Джебчии делят с полицаи, за да бачкат на воля в мола

Игнатиево - градът с палати на социално слаби
Обновена: 1 юни 2015 13:58 | 1 юни 2015 11:30, Камелия Цветанова
178
Джебчии делят с полицаи, за да бачкат на воля в мола
Снимка: Булфото, архив

Джебчии плащат по 2000 лв. на човек от полицията, за да се трие веществено доказателство, или пък 10 000 лв. такса, за да не те закача охраната в мола.
 
"При нас в занаята нон-стоп се изкарват пари, няма спиране. Зависи, може и 1000 лв. да изкарваш, може и 500, може и 1 500 лв. Аз от 10 години само по моловете съм- Варна МОЛ, гранд Мол, Варна Мол, Гранд мол. Че си изкарвам хляба оттaм”, споделя Евгения, дългогодишна джебчийка пред Нова телевизия.

"В добри за тях дни, в кавички, могат да стигнат до десетки хиляди евро”, казва Георги Алексиев, управител на настоящата фирма на мола. Той призна, че със старата охранителна фирма джебджиите са делели пари и това се  е знаело, но сега такова нещо няма.

На един от гардовете са му предложили 10 000 лева на месец, за да си крадат спокойно, но той е отказал.

Джебджийките Евгения и Мария са в бизнеса от малки. Наследили са занаята от техните близки и са се разминавали  с леки присъди.

Мария започнала на 11 години, свекърва й я научала. Сега тя планира да обучи и 8-годишната си дъщеря. Издържат семействата си само с парите, които изкарват от кражби. Обират туристи не само във Варна, но и в чужбина.

Евгения е била и в Турция, но й е било по-трудно, отколкото тук.

"Не беше така. Има къде да се бачка, но законите им много опасни са”, споделя Евгения.

И двете живеят в луксозни къщи за стотици хиляди левове и карат също толкова луксозни автомобили.

Джебчийките твърдят, че имали връзки и в полицията и ако запис от охранителните камери на мола попадне там, плащали на техен човек, за да ги отърве.

Понякога сумите, които твърдят, че давали на полицията, надвишавали 500 лв. Мъжът на Евгения обяснява колко е неизгодно.

„Дават се много пари. В полицията много пари се дават- даваш на дознателя, даваш на шефа им, дознателят взима 2 000лв. само да махне един диск - 2 000 лв. да изтрие диска. Направо ни дерат кожите. Даваме си от джоба  понякога”, обяснява Васил, мъжът на Евгения.

Евгения и Мария обясняват, че най- лесната и апетитна плячка са израелците.

"Значи гърците и израелците, те са най-прости. Ти му казваш пази, той забравя и когато в тоалетната в мола влизат на чешмата, пак ги заблуждаваме и пак ги бачкаме, докато си измият ръцете. Някой не знае как се пуска чешмата. Не знаят как, аз им пускам по-гореща, побърквам ги вътре. И когато са, аз сега гледам, коя, в коя тоалетна ще влезе. Гледам да съм близо. Пускам капака, пускам водата и се качвам отгоре. Тя оставя чантата, нали в закачалката и тя на цокалото, взимам я отгоре и я дърпам”, казва Евгения.

Джебчийките разбират предварително кога  и в колко часа пристигат туристите в мола. За да не бият на очи, се дегизират като тях.

„Когато са забрадени и аз сега не мога да отида при арабките, веднага забрадката, шалчето, туниката, хем да не се гледат гъзовете и маратонки нося, да не се гледа и крака. Всичко знаем”, споделя Евгения.

А докато Мария живее охолно с парите от джебчийство, тя е получавала социални помощи от държавата. На хартия, Евгения също се води, че живее на прага на бедността. По документи, работи на минимална работна заплата.

Така са голяма част от жителите на този малък град до Варна – Игнатиево. Тук бедна къща няма. Няма и човек без скъп автомобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 45: "...които не краде и не рекетира." !!! Като се има предвид, че 40% от дохода на българина е от т.н. "сива икономика" вероятноста да си "единствения *** в тази държава" е много малка. Но ако си чист - Поздравления !
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
джебчий - 10000 лева подкуп?джебчий????
32
0
 
5
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Цитат от статията: "Джебджийките Евгения и Мария са в бизнеса от малки."А бе, хора, нали сте журналисти. Как може да имате такива фрапантни правописни грешки в статията? Пише се джебЧия, не джебДЖия.
31
1
 
13
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Добре, че са тези телевизии. Ако на някой трябва да се дава орден стара планина това са журналистите от Нова и бТВ. Крайно време е да почнат да се режат полицейски глави. Не може 30 000 търтея да живеят на наш гръб и вместо да пазят нас да покриват престъпниците.
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледайте репортажа, има го в конкурентните медии. Там има доста повече информация, отколкото тук. Например се оказва, че разследването започва, след като джебчиите предлагат подкупи на служителите на новата охранителна фирма на мола. Но пичовете са свестни, отказват и започва тайното разследване. Така че има и честни хора в тази държава, не всички са крадци.
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Присъди, присъди, присъди. Чакаме присъди за варненските полицаи. След това и за джебчиите.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"до 36: "Или и вие всичките сте в кюпа?".....и ЕХОТО отговаря: Всичките сте кюпа....кюпа...кюпа...."От този отговор най-много ме беше страх. Явно аз съм единствения *** в тази държава, които не краде и не рекетира.
27
0
 
43
 
! Отговори
герман преди 8 години
Браво на Нова Телевизия! Но какво се случва - защо най-обикновени журналисти разкриват престъпления за милиарди, а 10 000 държавни служители, чиято единствена цел е да преследва измамниците, не могат да хванат и един крадец? Как става така, че един журналист и един оператор свършват повече работа от 10000 държавни служители?
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 36: "Или и вие всичките сте в кюпа?".....и ЕХОТО отговаря: Всичките сте кюпа....кюпа...кюпа....
25
0
 
3
 
! Отговори
bez преди 8 години
Samo taka. O kukite da se pensionirat na 25, che da ne se prerabotvat
24
0
 
22
 
! Отговори
? преди 8 години
"Издържат семействата си САМО с парите, които изкарват от кражби"....Брейй, да ги съжали човек...
23
0
 
39
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Майко мила. Социално слаби милионери, които всеки месец прибират пари от нашите данъци. Те тънат в разкош, живеят в къщи за милиони. Карат коли, за които аз трябва да работя 100 години, за да изкарам толкова пари, забележете - за да изкарам, не да ги спестя. Кога ще се намеси тази полиция, НАП, държавата. За бога, братя, докога ще ги търпим? Или и вие всичките сте в кюпа?
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не се казва за къщите и автомобилите на "охранителите" !
21
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веско Маринов пееше: Нашата полиция ни пази! Явно кого има в предвид.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 18: Кога смяташ да и счупиш пръстите:Когато "плаща" +илиКогато "работи" -
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво ще коментира вътрешният министър? Няма данни за престъпление, всичко е под контрол.
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато не се режат ръцете (в буквалния смисъл), на тези които дават подкупи, на тези които ги вземат и на тези които крадат- няма оправия. Плащаме данъци, за да храним хора които хич не ги е еня за нас. Стигнахме до там, че трябва да се пазим и лекуваме сами.....
17
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Остава и да се пенсионират първа категория, защото работат при опасни условия....
16
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България няма престъпление без участието на бивш, настоящ или бъдещ милиционер. Те затова се напъват да са там,иначе кой нормален човек, макар и интелектуално осакатен би станал такъв и да работи за смешни пари,освен ако няма далавера. А статията доказва още веднъж ,че престъпленията се вършат основно от милицията, интегриращите се и дскомунисти .Тези за изхранването на които отиват над 7-8 милиарда лева годишно ,без да броим щетите нанесени от престъпното им действие или бездействие .
15
0
 
39
 
! Отговори
ПЕДОФИЛИЯ+ДЖЕБЧИЙСТВ преди 8 години
Направи ли ви впечатление споделеното от джебчийката Мария?Първо е била обучена от свекърва си на джебчийство и едва след това е започнала да краде. КОГАТО Е ЗАПОЧНАЛА, Е БИЛА НА 11 ГОДИНИ.На колко ли годинки е била, когато са я омъжили?!Наистина, много показателно съчетание на видове културни особености!И само преди няколко дена, висши държавни служители ни внушаваха, че тези същества били също такива граждани на България, каквито сме ние и затова трябвало ДА СВИКНЕМ с особеностите им?!