Гласово разпознаване за арестантите у нас

Сателитно наблюдение пречи на провинилите се да бягат
7 авг 2015 17:36,
5
Гласово разпознаване за арестантите у нас
Снимка: bgonair.bg

Сателитно наблюдение и дори гласово разпознаване на задържани под домашен арест предвиждат поправки в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Мярката ще бъде прилагана на осъдени на пробация и затворници от общежитията, които ходят на работа извън тях.

Гривните за проследяване ще станат още по-популярни. Основната цел е провинилите да не могат да избягат, каквито случаи имаше в последните години.

Няколко случая на известни клиенти на правосъдието дадоха повод за дискусия колко ефективно се контролират поставените под домашен арест. Полицията, която трябва да следи за спазването на ограничението, няма нито техническия, нито човешкия ресурс да го прави. Иначе това би означавало постоянен пост пред дома на всеки.
Последните поправки в Закона за изпълнение на наказанията въвеждат дори гласово разпознаване.

"Това, което прави системата, е да свери гласовия тракт, начина, по който се произнася дадена фраза, темпото. Това е уникално за всеки един човек и по този начин може да бъде идентифицирано всяко лице", обясни Борис Гончаров, директор "Информационна сигурност и информационни технологии" пред България Он Ер.

Гласовото разпознаване ще може да замени например разписването на подсъдим в полицейски участък един-два пъти седмично при наложена мярка "пробация".

Процедурата е улеснена. Подсъдимият набира телефонен номер. Въвежда идентификациония си код и произнася определена фраза за разпознаване. Каква да е тя – експертите са умували в продължение на няколко месеца. Избират точно определена, която има и възпитателен характер.

Системата не позволява злоупотреби и веднага реагира, ако гласът е различен от този на провинилия се.
 
От министерството на правосъдието очакват новите мерки да заработят от догодина. Не са правени и разчети колко ще струва гласовото разпознаване, поставянето на гривните и GPS следенето.

Досега поставянето на гривните за проследяване ставаше, само ако осъденият е съгласен. Тази възможност отпада за осъдените в общежитията и за всички под домашен арест. Последната дума обаче кой да бъде с гривна остава на съда.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
пробационен инспекто преди 8 години
Вземете ПРОЧЕТЕТЕ Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража и после пишете;1. "Пробация" е вид наказание, и представлява съвкупност от МЕРКИ, а не е мярка "Пробация".2. Осъдените на пробация НЕ СЕ РАЗПИСВАТ в районните управления, а в ПРОБАЦИОННИТЕ СЛУЖБИ пред пробационен служител.3. И не се разписват "един-два пъти седмично", а минимума наложен от съответния Районен или Окръжен съд е ДВА ПЪТИ седмично, няма един път седмично. Благодаря за вниманието и ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ.