Чатаев – отдаден мюсюлманин, искал Коран на руски

Чеченецът, стоящ зад ада в Истанбул, бил арестуван не само у нас
1 юли 2016 09:52,
33
Чатаев – отдаден мюсюлманин, искал Коран на руски
Снимка: bTV

"Ахмед Чатаев имаше статут на политически бежанец и се ползваше с всички права като такъв. По време на делото имаше изключителна активност от страна на правозащитни организации. На втора инстанция съдът нямаше думата, защото прокурорът оттегли искането и съдът не се е произнесъл", обясни адвокат Веселин Георгиев, който е представлявал Чатаев у нас. 

Още по темата

Ахмед Чатаев – Едноръкият е сочен като един от организаторите на терористичното нападение на Летище "Ататюрк" в Истанбул. Той е чеченски сепаратист, като през 2011 г. е задържан у нас при опит да премине нелегално от България в Турция.

Той не е клиент само на нашата полиция. Последователно е арестуван и в Швеция, Украйна и Грузия. Всеки път обаче е бил освобождаван под натиска на различни правозащитни организации, вместо да бъде екстрадиран в Русия.

В крайна сметка Чатаев попада в групировката "Ислямска държава". Там, по думите на руските власти, чеченецът оглавява банда за организиране на терористични атентати в Русия и Европа. Част от нея е разбита в началото на годината, а властите в Москва тогава съобщават, че са предотвратили 30 атентата. Самият Чатаев не е заловен.

"С Чатаев се запознахме в съдебната зала. Аз чаках своя ред, той беше доведен за предварителна мярка 72 часа. Чух разговора между него и преводачката му, която той заподозря, че е руска гражданка. Той отказа тя да го представлява в съда. Попита ме дали съм руснак и оттам нататък каза, че иска аз съм му адвокат", разказва Георгиев пред bTV.

"Съдът без мотив оттегли искането за екстрадиране в Русия, което е означавало, че искането не е адекватно", поясни юристът.

По думите му близките и семейството на Чатаев са пишели редовно на различни институции за правата на човека. Европейският съд за правата на човека е поискал да бъде информиран как протича делото срещу Чатаев.

"В деня на решението трябваше да изпратим копие от акта на Апелативен съд Хасково", за да може да реагира Европейският съд за правата на човека. Може би това беше мотивът за оттегляне на искането за екстрадация", допълва Георгиев.

"Чатаев е интелигентен човек, завършил е химия, нефтопроизводство, мисля. Обаятелен, владеещ няколко езика. Той ми поиска Коран на руски език и аз, понеже съм в добри отношения с мюфтията, той ми даде Коран и едно молитвено килимче. Чатаев беше много религиозен", допълва Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 7 години
Решение 126 от 21.07.2011г. по ЧНД 370/2011 година на Апелативен съд Пловдив и Решение 142 от 1.07.2011г. по ЧНД 386/2011г., на Окръжен съд- Хасково
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко ли по 40 души вече лежат на съвестта на БХК и други подобни платени от САЩ организации?
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европо, Европо, земно македонска! Я не сакам на Европа да е добре, я сакам на Русия да е зле.Тоя път ЕС изби рибата с тъпотията си и 40 души го отнесоха. След вашия път - повече.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пешуA turcite v BG ako iskat da se otdelqt kakvi shte sa ,ama si prost ganyo,az ne iskam na men da mi e dobre a na komshiyata da mu e zle
24
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Русия искала да го екстрадираме.Ама моля ви се,как така Русия ще иска нещо и ние ще го изпърним-пълен абсурд. Ето това е политиката ,може да се изтребят хиляди,но ние ще си държим на нашето:как ще дадем на демона Путин нещо което иска,пък даже да е най изпечения убиец на света.То демокрацията не го позволява,нали така "демократчета"
23
1
 
3
 
! Отговори
пешу преди 7 години
Вижте сега!Дали си борец за свобода или терорист зависи от това срещу кого си а не методите.В Турция кюрдите които атакуват само военни и полицаи са терористи но такива като тоя са отглеждани и благославяни.И на слепия е ясно че атентата на летището най-грозния в Турция до сега е в пряка връзка със завоя на Ердоганя обратно към Русия.Всъщност свалянето на самолета и цялата поддръжка на ИДИЛ бе дело на оня чатрак Давутуглу който сега е аут.Напълнов реда на нещата е чеченските му ортаци да дейтсва
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ БЪЛГАРИЯ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ЗАМЕСЕНИ ВЪВ НЕМАЛКО МРЪСНИ ДАЛАВЕРИ И Е МЯСТО ЗА ПРИКРИВАНЕ НА ТЕРОРИСТИ!ЗА ТОВА БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ НИ ПРЕЗИРАТ И ЗНАЯТ ЧЕ ТУКА СИ Е ЕДИН КЕН ЕФ!
21
3
 
0
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Да припомним: Преди половин година Путин официално откри най-голямата джамия в Русия.
20
2
 
11
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
Турция поддържаше чеченските главорези да воюват срещу Русия. Ето те и се отблагодариха . Който копае гроб другиму.....
19
0
 
14
 
! Отговори
PD преди 7 години
Вече трябва да е станало ясно на всеки, къде се отглеждат, обучават, и кой ги защитава тези елементи. Стана норма да са известни на полицията. Разбрахме и кой оказва натиск на съдбната система.Ако държавата не се вземе в ръце, и подчини агентурата, органите по национална сигурност не потърсят сметка на НПО, ще стигнем до саморазправи.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с други думи Ердоган да очаква извинение от БХК и подобните им.Дано БРЕКСИТ-а събуди малко ЕУ и по отношение на НПО-тата, щото това тяхното го няма никъде.
17
0
 
22
 
! Отговори
2013 преди 7 години
Е кажете ги кои са тези правозащитни организации. Иначе са много гласовити, да обяснят сега като защитават някой, проверяват ли наистина какво е направил или просто карат по списък и нареждане от спонсорите си.
16
2
 
3
 
! Отговори
НЕевроатлантик преди 7 години
Поредното доказателство,че евроатлантизма е "религия" на ***!
15
0
 
13
 
! Отговори
Фарисеите от Амн.инт преди 7 години
Застъпници са били от "Амнести интернейшенъл".Логото на това НПО е увита вбодлива тел свещ с надпис "Работещ в защита на човешките права".Като всички НПОи това е силно политизирано с насоченост да търси сметка на всеки друг,но не ина себе си за клишираните си елементарни и повърхностни внушения.От наивност ли,от опростенчество,от политически реваншизъм и менторство ли,те ти изваждат очитеза да махнат прашинките в тях,а после винят другите че си без очи.Защитили ли саправата на жертвите?
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки път обаче е бил освобождаван под натиска на различни правозащитни организации
13
1
 
11
 
! Отговори
българина преди 7 години
Американското и турското посолство са лобиране да го пуснат политическия бежанец
12
1
 
36
 
! Отговори
fripp преди 7 години
Излиза, че, за да направят мръсно на Русия, правозащитните организации, спонсорирани от Щатите, избиха 40 невинни човека. Същата лицемерна тъпотия доведе и до атентата в Бостън. Руснаците щели да се отнасят зле с него в следствието - ми много по-добре беше да спукат от бой гадината, отколкото да загинат толкова хора и да бъдат разбити толкова човешки съдби. Европа наистина се управлява от абсолютни ***.
11
3
 
3
 
! Отговори
Кришна преди 7 години
Така е Веско, хирургът едва ли ще заколи брат си за дето е пропуснал постене или молитва. Примерът ти е прекалено драстичен и касае елементарни примитивни селски хора. Но това не означава, че няма високо образовани и работещи за хуманното благо силно религиозни хора. И за да не ме разбереш грешно, трябва да призная, че Аз не съм особено религиозен, но съзнавам, че хората имат потребност от това.
10
5
 
5
 
! Отговори
Fuck Off преди 7 години
България няма нищо общо с атентатите организирани от султана за привличане на вниманието. Ако знаят експертите да кажат чий е, не да ми мънкат че приличал на ид почерка, ама не била тя.Като не е тя и са големите експери, да кажат чий е.
9
0
 
25
 
! Отговори
Ас преди 7 години
Не отдаден, а фанатизиран ! Какво ? Герой ли ще го правим ?!0