Митничари откриха над 6 т газьол, замаскиран с масло

Горивото било в гараж и офиси на местна фирма
6 ное 2015 15:11, Анисия Иванова
0
Митничари откриха над 6 т газьол, замаскиран с масло
Откритият газьол. Снимка Агенция "Митници"

Митнически служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" към Митница Лом задържаха 6 530 л маркиран газьол в района на Видин, съобщиха от митниците.

Горивото е открито при проверка в гараж и офиси на местна фирма. Митничарите установили, че маркираният газьол е смесен с преработено моторно масло в опит да се заличи маркера.

Горивото е съхранявано в еднотонни резервоари. Горивната смес ще бъде подложена на лабораторен анализ. Работата по случая продължава.

Сега действащото законодателство предвижда намалена акцизна ставка в размер на 50 лв. на тон за маркираното гориво, предназначено за отопление и бункироване. Газьолът, използван като моторно гориво, е обложен с акциз в размер на 645 лв. на 1000 литра.

Законът за акцизите и данъчните складове предвижда при използване на маркирано гориво не по предназначение санкция в размер от 5000 до 10 000 лв.  за юридическите лица и едноличните търговци, а при повторно нарушение - от 10 000 до 50 000 лв.

Само преди два дни митническите служители разкриха на ТИР-паркинг в покрайнините на Видин нелегална бензиностанция. В стационарната цистерна на импровизираната бензиностанция бяха открити и задържани 1000 л дизелово гориво без документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари