Наказват хакери с до 8 години затвор

Промените в Наказателния кодекс са обявени за обсъждане
7 юли 2016 09:22, Петя Славова
9
Наказват хакери с до 8 години затвор
Снимка: архив, Reuters

До 8 години затвор може да получи участник в хакерска атака, извършена срещу държавен сайт. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, обявени от правосъдното министерство за обществено обсъждане.

Според промените ако хакер или група от компютърни терористи удари "информационна система, която е част от критична инфраструктура" може да бъде вкаран в затвора за период от 2 до 8 години. Същото наказание може да бъде наложено и ако атаката е извършена по поръчение на организирана престъпна група.

С промените в НК се въвежда и затвор от 1 до 10 години и възможност за конфискация, когато при „кражба на фирми“ са претърпени имуществени вреди в особено големи размери, пише "Монитор".

При документно престъпление, с което се установява контрол върху юридическо лице, лишаването от свобода ще е от 1 до 6 години.

В сега действащия кодекс извършването на едно или съвкупност от документни престъпления с обект частен документ се наказваше максимално с „лишаване от свобода“ за срок до две години, а в случаите, в които извършителят е неосъждан, то той се освобождаваше от наказателна отговорност с налагане на административно наказание "глоба" от хиляда до пет хиляди лева.

С предложените от Министерството на правосъдието изменения се засилва и наказателноправната защита на средствата от публични фондове. Досега обичайният механизъм на този вид престъпления включваше използването на представляващи, които нямаха качеството на управляващи на съответното юридическо лице, и НК не предвиждаше наказания за тях. Сега наказателна отговорност ще се носи както от този, който управлява юридическото лице, така и от онзи, който само го представлява, включително и като пълномощник.

Засилване на мерките срещу пазарната злоупотреба и инкриминирането на най-тежките й форми, предвиждат още новите разпоредби. Така например при злоупотреба с вътрешна информация и манипулиране на пазара от работещ във финансовия сектор или в надзорен или регулативен орган, наказанието, което се предвижда, е до 4 години затвор. С тези нови текстове България на практика въвежда изискванията на Директива 2014/57/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 година относно наказателноправните санкции за пазарна злоупотреба.

С промените в НК се въвежда и Директива на Европейския парламент и на Съвета относно защитата по наказателноправен ред на еврото и на другите парични знаци срещу подправяне. Включват се по-широк кръг от престъпления, като например „приемане“ и „превозване“ на парични знаци в нарушение на установения ред.

В съответствие с евродирективата за атаките срещу информационните системи, с новите текстове в НК се синхронизират съставите и размера на наказанията. Към изпълнителните деяния се включват и „пренасяне“, „повреждане“, „влошаване“, „скриване“ и „спиране на достъпа“ до компютърни данни в информационна система.

Директивата, която въвеждаме, установява минимални правила за определянето на престъпленията и наказанията в областта на атаките срещу информационните системи, като целта е предотвратяването на тези престъпления и подобряването на сътрудничеството между съдебните и други компетентни органи.

По-ефективно противодействие на тероризма, а именно инкриминирането на финансирането и по отношение на други престъпения, свързани с тероризма, са част от другите предложения в НК. Съществуващата уредба се допълва, като се включват текстове за финансиране с цел набиране, обучаване и пътуване с цел тероризъм.

Също така се разширява обхватът на подбуждането към и закана за извършване не само на тероризъм, но и свързаните с тероризма дейности. Допълнения се правят и при документната измама, която цели не само извършване на терористично престъпление и финансиране на тероризъм, но и пътуване с такава цел. Изменени са текстовете за кражбата, като се въвежда квалифициран състав, когато деянието е извършено с цел тероризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: сайтхакериНК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Хаха! Има случаи на убийство и са лежали по-малко,ако въобще успеят да ги осъдят де..
5
0
 
2
 
! Отговори
me преди 7 години
Абе яко всички в затвора и конфискация на имущество. В тая държава и без това не останаха почти българи, камо ли умни, да вземем на малкото останали каквото имат, за да продължим агонията наречена държава още няколко годинки. За сметка на това, за убийство, освен ако не е направено пред трима свидетели + ФБ, шансът да лежиш е минимален (случая с Яна), за изнасилване ти дават 2-3 години, за побой - пробация. Осъдени министри или други висши служители на администрацията - нула!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5. Ние знаем много добре за тези платени специалисти. Ще исползват това за да наказват политически конкуренти на държавна мафия. Нямам никакво доверие към структурите на ЕС-НАТО.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ще доказват че някой е извършвал хакерска атака? Как ще доказват, че компютър участвал в атака не беше хакнат от трети лица и исползван в атаката? Народни представители изглежда не разбират дълбочина на проблема.
2
5
 
4
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
А защо само хакването на държавни сайтове се криминализира? Според мен е редно всяко хакване да се счита за престъпление, независимо какво се хаква...
1
0
 
8
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Разбира се, колкото по-дребна рибка си - толкова повече ще го отнесеш.Ако разбиеш сайта на горското ще лежиш, ако си от дървената мафия и печелиш стотици хиляди от незаконна сеч, сигурно ще си в парламента или поне общински съветник. Ще се правиш на важен, ще живееш като цар и ще си недосегаем. Законите са за простосмъртните. Добре дошли в европейска Б-я!