени за инвалиди, какъвто се явява Писториус, и че поради тази причина трябва да се търси алтернативен вариант за наказание.

"За Южна Африка ще бъде лош пример, ако ние покажем, че затворът за бедните не е същият като затвора за богатите. Надявам се, че присъдата ще помогне на семейството на загиналата да преживее някак си загубата, доколкото е възможно. Но един домашен арест, какъвто иска защитата, е неправилен сигнал за нашето общество. А по-дълъг срок на лишаване от свобода пък ще бъде лош за реабилитацията на виновния. Затова взехме решение за 5 години затвор - приемаме, че това е една балансирана присъда", добави съдийката.

Приятелката на Писториус беше убита на 14-и февруари 2013-а година, а делото стартира на 13-и октомври същата година.

Днешната присъда беше продължение на близо 20 месеца досъдебно производство, разследване и проучване на всички детайли по този фатален за Рийва Стийнкамп инцидент.

Писториус може да получи съкращаване на присъдата и по-ранно излизане, ако има безупречно поведение и работи в затвора. Но най-малко 18 месеца той ще бъде зад решетките и едва след това ще може да се надява на съкращаване на присъдата или помилване.

Като утежняващи вината обстоятелства тя посочи фактите, че Писториус е стрелял четири пъти към малкото помещение, откъдето е чул шум, което е доста малко пространство, за да избяга дори и крадец, и че той е бил обучаван да стреля с оръжие, така че е бил наясно какво произхожда от тези четири изстрела в една посока.

Като смекчаващи вината обстоятелства съдийката обяви, че той веднага е показал разкаяние и емоционалните разстройства след смъртта на момичето са искрени. Веднага след стрелбата, когато моделката Стийнкамп вече е в тежко състояние, той се е опитал да й помогне, за да оживее, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малкото помещение на български се нарича тоалетната - към авторката на статията. Има анимация на убииството в Youtube.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко му е на този ***. Искал е да убие човека, който е бил отзад. Дали е знаел или не е трудно да се докаже. Но да стреляш няколко пъти в тясно пространство и да си обучен стрелец е ОЧЕВИДНО защо го е направил!!! Аз лични смятам, че този комлексар е знаел, че това е приятелката му! Това са псевдо звездите на обществото, които като човешки характер са пълни ***!!!
5
0
 
3
 
! Отговори
shady преди 9 години
Вижте сега, както в този така и в много други подобни случаи няма как да се разбере какво точно е станало и какво се е въртяло в главите на убиеца и жертвата. Дори и съдът да е абсолютно справедлив, неподкупен и т.н. пак няма как да се установи това.В случая според мен е установено в по-голяма степен какво е станало, но защо е станало си остава донякъде мистерия и това само Писториус си го знае.
4
1
 
15
 
! Отговори
me преди 9 години
Смегчаващо вината обстоятелство било, че е показал разкаяние???Ми че то ако е така, всички да стреляме по който не ни харева, да се разкаем да ги лежим година и половина и толкова. КАкви са тия простотии? Не знам как не ги е срам да го оставят да му се размине на тоя убиец. Защото той е убиец, когато стреляш по стая,в която не знаеш кой има, но знаеш че има някой, това те прави определено убиец. Дали ще е приятелката ти или неизвестен чернокож, пак си убиец и трябва да лежиш! 4 изтрела! Не 1!
3
1
 
19
 
! Отговори
йхгллкгх преди 9 години
Скарали са се, тя е побегнала да се скрие и той я е разстрелял като мръсен пес! Ама пак... 5 години ефективно си е къде-къде по-добре от условните, които се дават на (ДОКАЗАНИ) убийци в България...
2
2
 
8
 
! Отговори
South Africa преди 9 години
Tuk sa i nashite hora s BG parite, vashite..
1
6
 
33
 
! Отговори
Гочо преди 9 години
И в Южна Африка правосъдието е като българското.Олекна ми.