Цигарите на черно скочиха с 1 лев

Цената става почти като на евтините легални цигари
4 дек 2015 08:13,
20
Цигарите на черно скочиха с 1 лев
Снимка: Архив Reuters

Контрабандните цигари вече се продават за 35-36 лв. за стек, е записано в консолидирания отчет за третото тримесечие на 2015 г. на "Булгартабак". От информацията излиза, че нелегалните папироси са поскъпнали с около 1 лев кутията, пише "Труд".

Още по темата

Клиенти на черния пазар също потвърдиха, че за няколко месеца от началото на годината досега цената на кутия от масовите нелегални марки като „Ракел“ и „Слимс“ се е увеличила от 2,50 на 3,50 лв.

Така цената на незаконните цигари вече се доближава доста повече до тази на най-евтините легални продукти, която е 4,10 лева за кутия. За първите девет месеца легалните цигари са поскъпнали с едва 10 стотинки на кутия, сочи още статистиката.

Тези фактори са довели до спад на контрабандата, като законният пазар на цигари се е увеличил с 11,6% от началото на годината спрямо деветмесечието на 2014 г., пише още в отчета на "Булгартабак".

Заради повишението на акцизите от догодина обаче се очаква увеличение на цените на легалните цигари с между 20 и 80 стотинки, прогнозират компаниите в бранша. Това може да обърне тенденцията.

"Въпреки нарастващия обем на бандеролни продукти недостигът на оборотен капитал в търговските обекти продължава да е задържащ фактор както за “Булгартабак”, така и за другите компании", отбелязват от дружеството.
Оттам обясняват, че заради повишението на консумацията на легални продукти търговците все по-трудно могат да си направят сметка от колко кутии се нуждаят.

Най-голям пазарен дял у нас продължават да държат евтините цигари и тези в средния ценови сегмент - до 5,20 лева за кутия (над 87%).

От "Булгартабак" отбелязват, че се засилва тенденцията българинът да търси все повече дълги цигари - 100 мм. От международните компании допълват, че се запазва и тенденцията у нас да се пуши голямо количество тънки цигари от категорията "слимс".

Най-голям пазарен дял от продажбите на цигари продължава да държи "Булгартабак" - 31% към края на деветмесечието. Дружеството отчита чиста печалба за периода 45,9 млн. лева при 11,9 млн. лева година по-рано.
Основна причина за по-добрия финансов резултат са намалелите разходи на дружеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GOLIAMA NOVINA,GOLIAMA RADOST ZA PRAVITELSTVOTO--NARODA PUSHI I SE TROVI--KOLKOTO PO-MALKO HORA OSTANAT,TOLKOVA PO-DOBRE ZA PRAVITELSTVOTO.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То си един вид вътрешен отчет,за вътрешни хора.
13
1
 
0
 
! Отговори
Няма доказателства преди 8 години
Дааа, за контрабандни цигари всеки говори, но никой не ги е виждал. Обвинения можем да сипем на поразия, но доказателства никога не можем да покажем.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми е интересно как аджеба направиха статистика за цената на цигарите на черно? Ходиха да питат продавачите или организаторите? И след като все от някъде са взели информация как и защо не са я предали на правоохранителните служби? Защо няма ни един затворен за таква работа... а пък изгориха цигари и тютюн за хиляди левове тия дни(сигурно димът от изгарянето е много полезен)?
11
1
 
3
 
! Отговори
От Марк Твен преди 8 години
След като един човек се е родил, значи все някой ден, ще умре. Ние хората сме склонни да не отнасяме тези закони към себе си. Живеем неосъзнато смятаме че това не важи за нас. Същото е и и цигарите. Смятаме че цигарите пречиняват болести,но не се отнасят до нас и нас няма да ни застигнат. Детинска мисъл в главите на големи хора с цигари в устата. Разбира се че и не пушачите умират както и пушачите, но качеството на живот при не пушачите е различно. Те не робуват така на тютюна както пушачите.
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парите са измислени от мъжете, за да държат жените в зависимост и подчинение. Защото ако бяха независими финансово и социално жените не биха се обвързвали с мъжете по никакъв начин (защото даже и да имат работа жените са зависими от мъжете, за да запазят доходите си от тази работа и самата работа).
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Марк ТвенАбе тия дето не пият и не пушат не умират ли, бе? Или живеят поне до 200 години?
8
2
 
7
 
! Отговори
teo преди 8 години
ЦИГАРИ НА ЧЕРНО - ЗНАЧИ ЦИГАРИ НЕЗАКОННО ПРОДАВАНИ ! ТОВА МОЖЕ САМО В ЕДНА ДЪРЖАВА С КОРУМПИРАНА СЪДЕБНА СИСТЕМА !!! БЪЛГАРИНО, ДО КОГА ?????
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Роми в нашия град продават насипно /в пликче/ 20 къса за левче. Произвеждат ги собственоръчно и масово пушачите си купуват от тях.
6
2
 
5
 
! Отговори
Лула преди 8 години
А един човек по-долу пушел лула и се подиграва на другите че пушели ***. Колко смешно и тъжно. Седят хора в яма с *** и се замерват едни други и единия се подиграва на другите, че те са до кръста в *** а той бил само до глезените. Наркоман се подиграва на други наркомани и това ако не е слепота.....В лулата си слагаш тютюн приятелю и в цигарите е същото, но бъди щастлив, че не си зависим:))
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е вярно! Справка пазара " Красна поляна "
4
1
 
6
 
! Отговори
Марк Твен преди 8 години
Колко хубава новина!Цигарите са зависимост и наркомания и да се говори така спокойно за нея е голямо лицемерие.По същия начин е добре да се говори и за продажбите на другите наркотици.Много хубаво ще е да се казва също така колко човека са убити от цигарите.Всяка седмица от болести причинени от цигарите у нас умират между 200 и 300 човека.Пушенето е най-големия убиец в нашето съвремемнно общество.Вече за него се говори като за кланница само че в место животни там има хора. Какви резултати само!
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие ебавате ли се? Официален доклад с цените на цигарите на черно? Що направо не пуснете и диаграми как се е променял през годините?
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля идната година да пробвам да си отгледам малко тютюн за собствено ползване. Едва ли е толкова трудно. После обаче май нещо трябва да се обработват листата, пък и машинка за рязане си трябва...
1
0
 
24
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
КОЙ ОТКРАДНА БУЛГАРТАБАК ЗАТВОР И ПУБЛИЧЕН ЛИНЧ.НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА БУЛГАРТАБАК И ДРУГИТЕ ОТКРАДНАТИ ПРЕДПРИЯТИЯ.А БОРИСОВ Е ЗА ЗАТВОРА.