Полицията разкри схема за телефонни измами в Перник

Арестуван е 38-годишен мъж от София
24 мар 2015 12:20, Красимир Ангелов
2
Полицията разкри схема за телефонни измами в Перник
Снимка: Булфото, архив

Полицията в Перник разкри схема за извършване на телефонни измами, съобщават от Областната дирекция на МВР.

В резултат на проведеното разследване е задържан 38-годишен мъж от София с прякор "Руснака". Установено е, че мъжът е съпричастен към извършена измама на възрастен мъж от пернишки квартал.

Пенсионерът се доверил на телефонно обаждане, при което му съобщили, че синът му е направил катастрофа и са необходими пари за свидетели и потулване на случая. Така 38-годишният мъж получил 6000 лева, като пристигнал на адреса с такси, наето от град София. По-късно предал голяма част от сумата на истинския организатор на схемата, като оставил процент за себе си и за шофьора.

Установено е, че организаторът на престъпното деяние е от град Севлиево. Севлиевецът давал указание на „мулето” какво точно да прави и къде да оставя получените от жертвите суми. Най-често това ставало в поле край пътя, отчитат от полицията.

При претърсване на адреси в столицата, обитавани от задържания мъж, са намерени множество СИМ – карти, мобилни телефони и готови пластики за използване. Мъжът е криминално проявен, познат с кражби, измами, грабежи, използване на фалшиви документи и наркотици. Излежал е и три ефективни присъди за подобни деяния.

Първоначално е задържан за 72 часа с прокурорско постановление, а в момента е с мярка за неотклонение "задържане под стража". Повдигнато му е обвинение и работата по разследването продължава за установяването на всички участници в телефонните измами и доказване на престъпната им дейност.

От полицията отново напомнят на гражданите да не се доверяват на подобни обаждания, при които се искат пари. Преди да направят каквото и да било, да се обадят на близките си и на тел. 112.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na momenta hvanatite bokluci trqbva da badat obeseni na centara na sofiq I se prklukva s tiq gluposti
1
0
 
8
 
! Отговори
Млади мъже, които преди 9 години
изговаряха някои гласни типично "по севлиевски", а някои съгласни - по ромски, преди 15-ина години се представяха по телефоните като приносители на колети от чужбина, на които трябва да се дадат солидни суми, защото в колета имало още повече пари. Когато се обадиха у дома, искаха 500 евро, защото някакъв наш братовчед, който работил на Запад ни пращал колет с 3000 евро! Най-напред разпитваха дали имаме близки в чужбина. Такива се бяха обаждали и на други мои познати.