Със 70 км/ч над ограничението – конфискуват ти колата

При профучаване с повече над от 60 км/ч возилото е месец на наказателен паркинг
Обновена: 29 юли 2015 07:01 | 29 юли 2015 07:00, Камелия Цветанова
201
Със 70 км/ч над ограничението – конфискуват ти колата
Снимка: Булфото, архив

Колата да се конфискува при прелитане с повече от 70 км/ч над ограничението. С такова предложение за поправка в закона е излязла Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, в която участват представители на институции и неправителствени организации, експерти, министри и депутати, пише в. "Монитор".

Идеята, според която с колата си трябва да се прощават джигитите, спипани да карат с над 120 км/ч в града или с над 210 км/ч на магистралата, е лансирана на провелото се в понеделник в МВР заседание на звеното. Тя е заимствана от Холандия и е част от цял пакет от мерки срещу опасните шофьори.

Предвижда се също така спиране от движение на возилото за месец при профучаване с повече от 60 км/ч над допустимата скорост и задържането му в наказателен паркинг, при това срещу заплащане.

От комисията се позовават на европейската практика, като освен със страната на лалетата дават пример и с превъзпитателните мерки, въведени във Франция, където за 50 км/ч отгоре глобата била 1500 евро, а допълнително книжката горяла за цели 3 години.

Освен това при повторно такова нарушение джигитите можело да се озоват в пандиза за 3 месеца. Затова като допълнение в пакета от мерки срещу любителите на високите скорости звеното, подпомагащо МС, предлага освен предвидената глоба от 300 лв. с книжката си да се прощават за един месец прелетелите с повече от 40 км/ч над ограничението. Според сега действащите правила свидетелството се отнема при 50 км/ч отгоре. Същото наказание се предвижда и за 50 км/ч над лимита в извъннаселените места, вместо както досега да се налага само глоба, независимо от скоростта.

Комисията е отчела като основна причина за инцидентите на пътя именно бясната скорост. Според статистиката в периода 2011-2014 година неспазването на ограниченията е довело до 9756 тежки произшествия, при които са загинали 1187 души и са били ранени 12 599. Средно по 6 души издъхвали при такива инциденти всяка седмица.

Шофьорската книжка да се поставя на видно място в колата преди потеглянето й, например на таблото или предното стъкло като гаранция, че водачът разполага с такава, предлагат пък от комисията като мярка срещу джигитите, които нямат право да сядат зад волана, става ясно от протоколите от заседанието в понеделник.

Засега обаче не е ясно дали камерите на КАТ ще снимат колите за наличието на свидетелство за правоуправление, или липсата на книжка на стъклото ще бъде само предпоставка униформените да вдигат палката и да спират автомобилите.

Част от предложените от комисията мерки за подобряване на безопасността по пътищата са свързани и със сигурността на пътниците, включваща поставянето на предпазни колани и детски столчета в колите. За да бъдат вкарани в правия път както те, а също и безразсъдните шофьори, застрашаващи живота на останалите хора в автомобила, са разписани жестоки санкции. Така за всеки пътник без колан водачът ще се бърка по 50 лв., а ако няма „Гражданска отговорност” - по 100 лв. Подпийналите джигити с алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила пък освен че както досега ще се прощават с книжката си за срок от 6 до 12 месеца и ще отнасят глоба от 500 лв. до 1000 лв., ще олекват вече и с по 300 лв. за всеки пътник в колата.

Същото важи и за водачите, отказали проба с дрегер, за които предвиденото в момента съгласно Закона за движение по пътищата наказание е лишаване от правоуправление за 2 години и глоба от 2000 лв. Който пък управлява спрян от движение автомобил или няма книжка, освен досегашната глоба от 100 лв. до 300 лв. ще се бърка по още 50 лв. за всеки в колата, а при леки произшествия заради несъобразена скорост или неспазване на дистанция освен предвидената санкция от 100 до 200 лв. катаджиите ще събират по 20 лв. за всеки пътник. Отделно както и досега самите пътници ще отнасят по 50 лв. глоба за непоставен колан, но същата санкция ще им се налага вече и ако са седнали до неправоспособен или пиян водач, като и до каращ без „Гражданска отговорност”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
никъде не виждам брутални санкции за минаване на червено и неправилно изпреварване които са поне 70% от причините за катастрофи
111
3
 
4
 
! Отговори
Съгласен съм преди 8 години
с направените предложения! Сега дайте да решим в същия стил и проблема с разни ***, движещи се с 5-10 км/ч на градски булевард! Такива мекотели, най-вече в черепната кутия, пречат на забързаните пешеходци, на колоздачите, а на автомобилите направо им разказват играта. Подобни *** следва да им се отнема поне за две седмици правото да се движат по улиците с автомобил. Да маат крачоли и да не докосват автомобил!
110
2
 
4
 
! Отговори
nqkoi si преди 8 години
V London taka vav Franciq taka .. ama ne si davate smetka che v drugite durjavi zaplatite sa na svetlinni godini ot nashite otdelno patishtata im nqmat nishto obshto za tam sum suglasen za globi i t.n . Nashite glupaci v kostiumi kato vzemat primer ot drugite da go pravqt kato horata ne samo da tursqt kqra... a na SISI moga da i go nabiq sas zasilka v mirizliviq ***
109
0
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
До Мечти, мечти...Ужасно си прав, но за съжаление това е машина за пари покрита от Чадъри -- "сбъдващи мечти"
108
3
 
15
 
! Отговори
pepi преди 8 години
" неправителствени организации, експерти, министри " седнали да мисят.... Ти да видиш !!!Ще конфискуват коли. ХАхахаха СЕШНИЦИ това да ви е проблема. Оправете си пропадналите пътища, липсващата маркировка, осветление и т.н.- Направете ги " ЕВРОПЕЙСКИ " и тогава глоби и ясни правила. 1500лв глоба при 300 лв минимална заплата.... чакайте да се плати. Слагат нова настилка още не е маркирана а вече друса.... на седващите избори ПАК.
107
7
 
21
 
! Отговори
Sisi преди 8 години
Джигити, няма нужда да ми хвърляте реплики. Ясно е, че държавата трябва да ви озапти, а и вие си го знаете. Всъщност има два проблема - слабата държава и вие дето карате като безсмъртни и убивате невинни. Знам, че сте си свикнали да карате така и ще е много трудна да отвикнете. Това е като с цигарите трудно се спират. Нужно е много камшик, много глоби, много затвор. А ако това няма ефект ще е нужно още повече камшик, глоби и затвор!...
106
6
 
15
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ПЪЛНО БЕЗУМИЕ ЦАРИ ПО ВСИЧКИ ЕТАЖИ НА ВЛАСТА И ТО Е ЗАКОНОМЕРНО КАТО СЕ ИМА В ПРЕДВИД КОИ НИ УПРАВЛЯВА.ТАЯ *** "КОМИСИЯ" СЪСТАВЕНА ОТ НЕГОДНИЦИ ЗАЩО НЕ СЕ ВЪЗМУЩАВА ОТ СЪСТОЯНИЕТО НА ПЪТИЩАТА В СТРАНАТА? ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ СА ОСОБЕНО ОПАСНИ ЗА ДВИЖЕНИЕ,ВИЗИРАМ ПЪТИЩАТА ВЪВ ВРАЧАНСКА ОБЛАСТ.АКО ПОПАДНЕШ В ЯМЯ НА ПЪТЯ И СИ ПОВРЕДИШ КОЛАТА ,СПОРЕД К.А.Т СИ КАРАЛ С НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ И ТИ СИ ВИНОВЕН ЧЕ НА ПЪТЯ ИМА ЯМИ .ТОВА СЕ СЛУЧИ НА МЕН ВЪВ ВРАЦА.
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До a: А колко доволни ченгета ще плъзнат после с новите си придобивки... И само си викам: "Дано, дано дано!" :-)
104
6
 
5
 
! Отговори
Гласуващ преди 8 години
Ако това мине следващата логично стъпка е да се въведат и отрицателни ограничения. Примерно зона с органичение "-50". Който вдигне над 20км/ч му прибират колата. Може да позакърпим бюджета така. Или за по-сигурно "-70". Който мръдне с колата да се конфискува...
103
0
 
22
 
! Отговори
Аlex преди 8 години
За мутри, дупетати и тем подобни, това ще важи ли ?!:)
102
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 110Не само това, ами освен такива глупави намалявания до 40 км/ч на главен път, без да има никаква причина за това (нито кръстовища, нито отбивки и т.н.), много често след такива ограничения няма и знаци за край на ограничението. Веднъж карах на джипиес и изведнъж на главен, равнинен извънградски път подминавам знак за 40 км/ч и след това джипиеса си остана на 40 км/ч за следващите 10-15 км, при положение, че си беше напълно извънградска местност без никакви отбивки или други пътища.
101
5
 
9
 
! Отговори
ло преди 8 години
Не виждам какво толкова странно има в това при условие, че в Лондон вдигнаха ламбо, за неправилно паркиарне, а тука некви таратайки за по 2-3000 евро спират дето им падне.
100
10
 
8
 
! Отговори
a преди 8 години
Това е едно от нещата, което ще направи живота на хората у нас по-добър.
99
2
 
7
 
! Отговори
До 118 Sisi преди 8 години
Законът не се спазва заради добри пожелания или люти клетви като твоите. Спазването на закона се налага с сила от държавата - така е било винаги и навсякъде. Ако закона не се спазва, значи държавните органи, които трябва да наложат спазването му не са на мястото си. В случая първопричината е в КАТ.
98
4
 
17
 
! Отговори
Мечти, мечти... преди 8 години
Три са нещата, които трябва да се направят, за да има някакъв ефект:1/ трябва да се подмени изцяло катаджийската идея как да се поставят пътните знаци и маркировка и пътните знаци и маркировка да започнат да съответстват на пътните условия, а сега не е така.2/ трябва да се намалят глобите, които сега не съответстват на доходите в България или поне да има някаква диференциация на глобата според дохода3/ трбява да се закрие КАТ и да се замени с работеща структура с други хора
97
1
 
12
 
! Отговори
До Sisi преди 8 години
Джигити има само там, където КАТ не си гледа работата. Крайно време е такива като Sisi (116), най-накрая да го схванат и поне да изливат омразата си в правилната посока, т.е. към основната причина за многото нарушения на правилата за движение в България, а това е КАТ. Тези хора, които тя нарича джигити, нямаше да шофират небезопасно, ако КАТ си гледаше работата, както е по закон.
96
3
 
13
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Във Франция глобата за нещо си била 1500 евро, т.е. какъв процент от средната работна заплата или какъв процент от средната пенсия? Ако там средната пенсия е 2000 евро, това значи в България глобата за същото нещо по примера на Франция, трябва да е да кажем 100 лева.
95
11
 
9
 
! Отговори
Sisi преди 8 години
Ах джигити и джигитки, само камшика за вас, солени глоби и затвор! Само така ще се откажете да си чешете крастата и да убивате невинни хора и деца. Нещастници мръсни долни да гниете в ада дано, дано *** смръдливци гнусни!
94
5
 
7
 
! Отговори
Началника преди 8 години
Спокойно, това са глупости, нищо от тези измислици няма да влезе в истински закон. Въпросът е да се симулира работа и дискусия за "потенциални" промени.
93
3
 
14
 
! Отговори
КАТ да се закрие преди 8 години
По-високите санкции означават само едно - КАТ да "работи" още по-малко, защото за да си изпълни плана за санкциите, вече ще му е достатъчно да хване примерно 3 нарушители, вместо пет нарушители. Като основен резултат от предлаганите промени, се очертава ново нарастване на броя на нарушенията, повече катастрофи, повече ранени и загинали, по-малко санкционирани, по-голям обем на наложените глоби.