Реалност по български: Да те оберат… 15 пъти

За набезите в Доганово хората не се оплакват в МВР, защото няма смисъл
21 май 2016 15:13,
66
Реалност по български: Да те оберат… 15 пъти
Кадър: Нова телевизия

Да те обират ден след ден, да вдигаш дувар, да зазиздаш прозорци и пак да оставаш без покъщнината си, е един щрих от българската реалност.

За набезите в Доганово хората даже вече и не се оплакват в полицията, защото резултати няма. А крадците стават все по-дръзки. В Доганово дуварите не са само въпрос на вкус. Много къщи са оградени с тях по принуда, разказва в репортаж ”Нова телевизия”.

След един от поредните обири, Марийка и Христо намират портата и телената си ограда на пункта за вторични суровини. Сега и те са с дувар – но и той, оказва се, не е достатъчен. Затова са зазидали един от прозорците на къщата си и планират да вкарат външните стълби вътре.

За пореден път обаче – 15-ти, крадците са решили да проверят как могат да проникнат и дали в дома на семейството няма ценните вещи. Първо пробиват дупка в зазидания прозорец, после с тухла атакуват стъклата на втория етаж. Справят се и със заключените врати на стаите.

Нанесените щети възлизат на много повече от откраднатите готварска печка, телевизор, метални тави, вилици и лъжици.

Не само в къщата на Марийка и Христо е така. Селото е малко, хората се знаят, знае се и кой за колко отсъства и на каква цена.

Кметът твърди, че не може да свърши работата на полицията. 

"Имаме няколко срещи вече с началника на полицията, писал съм му няколко писма по тия проблеми, провеждали сме доста хайки, но за съжаление не можаха да открият никой от извършителите на кражбите", разказва Димитър Спасов.

Защо залавянето на крадците е толкова трудно?

"За да се докаже едно престъпление, трябват и следи, и свидетели, така наречените годни доказателствени средства", обяснява гл. инспектор Петър Ценев, началник на РПУ – Елин Пелин.

Портата на Марийка и Христо не е отишла сама на пункта за вторични суровини. Тези, които са я предали обаче, твърдят, че са я намерили на улицата. Полицейски патрул не ги е засякъл, понеже за Доганово и за още 32 населени места има всичко на всичко два.

В същото време официално това не се води село с висока концентрация на престъпления.

Кражбите обаче не спират. Спира само подаването на жалби в полицията. Кметът твърди, че това е така, защото веднага веднага се разбирало кой е подал сигнал до органите на реда и "ромите започват да се разправят с човека".
 
Репортажът е заснет в четвъртък. Ден по-късно извършителите на кражбите бяха задържани, а отнетите от хората вещи - върнати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе докога тези с измисленото име ще ни тероризират. Какво става ? Аз ли съм луд или светът около мен ? Кажете ми.
40
0
 
0
 
! Отговори
е преди 8 години
Не разчитайте на полицаите! Те са както всички работещи в държавната и общински администрации- ПРОСТО НЕ РАБОТЯТ, ИСКАТ САМО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ НА ГЪРБА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. Челен пример за тях е Председателя на Парламента.За данъкоплатците единственият изход е извън пределите на страната.
39
0
 
0
 
! Отговори
До Бивш милиционер преди 8 години
Ако за вас е характерно да крадете, за мен не е!
38
0
 
13
 
! Отговори
Нищо необикновено преди 8 години
Аз лично се запознах във влака с една жена, която беше обирана не 14, а поне 20 пъти.
37
1
 
15
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Има Конституция ! И там има чл.17 т.3 и чл.33 т.1. Те са ясни и категорични !!НО, великите "парламентьори" са измислили закони, които обезсмислят Конституцията. В законите има такива " усуквания" от рода на " неизбежна отбрана", "превишаване на правата за самоотбрана" и т.н. с една единствена цел: когато поискат независимите да оправдаят някого срещу по-големи пари, правят го! А и адвокатите и те да не останат назад -- да пълнят гуши!! Ако знае ,че я ще е жив- я не ..Ще влиза ли в чужд дом ?
36
2
 
19
 
! Отговори
Нужни са промени преди 8 години
Дори да ги хванат,дори да ги вкарат в затвора,той за съществата,които имаме предвид,е като образователен курс за обмяна на опит.Необходима е поправка на НК,новонаказание-каторга.Предвиденият сега поправителен труд не оказва нужното въздействие.Каторга,като във филма "Непокорния Люк".Да чукат камъни,да строят пътища,даоблагородяват пустеещи земи,да ремонтират къщи по селата,опустошени от набезитеим.Децата им в интернати да учат занаят.Принудително асоцииране,настаняване встари казарми.
35
1
 
26
 
! Отговори
Хотър Питър преди 8 години
И всичко е заради тези ,дето не трябва да им се пише името.
34
1
 
15
 
! Отговори
Нямате си на преди 8 години
представа какво безхаберие,формализъм и непукизъм е обхванала полицията?!?!?!Изхождам от конкретен случай по-служебен въпрос,който те решават от половин година,и още не е решен???Колкото съм възмутен,толкова и отвратен та чак ми става неудобно да им звъня за резултат или да се срамувам заради тяхната мудност,мързел и некадърност!!!В началото им бях и консултант,защото те не познават закона,и само моят шеф ме възпира да не напиша жалба до Госпожа Министърката.Не че това ще промени нещо,но все пак
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз и друг път съм ви казвал ,че трябва народна милиция.(не го бъркайте с милиционерщина)
32
1
 
29
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Всичко ми е ясно с изключение на това, как след като се вдигна шум по медиите изведнъж се намериха крадците и годен доказателствен материал? Следователно трябва да се съдят и тези които са се правили на "дръж ми шапката". Ако осъдят шефа на полицейското управление отговарящо за района, подобни кокошкарски истории рязко ще намалеят.
31
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реалността е ,че няма полиция защото те са надзиратели в концлагер България където Българите са подложени на унищожение .
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всяка сутрин съобщават за крадци по магазини и нарушители на движението,време е да започнат да съобщават и за неразкрити и ненаказани кражби по селата,вярно,че там има малко население но това не означава,че престъпниците трябва да са безнаказани и да диктуват правилата от позиция на силата
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Родната полиция ни пази ! На протеста пред парламента през седмицата пазеха сума ти яйца и домати да не хвръкнат към сградата на парламента.
28
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно - милиционерите спят, появява се репортаж по телевизията - и хоп! За един ден са арестувани крадците.Милиционерите са за разжалване, уволнение и затвор.
27
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е нужна полиция а наказателен отряд 5-6 човека здрави с бухалки а защо не и с автомати . Полицията щом й е през оная работа за престъпниците наемниците без проблеми ще свършат работата. Та изведнъж и откраднотото може да се върне.
26
2
 
27
 
! Отговори
някой преди 8 години
Задължение на кмета е да осигури спокойствие и сигурност на хората в селото.Всъщност какво прави кметът на това село?Ами - нищо.Ей, хора, хванете си кмета, който явно е некадърник.Не хората, а кметът трябваше да проглуши ушите на съответните инстанции.Алооо, господин кмете, не се ослушвай, а се вземи в ръце и си свърши работата.Защото ще да последва убийство, няма да бъдат само кражби.Или пък какво те интересуват възрастните хора - те са в тежест на държавата, а норвежците ги малтретират
25
0
 
28
 
! Отговори
живот преди 8 години
Трябва всички лишпири-катаджии дето се крият из храстите да бъдат пратени в тия места да бранят възрастните хора от тия набези на ***.
24
0
 
26
 
! Отговори
Ник преди 8 години
Кмета да мълчи. Че той доведе тая *** в селото за да гласуват за него. И е несменяем от тогава. Той е виновен!
23
1
 
38
 
! Отговори
Едно ченге преди 8 години
Трябва да се разшири обхвата на чл.12 от НК, тоест т.нар. "неизбежна отбрана". Влезе ли да краде в имота ти, нападне ли да те бие на улицата, трябва да можеш да стреляш. Във връзка с това трябва да се либерализира и закона за притежаване и носене на оръжие, защото реланостите са гадни, ама хората с розови очила не го виждат...
22
2
 
17
 
! Отговори
1 преди 8 години
До 11111:Д Според мен да се нарича онази с.*** роми си е сериозна обида за питието..